MENU

Goede voornemens 2023

Nieuw jaar, nieuwe kansen, nieuwe avonturen. Aan het einde van het jaar kijken we vooruit. Wat gaat het nieuwe jaar brengen, welke nieuwe doelen en klim- en bergavonturen staan er op jouw lijstje? Wij hebben wat ideeën voor je op een rij gezet.

1. Maak je dromen waar

Wie weet sta je deze winter, mits je geluk hebt, in een dik pak sneeuw en trek je op sneeuwschoenen of toerski’s door het betoverende witte landschap. Wat een heerlijk idee! De voorpret alleen al geeft een goed gevoel. Ook wanneer je bezig bent met het bedenken en plannen van je volgende zomerse bergavontuur. Het zomerprogramma van Bergsportreizen staat al online. Van basiskampen, huttentochten tot en met alpiene cursussen en handige workshops. Dus pak je agenda en plan je volgende avontuur in de bergen.

Mooie bestemmingen

2. Goed voorbereid op pad

Het klinkt altijd zo cliché, maar niets is minder waar: een goede voorbereiding is het halve werk. Als je je thuis goed voorbereidt, geniet je straks meer van je wandelingen en kom je minder snel voor verrassingen te staan. Want hoe plan je nou een tocht? Kies je voor een wandelkaart of GPS, wat moet je doen bij onweer. Welke rugzak neem ik mee en nog belangrijker… wat moet daar dan in? Wij hebben handige tips en helpen je op weg.

Veilig de bergen in

3. Nieuwe klimgebieden ontdekken

Wie weet ben je regelmatig in een boulder- of klimhal te vinden. Maar heb al eens aan gedacht om buiten te klimmen? In de natuur, met om je heen bomen, planten, dieren en stilte. Met de klimjaarkaart van de NKBV krijg je toegang tot 35 Belgische klimgebieden. Het afgelopen jaar zijn er twee mooie klimgebieden bij gekomen om aankomend jaar te ontdekken: Dave en Maizeret.

Klimgebied DaveKlimgebied MaizeretKlimjaarkaart

4. Fit worden en blijven

Dit goede voornemen staat ongetwijfeld in de top 10 van meest genoemde voornemens. Het begint bij meer bewegen. En laten wij daar nu handige tips voor hebben. Met deze oefeningen krijg je een betere conditie, kracht, mobiliteit en stabiliteit. Er zijn zelfs oefeningen voor specifieke lichaamsdelen, zoals oefeningen voor sterke knieën, heupen, enkels, bovenbenen en kuiten. Zo kun je zelf kiezen waar je aan wilt werken.

Oefeningen

5. Word vrijwilliger

Wil jij jouw kennis, tijd en ervaring inzetten voor de klim- en bergsport? Word dan vrijwilliger. Zonder de inzet van honderden vrijwilligers zou de NKBV niet bestaan. De regio’s en commissies zijn altijd op zoek naar extra handjes. Als bestuurslid, instructeur of als ondersteuning bij activiteiten. Of wordt onze nieuwe tochtleider, sportklimbegeleider, sportkliminstructeur, jury of routebouwer bij wedstrijden.

WAT KAN IK DOEN?

6. Groene voornemens

Minder vlees, de was op 30 graden, korter douchen, op reis met de trein. Zomaar een paar ideeën waarmee je jouw ecologische voetafdruk kleiner kunt maken. We kunnen er niet meer omheen om duurzamer te gaan leven en ons in te zetten voor het klimaat. Met jouw lidmaatschap draag je in ieder geval al bij aan het onderhoud van hutten, routes en paden. Daarnaast kun je tijdens je reis en in de bergen actief bijdragen door bewust de bergen in te gaan. Onderhoud je materiaal en kleding en mocht je echt iets nieuws nodig hebben, laat je oude spullen recyclen en kies voor duurzaam.

IK GA VOOR DUURZAAM