MENU

Top-5 (berg)wandelapps

Voor de NKBV besprak UIMLA International Mountain Leader Peter Mienes, ook wel de ‘appman’ van 360° genoemd, van 2011 tot 2015 in elke editie van de Hoogtelijn twee bergsport-gerelateerde apps. Hij bespreekt zijn vijf favorieten.

In die tijd bestonden de smartphones nog maar een jaar of vijf en er werden in snel tempo nieuwe functies toegevoegd aan de slimme apparaatjes. Hierdoor volgden apps die gebruik maakten van die nieuwe functies elkaar in hoog tempo op. Rond 2015 was de grootste golf wel een beetje over: de meest opmerkelijke apps en features waren inmiddels wel voorbijgekomen. We vragen Peter naar zijn top-5 apps van tegenwoordig en volgen hem op zijn weg van het plannen van de reis met het OV, via het bestuderen van het weerbericht, het navigeren door de bergen, het bewonderen van bloemetjes onderweg tot aan de bergtop met een prachtig panorama.

OV-apps

Jazeker, Google Maps is ook erg handig, maar ik gebruik zelf toch liever een OV-app van het betreffende land. Duitsland’s DB Navigator, Oostenrijks ÖBB Scotty en Zwitserland’s SBB Mobile zijn alle drie handige OV plan apps, die ook ver over de grens kijken bij het maken van reisplannen. Vanuit de apps kun je ook gelijk je ticket kopen (soms registratie vooraf noodzakelijk), een overzichtsplaatje krijgen van de route en je geplande reis in de agenda van je smartphone laten opnemen. En de apps hebben niet alleen verstand van treinen: ook van busverbindingen, veren, en SBB Mobile zelfs van te tijden van skiliften!

Weer-apps

Er zijn talloze weerapps, dus het is niet vreemd als je door het bos de bomen niet meer ziet. Een tweetal apps komt goed uit de vergelijkingen: WeatherPro (MeteoGroup) en Weer&Radar (WetterOnline). Het is goed om te weten dat ze hun voorspellingen baseren op verschillende weermodellen: WeatherPro gebruikt ECMFW (het Europese model, wereldwijd het meest nauwkeurig) + het Amerikaanse GFS + UKMO van de Britten. Weer&Radar gebruikt het eigen model ICON van de Deutsche Wetterdienst, dat in 2015 het licht zag. Installeer ze beide, zie de verschillen en trek zelf je conclusies. Tijdens de hittegolf in Nederland eind juni 2019 bleek WeatherPro voor mijn locatie een betere 3-daagse voorspelling te geven.

Beide apps geven een 14-daagse voorspelling (voor wat het waard is) en radarbeelden. Weer&Radar toont in de radarbeelden ook de bewolking en doet dat tot 3 dagen vooruit! WeatherPro geeft 14 dagen vooruit grafiekjes van temperatuur, neerslag, zonuren, wind, luchtdruk en relatieve vochtigheid; Weer&Radar beperkt zich tot een grafiekje voor de temperaturen. Kortom met beide apps op je foon ben jij De weervoorspeller!

het weer in de bergen

Navigatie-apps

Misschien overtreft het aantal navigatie-apps nog wel het aantal weer-apps. Aan een vergelijking waag ik me niet, maar de app Topo GPS Nederland heeft mijn grote waardering! Spendeer €3,99 en je hebt de 1:25.000 topografische kaart (‘stafkaart’) van Nederland op je smartphone en tablet beschikbaar! En dat is nog maar het begin… Voor 4 tot 5 euro per land kun je vervolgens 1:25K of 1:50K topografische kaarten kopen van heel Zwitserland, Duitsland, Noorwegen, Spanje, Luxemburg, Denemarken, Zweden, Finland, Australië of Nieuw-Zeeland. Van België, Frankrijk en Groot-Brittannië kun je vanaf €0,99 gedeelten van kaarten kopen.

Verder doet de app wat elke doorsnee navigatie-app doet: tracks/routes en waypoints importeren of vastleggen/opnemen en de mogelijkheid om gekochte kaarten/kaartdelen op je smartphone te downloaden voor offline gebruik. Even je actuele locatie aflezen? Bij deze app is die onder in beeld steeds af te lezen, en door er even op de klikken wijzigt de weergave tussen 6 verschillende coördinatenstelsels, waaronder natuurlijk UTM en ons eigen Rijksdriehoekstelsel.

Tochtenwiki

Bloemen-apps

De beste app voor de Alpen is ongetwijfeld de Flora Helvetica Pro, maar daar betaal je op de iPhone en een Android toestel €99,99. Wil je er iets minder aan uitgeven, dan is Alpine Flower Finder (€8,99 iPhone, €6,99 Android) wel de beste app die ik tegengekomen ben en altijd als eerste gebruik bij het opzoeken van een bloem die ik nog niet ken. Deze app toont van elke bloem meerdere foto’s. Je kunt filteren op kleur, aantal bloemblaadjes, bladvorm en bloeiperiode, en ziet dan duidelijke foto’s van de geselecteerde bloemen. Sorteren kun je op naam, familie en soort. De app geeft relevante informatie over de bloem en tevens de naam van de bloem in engels, duits en frans. Tenslotte kun je per bloem je persoonlijke notities en eigen foto’s toevoegen.

PeakFinder

Heel veel plezier voor zo’n 5 euro: dat is wat PeakFinder AR biedt! De app kent 650.000 heuvels en bergen over de hele wereld, en in de 43MB die de app in beslag neemt staan al die bergen, zodat je de app kunt gebruiken zonder dat je netwerk nodig hebt. De app toont de contouren van de bergen om je heen en geeft de namen en hoogtes weer, zodat je makkelijk te weten komt welke bergen je eigenlijk om je heen ziet. Ook kun je de tekening van de contouren over je camerabeeld heen projecteren. Een andere leuke functie is dat je vanaf je standplaats kunt ‘vliegen’ naar een berg in de verte die je aanraakt op je scherm en dan ziet wat je onderweg tegenkomt. Een enorm leuke app voor de bergwandelaar die graag om zich heen kijkt!

klimapps

Terug naar overzicht