MENU

Volg het spoor van ‘Wie is de Mol?’ door Tsjechië

Zit jij elke zaterdagavond voor de tv om de Mol te ontmaskeren? In ‘Wie is de Mol?’ voeren tien kandidaten allerlei opdrachten uit om zoveel mogelijk geld voor de pot te verdienen. Maar één van hen probeert ongezien de boel te saboteren: de Mol. Elke week wordt het spannender wie deze saboteur weet aan te wijzen. Naast spannend is ‘Wie is de Mol?’ al twintig jaar lang inspiratie voor avontuurlijke vakantiegangers. Elk seizoen wordt het spel namelijk opgenomen in een ander land. En dit jaar zijn de kandidaten in het prachtige Tsjechië.

We nemen je daarom mee langs de mooiste plekken van Tsjechië voor een avontuurlijke vakantie of heerlijk actief verblijf. Herken je ze van de opdrachten uit de afleveringen?

Door Pauline van der Waal

Wandel door glooiend en ongerept Moravië

In de eerste aflevering maakten we kennis met Moravië, in het oosten van Tsjechië. Deze streek is nog vrij ongerept, wat het een heerlijke plek maakt voor natuurliefhebbers en rustzoekers. Je kunt er heerlijk wandelen over de glooiende heuvels met akkers en wijngaarden en door kleine dorpjes onderweg.

Na je wandelingen nog wat cultuur snuiven? Breng dan een bezoekje aan Brno, na Praag de grootste stad van Tsjechië. Deze studentenstad heeft genoeg gezellige barretjes en restaurants om weer op te laden na een pittige wandelvakantie.

Fotocredit: Visit Czech Republic

Maak flinke hoogtemeters in het Reuzengebergte

Wij bergwandelaars en klimmers slaan natuurlijk aan op de naam alleen al. Het Reuzengebergte ligt op de grens van Tsjechië en Polen op gemiddeld 1200 meter hoogte. Het totale gebergte is zo’n veertig kilometer lang en ruim twintig kilometer breed. Met meer dan 700 kilometer aan gemarkeerde wandelpaden zijn de mogelijkheden hier eindeloos.

De omgeving is prachtig, met uitgestrekte bossen, hoge pieken en diepe ravijnen. Onderweg kom je zo maar een waterval tegen of loop je juist over uitgestrekte groene weiden. Ook bergsporters als klimmers en abseilers zijn in het Reuzengebergte aan het juiste adres. In de winter liggen de bergen bedekt onder een dikke laag sneeuw en kun je er skiën, sneeuwschoenwandelen en snowboarden

Dwaal door kilometerslange grottenstelsels van Moravsky Kras

Heb je de derde aflevering van ‘Wie is de Mol?’ gezien? Daarin kajakken de kandidaten door de Punkva Grotten. De grotten liggen in het grootste Karstgebied van Tsjechië, natuurgebied Moravsky Kras. Je kunt deze en andere grotten zelf ook bezoeken. Koop wel je tickets, want het aantal bezoekers per dag is gelimiteerd.

Ook bovengronds is de Moravische Karst een bezoek waard. Wandel naar de uitzichtbruggen waarvandaan je in de diepte van de Macocha-kloof tuurt, of volg een route langs de grillige rotsen. Dit gebied blijft je verrassen.

Wie is de mol?

En, weet je al wie de Mol is? Mooi, dan heb je nog meer tijd om het prachtige Tsjechië op de achtergrond te bekijken. Bekijk onze gebiedsinfo van Tsjechië en ga zodra het weer kan op avontuur.

alles over tsjechië

Boheems Zwitserland ligt in Tsjechië

Het is een beetje verwarrend, maar het klopt echt. Boheems Zwitserland is een nationaal park in Tsjechië. Toch komt de naam wel uit Zwitserse koker. De Zwitsers waren namelijk de eerste toeristen in deze streek en vonden het hier net zo mooi als thuis. Et voilà, Boheems Zwitserland was geboren. Het gebied is bij uitstek geschikt voor prachtige lange wandelingen met waanzinnig uitzicht. Net als in Zwitserland dus eigenlijk.

Je vindt hier naast dichte naaldbossen vooral grillig gevormde rotsen, wat je hikes afwisselend en pittig maakt. Je kunt flink klimmen naar hoge uitzichtpunten, waarvandaan je het karakteristieke landschap mooi kunt overzien. Sla in ieder geval Hruboskalsko niet over, waar de rotsen soms meer dan vijftig meter boven je uittorenen.

Het oudste natuurreservaat Prachovske Skaly is een must

Als er één natuurreservaat niet mag ontbreken op dit lijstje, dan is het Prachovske skaly. Dit bekende natuurgebied bestaat al sinds 1933. In deze streek zijn vooral de rotsen van Prachov erg populair onder rotsklimmers. De rotsen zijn van zandsteen, waardoor ze in de loop van duizenden jaren steeds meer zijn afgesleten door wind en regen. De rotspunten die daardoor zijn ontstaan zijn ideaal om te klimmen.

Ook wandelaars komen hier aan hun trekken. Er zijn verschillende wandelroutes uitgezet, waarbij je je soms door heel smalle kloven tussen de rotsen door moet wurmen. Vanaf de uitzichtpunten onderweg heb je een mooi zicht op dit bijzondere gebied.

Ontspannen of juist actieve vakantie aan het Lipnomeer

Voor een actieve vakantie ga je naar het Lipnomeer. In de omgeving van dit stuwmeer kun je

heerlijk wandelen en fietsen. Ook een wandeling naar het drielandenpunt Duitsland–Tsjechië-Oostenrijk bij de berg Plechý is vanuit hier mogelijk. Ga voor nog meer wandelroutes en fietsmogelijkheden naar het Boheemse Woud. Sluit je dag af met een duik vanaf een strandje langs de oevers van het Lipnomeer.

Alles over bergwandelen