MENU

Klim- en boulderhallen blijven open

Sinds juli kunnen we gelukkig weer binnenklimmen. Wel is er beperkte capaciteit in de hallen. Daarom moet je bij alle hallen reserveren voordat je gaat klimmen.

Nieuwe maatregelen

Het kabinet heeft op 13 oktober nieuwe maatregelen aangekondigd voor de komende 4 weken. Het aantal personen per ruimte is beperkt is tot 30 en de horeca en kleedkamers zijn gesloten. In de klim- en boulderhallen werd er al met een reserveringssysteem gewerkt. Dit blijft hetzelfde.

Mondkapjes

Daarnaast wordt er dringend geadviseerd om binnen een mondkapje te dragen. De toepassing van dit advies verschilt per locatie. In gemeente Amsterdam wordt er bijvoorbeeld geadviseerd om bij binnenkomst en vertrek een mondkapje te dragen, tijdens het sporten mag het mondkapje af. Vraag na bij jouw hal hoe hiermee wordt omgegaan.

Als de huidige maatregelen niet blijken te werken is de mogelijkheid er om de sportsector volledig te sluiten. Dit willen we natuurlijk voorkomen! Houd je daarom extra goed aan alle regels. Reserveer, houd 1,5 meter afstand, was je handen bij binnenkomst, draag een mondkapje bij vertrek en binnenkomst en blijf thuis bij klachten.

Voorbereid klimmen

Ben jij ook van plan een hal op te zoeken, bekijk dan voordat je gaat welke maatregelen jouw hal heeft getroffen. Reserveer, houd 1,5 meter afstand, was je handen bij binnenkomst en blijf thuis bij klachten. Door op basis van gelimiteerde reserveringen te werken kunnen klim- en boulderhallen de veiligheid van klimmers en medewerkers garanderen en de bezoekersstroom goed reguleren. In de hallen zullen de klimmers en boulderaars met markeringen en door exra toezicht op een veilige afstand van elkaar worden gehouden. De algemene afstands- en hygiëneregels zijn van kracht. Lees ook alvast de algemene richtlijnen voor sporters van NOC*NSF in het Protocol Verantwoord Sporten en de aanvullende richtlijnen uit het meest recente Protocol Klimmen van de Branchevereniging Klimsport. De Branchevereniging Klimsport is er van overtuigd dat ze met de hieronder gepresenteerde invulling van de criteria een veilige sportomgeving kunnen aanbieden.

Verantwoord sporten Protocol klimmen

Klimvaardigheidsbewijs nodig bij leadwanden buiten

In sommige gevallen willen klimwanden een bewijs van klimvaardigheid zien voordat je buiten kunt klimmen. Dat kan een klimvaardigheidsbewijs (KVB) zijn. Zo'n KVB is door de overheid, NOC*NSF en in België erkend. Je krijgt zo'n bewijs onder andere nadat je de eindtoets van een klimcursus van de NKBV met succes hebt afgesloten. Heb je geen KVB? Als ervaren klimmer is het eenvoudig om een KVB aan te vragen. Vraag hiervoor een NKBV erkende instructeur bij je hal of klimvereniging om je te beoordelen en een KVB uit te schrijven. Verwijs ze eventueel door naar deze pagina.

Aanpassingen hallen

Voor alle klimmers gelden de richtlijnen van het RIVM met betrekking tot afstand, hygiëne en voorzorgsmaatregelen. Dat betekent onder andere dat je niet komt klimmen als je milde klachten hebt, je afstand houdt tot elkaar, je zo vaak mogelijk je handen wast en je niet aan je gezicht zit.

Ook de Partnercheck doe je op afstand. Lees hoe dat in zijn werk gaat.

COVID-19 Partnercheck

Klimgrepen

Omdat klimmers na elkaar dezelfde grepen vasthouden, bestaat er een theoretisch risico op besmetting via contactoverdracht. Dat dit risico niet groot is, wordt door het RIVM onderschreven:

  • Het RIVM geeft aan dat de kans op besmetting via oppervlakken klein is en dat er geen bewijs is dat er tot nu toe iemand op die manier besmet is in openbare ruimtes of het OV;
  • Deze kans is nog kleiner bij ruwe oppervlakken zoals klimgrepen

Gebruik magnesium

Daarnaast kan dit restrisico verder worden verkleind doordat je bij het klimmen magnesium gebruikt:

  • Magnesium droogt zowel de grepen als de huid uit;
  • Klimmers met magnesium op de handen zitten niet zo snel aan hun gezicht;
  • Klimmers met magnesium op de handen zijn gewend om eerst hun handen te wassen voordat ze iets anders gaan doen.

Schoonmaken klim- en bergsportmateriaal

Overdracht van het COVID-19 virus via klim- en bergsportmateriaal is theoretisch mogelijk. De algemene regels met betrekking tot hygiëne zullen het het risico van eventuele contactoverdracht al fors terugbrengen. Om volledig zeker te zijn kan klim- en bergsportmateriaal op drie manieren virusvrij worden gemaakt:

  1. wacht 72 uur totdat het virus gedesintegreerd is.
  2. was bergsportuitrusting volgens de gebruiksaanwijzing van de fabrikant.
  3. desinfecteer materiaal volgens de gebruiksaanwijzing van de fabrikant met een minimaal 70% oplossing van isopropanol.

Meer info