MENU

Klimaatverandering verandert ook de bergsport

Er is geen discussie zo actueel als die over het klimaat. De zeespiegel stijgt en gletsjers smelten. Vandaag liet de NOS weten dat een groot deel van de Planpincieux-gletsjer aan de Italiaanse kant van het Mont Blanc massief dreigt in te storten. De bergen veranderen, dus ook de bergsport.

Dat de gemiddelde temperatuur wereldwijd is gestegen is niet nieuw. Wat minder bekend is, is dat de temperatuur in het hooggebergte twee tot drie keer zo snel stijgt. Zo ligt de 0-graden grens steeds vaker ver boven de 4000 meter, wat betekent dat gletsjers hard smelten. Dat blijkt ook wel uit het nieuws van vandaag, waarin de NOS meldt dat aan de Italiaanse zijde van het Mont Blanc massief 250.000 kubieke meter ijs dreigt naar beneden te komen in de vorm van ijslawines. De beweging van het onveilige deel van de gletsjer heeft een snelheid van 50 tot 60 centimeter per dag bereikt.

nieuwsbericht NOS

Veranderende bergsport

Zo'n extreme verschuiving van de gletsjer komt nog niet heel vaak voor, maar is wel tekenend voor wat voor een impact de klimaatverandering heeft op de bergen. Waar je in de bergsport wel steeds vaker mee geconfronteerd wordt, is dat routes onbegaanbaar worden als gevolg van het verdwijnen van de permafrost. Hierover schreven de Nederlandse berggidsen al in Hoogtelijn 2 van 2019.

Lees het artikel in Hoogtelijn klimaat en alpiene routes

Veiligheid reisprogramma

Vanwege de veranderende condities, verschuiven veel berggidsen hoogalpiene beklimmingen of tochten met klanten naar het begin of juist het eind van de zomer, wanneer de condities stabieler zijn. Er wordt ook meer flexibiliteit gevraagd als je gaat bergsporten. Nu nog meer dan anders. Ook binnen het reisprogramma van Bergsportreizen houden we rekening met deze veranderingen. Enkele hoogalpiene tochten of beklimmingen worden eerder of later georganiseerd, zijn om veiligheidsredenen geschrapt of worden wat vaker ter plaatse aangepast aan de omstandigheden.

Bewust de bergen in

Wanneer routes aan verandering onderhevig zijn, is het belangrijk om de paden en routes goed te onderhouden zodat de bergen bereikbaar blijven. NKBV-leden hebben een passie voor bergsport en vinden het belangrijk om die passie te kunnen doorgeven aan toekomstige generaties. Daarom draagt de NKBV jaarlijks 400.000 euro bij aan het zogheten Gegenrecht Fonds, dat het onderhoud van hutten, paden en routes in de bergen ondersteunt. Daarnaast stimuleert de NKBV haar leden om bewust de bergen in gaan door het maken van duurzame keuzes.

meer over duurzaamheid meer over gegenrecht