MENU

Klimapps uitgelicht

Voor klimmers zijn er talloze trainings apps en klimgebieden apps, van indoor boulderen tot multipitch klimmen. We zetten een aantal handige apps voor je op een rij.

Had ik nu die linker of die rechter lime-groene route geklommen vorige week? En die nieuwe route in Flône, die niet in het gidsje staat. Welke is dat ook al weer? Voor wie traint in de klim- of boulderhal of juist voor wie buiten in de natuur zijn klimvaardigheden uitprobeert, is het na verloop van tijd onbegonnen werk om alles te onthouden wat je precies waar, in hoeveel pogingen en wanneer hebt geklommen. Natuurlijk hou je je voortgang ook bij in je papieren topo, of in je notitieboekje. Maar hoe handig is het als je al je trainingsvoortgang, je routes en alle actuele info in je telefoon hebt? In dit artikel vind je een greep uit het trainings- en klimapps aanbod - voor binnen & buiten.

1. Toplogger

TopLogger is misschien wel de meest gebruikte app voor indoor klim- en boulderhallen, waar klimmers kunnen afvinken wat ze hebben geklommen, hun voortgang kunnen zien en op de hoogte blijven van wat gebeurt in hun hal. Tijdens de corona-restricties gebruikten veel hallen Toplogger voor reserveringen. Elke hal heeft in de app een eigen interactieve kaart, specifiek ontworpen om het zo gemakkelijk mogelijk te maken om je boulders en routes te vinden. Bekijk wat je hebt getopt en wat je nog wil/moet klimmen. Krijg met handige grafieken inzicht in je progressie en niveau. Ontdek nieuwe hallen en ontvang notificaties van nieuwe routes en boulders in de voor jou relevante niveaus. Do moet aan lokale competities en check de live ranglijsten. Met TopLogger blijf je op de hoogte van wat er gaande is bij jou in de hal. Je kunt Toplogger gebruiken in 125 hallen in binnen- en buitenland. Bekijk op de website of jouw hal er al bij staat!

Download TopLogger via de App Store of Google Play.

2. Crimpd

Crimpd is een trainings en analyse app die gekoppeld aan de trainingsschema's van Lattice Training. De app is in de basis functionaliteiten gratis te gebruiken en bevat meer dan 75 trainingsvormen en assesment tests. Wanneer je de volledige functionaliteiten wil gebruiken, waaronder het loggen van je trainingsdata dan zul je moeten betalen.
Download Crimpd via de App Store of Google Play.

3. Beastmaker

Een tweede handige trainingsapp is Beastmaker, naar het gelijknamige trainingsbord voor je vingers dat je in boulderhallen en boven deurposten vindt. In de app vind je een aantal voorgeprogrammeerde trainingen om het bord zo optimaal mogelijk te gebruiken. Heb je zelf al een trainingsschema? Dan voorziet de app je van bliepjes waarop je je work-out kunt timen.
Natuurlijk is er daarnaast een functie waarin je je vooruitgang kunt meten en opslaan en krijg je algemeen vingerbordadvies met praktische do's en don'ts. Een must-have voor iedereen die de Beastmaker gebruikt om sterker te worden in de vingers.
Download Beastmaker via de App Store of Google Play.

4. Vertical life

Informatie en topo's van duizenden sportklim, multi-pitch- en bouldergebieden. Daarnaast werken ook klim- en boulderhallen in Duitsland, Oostenrijk en Italië samen met de Vertical life app. De app is ontwikkeld in samenwerking met lokale beheerders van klimgebieden en auteurs van klimgidsen (waaronder Panico, Filidor en vele meer). De populaire site om routes te loggen 8a.nu maakt sinds enkele jaren ook deel uit van Vertical Life. De app kent diverse (betaal)varianten. In de basis functionaliteit krijg je info over klimgebieden, klimhallen en training. Je kan upgraden naar een betaalvariant met info over alle klimroutes buiten (online/offline), een variant met trainingsplannen of een combivariant.

Beschikbare klimgebieden
Kalymnos (GR), Griekenland (GR), Finale Ligure (I), Oltre Finale (I), Arco (I), Zuid-Tirol (I), Dolomieten (I, AT), Frankenjura (D), Ost-Bayern (D), Ostalb (D), Hoch im Norden (D), Bayerische Alpen (D), Uracher Alb (D), Donautal (D), Lenninger Alb (D), Blautal (D), Amalfi (I), Palinuro (I), Sperlonga (I), Lumignano (I), Erto (I), Sicilië - San Vito lo Capo (I), Sardinië - Cala Gonone (I), Tyrol (AT), Zillertal (AT), Osp & Misja Pec (SL), Cordillera Cantábrica (ES) en vele meer.

Beschikbare bouldergebieden
Magic Wood (CH), Zillertal (AT), Sustenpass/Steingletscher (CH), Allgäu (D), Silvapark (AT), Val di Mello (I), Daone (I), Arco - Passo San Giovanni (I), Zuid-Tirol (I), Tumpen (AT), Alpen en Bloc 1, Cresciano (CH), Albarracín (ES), Hoyamoros (ES), Candelario (ES).

Multi-pitch
Yosemite Free Climbs (US)

Klimhallen
Café Kraft Nurmberg (D), Bergstation Telfs (AT), Vertikale Brixen (I), Boulderbar Salzburg (AT), Cube Kletterzentrum (D), Kletterzentrum Bruneck (I) en alle vestigingen van Mountain Network.

Verbind met vrienden en markeer je geklommen routes. Kom jij bovenaan in de Local Hero Ranking?

Download Vertical life via de App Store of Google Play.

5. 27 Crags

27 Crags is ontstaan als website met info over de bouldermogelijkheden in Finland. Nog steeds is de site de meest volledige plek voor info over het boulderen in Scandinavië. Inmiddels bevat de site en app foto's, routebeschrijvingen en topo's van meer dan 10.000 klim- en bouldergebieden wereldwijd met ruim hondertduizenden klim- en boulderroutes. Een deel van de gebieds- en route-info is gratis. Wil je toegang tot de Premium inhoud (volwaardige topo's) dan zul je een maand- of jaarabonnement moeten afsluiten. Als Premium gebruiker kun je de topo's offline downloaden voor wanneer je in een internetluwe omgeving klimt. Met de GPS-tool vind je eenvoudig je weg naar het begin van de route. Voeg zelf topo's toe door je foto's te uploaden en route's in te tekenen en deel je geklommen routes met je vrienden. Maak een to-do-list en check de laatste info bij het gebied van je keuze. Is het misschien tijdelijk gesloten? Je vindt het in de 27 Crags app.

Vrijwel alle klimgebieden van België zijn opgenomen in de Premium versie.

Download 27 Crags via de App Store of Google Play.

Een maandlidmaadschap voor de Premium versie van 27 Crags kost €8,90 en een jaarlidmaatschap € 49,90 (maart 2022). Je krijgt dan toegang tot alle premium topo's.

6. Rockfax/UK Climbing

Met de Rockfax App heb je toegang tot de 35 klimgidsjes van Rockfax met in totaal 60.213 routes en 1223 klimgebieden. Een lidmaatschap kost £50 per jaar of £5 per maand. Daarnaast krijg je 30% korting op de papieren topo's. Rockfax is gekoppeld aan de database van UK Climbing die toegang biedt tot informatie over duizenden klim- en bouldergebieden in geheel Europa. UK Climbing heeft de grootste en meest volledige databse met info over klimgebieden en routes van het Verenigd Koninkrijk.

Download de Rockfax app via de App Store of Google Play.

7. Topo Guru/The Crag.com

The Crag.com is de grootste routedatabase van klim- en boulderroutes ter wereld. De site omvat ruim 100.000 gebieden en meer dan een miljoen routes.

De Topo Guru App geeft toegang tot de info van The Crag.com en alle klimgebieden, routes, gelogde beklimmingen, etc. Je kan via de app en The Crag.com ook analyses van je klimprestatites doen of klimpartners vinden.

Download de Topo Guru app via de App Store of Google Play.

8. NKBV Tochtenwiki

Last but not least de NKBV Tochtenwiki app. De app bevat duizenden beschrijvingen van routes, tochten en wandelingen in de Alpen en elders in geheel Europa. Maar ook kun je er heel veel informatie over de klimgebieden rondom Nederland vinden. Bijvoorbeeld de laatste info over waar je moet parkeren, over nieuwe routes, waar je de topo koopt en soms zelfs met een online topo. De Pro versie van de app heeft vooral de bergsporters zin en biedt, afhankelijk van het abonnement dat je gebruikt, de mogelijkheid om gedetailleerde stafkaarten (IGN, OS, Swisstopo, Alpenverein, Kompass) op de app zowel online als offline te gebruiken.

Verwar de NKBV Tochtenwiki app niet met de reguliere NKBV app, waarin je de NKBV agenda kunt bekijken, wedstrijduitslagen kan opzoeken, je facturen en je leden-profiel kan inzien. De NKBV app is de app waarmee je een controleur in een Belgisch klimjaarkaartgebied kan laten zien of je over een klimjaarkaart beschikt. Maak voor de zekerheid een screenshot van het tabblad met je NKBV profiel, want de app wil nog wel eens haperen als er geen dataverbinding is.

Download de NKBV Tochtenwiki app via de App Store of Google Play.

Download de NKBV app via de App Store of Google Play.