MENU

Zoek de rust op in 7 minder bekende berggebieden

Dat je in de bergen helemaal tot rust komt, daar ben jij het als bergliefhebber vast over eens. De frisse berglucht, de stilte en het gevoel zo nietig te zijn tussen de imposante bergreuzen doet wat met je. Tijdens een bergtocht zit je dan eigenlijk ook helemaal niet te wachten op drukke wandelpaden vol kwetterende toeristen of overvolle liften.

Daarom deze tips voor berggebieden die nog relatief onontdekt zijn door het massatoerisme. Plekken waar je nog wel uren kunt hiken zonder een mens tegen te komen en waar je zomaar oog in oog kan komen te staan met een berggeit of marmot.

De zeven best bewaarde geheimen voor bergliefhebbers

Queyras

Hoewel Frankrijk een van de meest geliefde vakantiebestemmingen van Nederlanders is, kennen weinigen dit natuurpark in de Franse Hautes-Alpes. Dit komt wellicht mede door het feit dat het vooral toegankelijk is vanuit Italië via twee bergpassen, en verder alleen via de Combe du Queyras in Guillestre.

Parc Naturel Régional du Queyras concentreert zich rond de Guil, een snelstromende smeltwaterrivier die je uitnodigt om te kanoën of te raften. De bergen, met als hoogste de Pic de la Font Sancte, reiken hier tot een hoogte van 3385 meter.

De mogelijkheden om te wandelen in Queyras zijn eindeloos. De GR58 voert door de regio, dit deel heet de Grande Randonnée du Queyras. Bergklimmers steken graag de grens over om de Monviso te beklimmen en in de winter is de regio een walhalla voor wintersporters.

Ticino

Ticino in het Zwitserse kanton, dat om een of andere mysterieuze reden bespaard blijft van massa’s toeristen. Wat Ticino zo bijzonder maakt, is de Italiaanse sfeer die hier heerst. Zowel de woningen als dorpspleinen geven het idee dat je in Italië bent en de mensen spreken ook Italiaans. Zelfs de planten zijn hier een beetje tropischer dan in de rest van het land.

In Ticino zijn er wandelroutes in iedere lengte en moeilijkheidsgraad. Wandel naar een gletsjermeer, door een brede vallei of ergens hoog in de bergen, over een scherpe bergrug. Diverse hutten verbinden de paden met elkaar. Ook vanaf de bekende Gotthardpas zijn diverse leuke wandelingen mogelijk.

Tatra’s

Ontdek de Tatra! Dit gebergte ligt op de grens van Slowakije en Polen en bestaat uit vier delen. De Belianske Tatra, de Hoge Tatra, de Lage Tatra en de Westelijke Tatra. Hoewel sommige delen, met name de Poolse kant, druk bezocht worden in de zomermaanden, zijn grote delen nog erg rustig.

Zodra je de kabelliften en de omringende plekken achter je laat en kiest voor de rustige wandelpaden, geniet je van complete stilte. Hoog in de bergen aanschouw je fenomenale vergezichten; heldere bergmeren, ijsmassa’s en grillige rotsvormen.

De wandelroutes zijn niet altijd goed gemarkeerd en soms kom je voor uitdagingen te staan, zoals een stukje klimmen met kettingen. Daarom is het juist hier wel leuk om te wandelen met een gids. Bijvoorbeeld tijdens een huttentocht in de bergen kom je op plekken die je anders nooit zou bereiken.

Pindos

Het Pindosgebergte strekt zich als een ruggengraat uit over het noordwestelijke deel van het Griekse vasteland. Het berggebied wordt onderverdeeld in de noordelijke en zuidelijke Pindos. De hoogste toppen liggen in de Noord-Pindos. De Smolikas in het oosten is met 2637 meter de hoogste top.

Terwijl de meeste toeristen in Griekenland massaal de eilanden bezoeken, kiest de bergwandelaar steeds meer voor het Pindosgebergte. Hoewel de regio lange tijd leefde van landbouw en veeteelt, begint men hier nu ook iets meer toeristen te ontvangen, die komen genieten van mooie natuur. Smalle kloven, puntige pieken en stenen boogbruggetjes kenmerken een wandeling door de Pindos. Hoogtepunt voor velen is de Vikoskloof, de diepste kloof van Europa.

De Valia Kalda en Oost-Zagoria zijn de meest ongerepte gebieden van de Pindos. Hier vind je onbetreden plekken, zoals donkere bossen, heldere meren, kale hellingen, ruige rivieren en mooie watervallen. De bruine beer komt hier voor, maar de kans om er een te zien is nihil.

Alles over bergwandelen

Alles over bergwandelen

De NKBV is er om jou alles te laten halen uit je bergwandelactiviteiten. We helpen je alvast goed voor te bereiden voor je komende bergwandelingen.

Bergwandelen

Bregenzerwald

In het westelijke puntje van Oostenrijk ligt een oase van rust voor bergwandelaars. Het Bregenzerwald ligt in de deelstaat Vorarlberg. Bekend om eeuwenoude tradities, van ambachtelijke kaasproductie tot klederdracht. Je voelt je meer dan welkom in dit authentiek gebleven stukje Oostenrijk.

Meer dan 1500 kilometer aan uitgezette wandelpaden voeren door de valleien en over de berghellingen. Er zijn wandelroutes in alle niveaus, van een eenvoudige route vanaf een kabellift tot uitdagende huttentochten. De wandelingen bieden tevens een grote afwisseling aan landschappen.

Zo kun je bossen, alpenweiden en rotsvelden doorkruisen of deelnemen aan een themawandeling. Vie Ferrate bieden adrenaline aan mensen die meer uitdaging zoeken, en voor de ultieme kick kan je op verscheidene plekken klimmen. Het Schnepfau Wald is een bekende klimplek.

Wil je tot jezelf komen tijdens je volgende bergvakantie, dan kun je er van op aan dat je in een van de bovenstaande gebieden helemaal tot rust komt. Deze gebieden worden wel steeds vaker ontdekt, maar zijn nog ver weg van iedere vorm van massatoerisme.

Picos de Europa

De noordelijke kust van Spanje wordt vaak gemeden door toeristen omdat hier minder zongarantie is. Het achterland herbergt er echter enkele van de mooiste bergen in Europa. Hier vinden bergliefhebbers stilte in het Cantabrisch gebergte, waar de Picos de Europa onderdeel van uitmaakt.

De Picos bestaat uit 3 massieven, met grillig gevormde kalkstenen toppen. De iconische Picu Uriellu springt het meest in het oog door zijn kenmerkende kegelvorm. De hoogste top van het gebergte is echter de 2648 meter hoge Torre Cerrado.

Tal van wandelroutes doorkruisen het prachtige berggebied. De bekendste route is de Ruta del Cares, door de diep uitgesneden kloof die de grens vormt tussen twee van de drie bergmassieven. Hoewel het een breed pad betreft, is dit geen aanrader voor mensen met hoogtevrees. Gelukkig zijn er voldoende andere mooie gemarkeerde wandelroutes om te verkennen. Ook de langeafstandsroute GR-109 voert door het gebied.

Kamnik Savinja

Steeds meer hikers weten Slovenië te vinden als wandelparadijs. De meesten richten hun pijlen op de Julische Alpen en niet op de Kamnische Alpen, waar rust en stilte nog aan de orde van de dag zijn. Beide gebergten worden van elkaar gescheiden door de Sava, een zijrivier van de Donau.

Het hoogste punt van de Kamnik Savinja is de Grintovec. Prachtige routes voeren langs de steile kalkwanden van de Kamnik Alpen. Een van de mooiste hikes voert van het dorpje Kamniška Bistrica naar berghut Kamniškem Sedlu, waarbij je 1.300 hoogtemeter moet overbruggen. De beloning vanaf de hut is fenomenaal. Je kijkt hier uit over twee groene valleien. Een stukje Slovenië om op de bucket list te plaatsen!

Onderhoud aan paden en hutten

Als NKBV-lid draag je bij aan het onderhoud van paden en hutten. Elk jaar dragen de leden gezamelijk €400.000,- bij aan het Gegenrechtfonds. En wist je dat je als NKBV-lid korting krijgt in de meeste berghutten in de Alpen?

Gegenrechtfonds Korting in de hut

Terug naar overzicht