De helft van de Nederlanders is minder fit door de coronacrisis. Hoe zit dat met jou? Beweeg jij minder nu de klim- en boulderhallen al sinds december gesloten zijn of ga je juist aan de slag op openbare locaties, buitenwanden of met thuistrainingen? Namens de gehele sport deed NOC*NSF op 29 april een oproep aan het kabinet om zo snel mogelijk meer sportmogelijkheden toe te laten om een nieuwe gezondsheidscrisis te voorkomen.
Opnieuw blijkt uit onderzoek dat de coronacrisis zware impact heeft op de sportdeelname in Nederland. Ruim de helft (52%) van de Nederlanders is tijdens de coronacrisis minder gaan sporten of zelfs helemaal gestopt. Daarnaast voelt 43% van de Nederlanders zich fysiek minder fit, op mentaal vlak geldt dat voor 41% van de Nederlanders. Bij Nederlanders die minder zijn gaan sporten of gestopt zijn is dat percentage zelfs nog hoger: fysiek (57%) en mentaal (49%). Dat blijkt uit onderzoek ‘Sportgedrag en effecten coronapandemie’ over de maand maart 2021, uitgevoerd door Kantar in opdracht van NOC*NSF.
“Een gezonde en actieve leefstijl is een groot wapen in de strijd tegen corona. We vallen in herhaling, maar het kwartje lijkt maar niet te vallen bij het kabinet en de veiligheidsregio’s. Sport en bewegen wordt door hen niet als oplossing gezien maar als probleem. Terwijl bijna elke patiënt die aan corona lijdt een verminderde weerstand heeft.”, aldus Dielessen.
Sinds december zijn de klim- en boulderhallen in Nederland gesloten. Net als NOC*NSF ziet de NKBV de mogelijkheid om te sporten als onderdeel van de oplossing voor een gezond Nederland. We pleiten daarom voor het snel openen van alle binnensport in Nederland, zeker omdat het klimmen en boulderen in de hal op een zeer veilige manier kan; op afstand en met veel ruimte per persoon: "In de klim- en boulderhallen kunnen klimmers naar onze mening veilig en verantwoord sporten", zegt NKBV-directeur Robin Baks, "De protocollen die ontwikkeld zijn en de gestructureerde manier waarop de hallen die een buitenwand hebben het aantal bezoekers reguleren, laten dat op dit moment al zien."
Bovenop de ruimte en de mogelijkheid om afstand te houden bij het klimmen - denk aan de partnercheck op afstand - blijkt uit recent onderzoek ook nog eens dat pof een klimmer zijn beste vriend is. Magnesium gunt virusdeeltjes namelijk nauwelijks de kans om te overleven. Lees hier meer over in een onderzoek van De Montfort University Leicester.