MENU

Voor het eerst op expeditie: niet zo moeilijk als het lijkt!

Zelf een expeditie organiseren? Bas Visscher vertelt over zijn eerste expeditie-ervaringen en geeft hij tips hoe je dit zelf kan organiseren.

Bergbeklimmer op expeditie in Kirgiziƫ met de Expeditie Academie in september 2022. Op expeditie in Kirgiziƫ met de Expeditie Academie in september 2022.

Van beren op de weg naar een geweldige eerste ervaring

Als tiener (en kersvers alpinist) las ik de expeditie verhalen van Ronald Naar, Chris Bonington en Peter Boardman. Ik was gefascineerd door de verhalen over maandenlange reizen naar de onbekende bergreuzen van de Himalaya. Het werd me al gauw duidelijk dat het ging om complexe ondernemingen waar jarenlange voorbereiding aan vooraf ging. Grote teams, honderden dragers, problemen met vergunningen en hiërarchische expeditieleiders. Een grote logistieke operatie!

Nu, 7 expedities verder, weet ik dat het ook heel anders kan. Neem mijn eerste expeditie bijvoorbeeld, naar Kirgizië in 2011. Samen met 3 Haagse klimmers, Bas van der Smeede, Saskia Groen en Vincent van Beek, reisde ik af naar het Pamir Alai-gebergte. Via het internet had Bas een klimgebied met twintig onbeklommen toppen gevonden. Een Kirgizische reisorganisatie regelde de logistiek. De voorbereiding kostte ons niet meer dan een paar uur per week. Eenmaal in de bergen merkte ik dat de verschillen met klimmen in de Alpen niet zo groot waren. De sfeer was heel goed en we kwamen thuis met een aantal prachtige eerstbeklimmingen. Een geweldige eerste ervaring.

Bergbeklimmers op de top van de Puscanturpa Este (c.5450 m) in Peru samen met Vincent van Beek en Bas van der Smeede in 2012.     Op de top van de Puscanturpa Este (c.5450 m) in Peru samen met Vincent van Beek en Bas van der Smeede in 2012.

In de jaren daarna ging ik op klimavontuur naar Peru, China, Oman, Marokko, Pakistan en Alaska. In kleine teams op pad naar onbekende bergen. Het regelwerk gebeurde naast onze banen in de avonduren en in de weekenden. Alles veel simpeler opgezet dan de expedities waar ik over las in mijn tienerjaren. Ik leerde een hoop over het organiseren en ik genoot van de verre reizen en de avonturen op de onbekende bergen. De expedities hadden iets puurs wat ik in de Alpen niet meer kon vinden.

De volgende stap als zelfstandig alpinist

De volgende stap als zelfstandig alpinist

Leer in 2 jaar alles wat nodig is om een zelfstandige expeditieklimmer te worden met de Expeditie Academie IV. Ontwikkel je vaardigheden, leer hoe je een eigen expeditie opzet en sluit af met een spectaculaire eindexpeditie. Schrijf je nu in en ontwikkel jezelf onder deskundige begeleiding tot expeditieklimmer!

Expeditie Academie

Wil je zelf ook een keer op expeditie? Het opzetten van een expeditie is wat mij betreft niet zo moeilijk als het misschien lijkt. Ik heb hier 8 tips die helpen.

Tips voor je eerste expeditie:

  1. Ga met vrienden.
  2. Vind een betrouwbare reisorganisatie
  3. Zoek naar de geschikte en mooie bergen
  4. Train hard
  5. Vraag advies
  6. Neem de tijd
  7. Stel je in op het onvoorspelbare
  8. Durf!

1. Ga met vrienden

Mijn eerste en belangrijkste tip is om met je vrienden te gaan. Een expeditie is een mentaal indrukwekkende ervaring waarbij je continu beslissingen moet nemen. Goed kunnen communiceren en je vertrouwd bij elkaar voelen is dan heel belangrijk. Moet je eens voorstellen hoe het is om wekenlang op elkaars lip te zitten terwijl je elkaar niet zo mag...

Vertrek naar Pakistan vanaf Schiphol. Vertrek naar Pakistan vanaf Schiphol.

En we hadden het vijf weken lang super gezellig! En we hadden het vijf weken lang super gezellig!

2. Vind een betrouwbare reisorganisatie

Eén van de eye-openers bij mijn eerste expeditie was hoeveel werk een reisorganisatie je uit handen neemt. Veel belangrijke zaken zoals vergunningen, 4x4 auto’s, een tolk, voedsel en een kok worden dan voor je geregeld. Probeer te achterhalen of het bedrijf goede referenties heeft door navraag te doen bij andere klimmers. De kosten voor een expeditie liggen vaak op een paar duizend euro per persoon.

In het basiskamp moet je natuurlijk wel lekker kunnen zitten. In het basiskamp moet je natuurlijk wel lekker kunnen zitten.

3. Zoek naar geschikte en mooie bergen

Uiteindelijk wordt je ervaring van een expeditie erg bepaald door de bergen en bijbehorende klimmogelijkheden. Ik raad daarom aan om van te voren veel energie te steken in welke bergen je wilt beklimmen. Via een website zoals American Alpine Journal kan je vele inspirerende tochtverslagen lezen. Voor een eerste expeditie raad ik aan om naar een gebied te gaan waar voldoende verschillende opties voor beklimmingen zijn, van makkelijk tot moeilijk, zodat het des te waarschijnlijker is dat je een succesvolle beklimming kan doen.. Ook word ik heel gemotiveerd als een berg mooi is om te zien. Als ik een goede foto heb gevonden van een toekomstig doel, sla ik deze berg op als screensaver op mijn laptop.

Deze foto van de nog nooit beklommen Kachqiant (6015m) in Pakistan inspireerde me om een expeditie naar deze berg te organiseren. Foto: Florian Tolle. Deze foto van de nog nooit beklommen Kachqiant (6015m) in Pakistan inspireerde me om een expeditie naar deze berg te organiseren. Foto: Florian Tolle.

In 2018 bereikte ik samen met Danny Schoch de top van Kachqiant. Voor zover bekend zijn we de eerste mensen die dit hebben gedaan. In 2018 bereikte ik samen met Danny Schoch de top van Kachqiant. Voor zover bekend zijn we de eerste mensen die dit hebben gedaan.

4. Train hard

Een expeditie is fysiek en mentaal een stuk zwaarder dan klimmen in de Alpen. Je loopt met zware rugzakken, er zijn geen hutten en alles duurt langer dan je had verwacht. Je kan daarom eigenlijk niet fit genoeg zijn voor zo'n trip. Mijn trainingsschema bestaat ruwweg uit 2 a 3x per week cardio training (hardlopen, wielrennen of mountainbiken), 2x per week klimmen of boulderen en 1x per week krachttraining. En dat voor 6 a 8 maanden. Wees ook zuinig op je lijf en zorg dat je absoluut niet geblesseerd raakt.

5. Vraag advies

Je hoeft het expeditiewiel niet zelf uit te vinden! De expeditiescene is niet zo groot in Nederland, maar er zijn genoeg mensen te vinden die je van advies willen voorzien.

Ook kunnen de mensen van de CEAT, de NKBV commissie voor expedities en alpiene topsport je advies geven. Je kan via hen ook specifiek expeditiemateriaal lenen.

Expedities alpiene topsport

Alles over alpinisme

Alles over alpinisme

Alpinisme is bergbeklimmen in terrein dat bestaat uit rots, sneeuw en ijs. Het hoofddoel van het alpinisme is van oorsprong het bereiken van de bergtop. Toch zijn tijden veranderd.

bekijk meer

6. Neem de tijd

Een expeditie naar een klimgebied buiten Europa kost tijd. Mijn expedities duren meestal 4 a 5 weken. Ik probeer de reistijd van huis naar basiskamp te beperken tot 5 à 6 dagen. Dan blijft er 2 of 3 weken over om te klimmen. Voor bergen boven de 6000 m heb je algauw 5 weken of meer nodig omdat je hiervoor goed moet acclimatiseren.

Een fijn basiskamp is heel prettig op rustdagen. Een fijn basiskamp is heel prettig op rustdagen.

7. Stel je in op het onvoorspelbare

Hoe goed je ook voorbereid, een expeditie loopt altijd anders dan je had bedacht. Ik probeer daarom een 'go with te flow' mentaliteit aan te nemen. Dat scheelt een hoop frustratie. Het kunnen aanpassen zie ik daarom als een belangrijke eigenschap voor een goede expeditie klimmer.

Het slechte weer in Alaska vroeg een hoop van ons geduld. Het slechte weer in Alaska vroeg een hoop van ons geduld.

8. Durf!

De expeditiedroom realiseren is ook een kwestie van durven. Er zijn talloze redenen om het niet te doen, maar uiteindelijk moet je soms lef tonen en gewoon gaan! Ik hoop daarom dat mijn verhaal je inspireert om ook een keer op expeditie te gaan. Ook voor mij begon het expeditieklimmen ooit met een droom waarvan ik niet wist hoe ik die moest realiseren. Totdat ik ontdekte dat deze droom eigenlijk niet zo moeilijk te realiseren is. De expedities die ik heb ondernomen behoren tot de meest indrukwekkende herinneringen uit mijn leven. Mocht je nog twijfelen, aarzel dan niet te veel en probeer je droom te realiseren!

Kachqiant, de berg van onze dromen. Danny Schoch op 5000m in Pakistan in 2018. Kachqiant, de berg van onze dromen. Danny Schoch op 5000m in Pakistan in 2018.

Terug naar overzicht