St. Conan’s Pilgrim Way
- ca. 120 km, 6-7 dagen wandelen
Het Sint Conan Pelgrimspad is 73 mijl lang (zo’n 120 km). In 6 of 7 dagen loop je van Iona naar Dalmally. Iona is het eiland waar de Schotse koningen begraven liggen. Vanuit een klooster op Iona vertrok Sint Columba om het christelijk geloof in de 6e eeuw naar de Schotse Hooglanden te brengen. Dalmally is bekend doordat Sint Conan (een leerling van St. Columba) een gemeenschap stichtte. Hier staat de iconische achthoekige kerk van Schotland. In dit dorp zijn ook de restanten van een heilige bron van St. Conan. Je kunt ook doorlopen naar Sint Andrews aan de westkust. De lange route is de St. Columba’s Way en is 261 mijl lang (420 km).
De route zelf is algemeen ingetekend in de kaart, er is geen specifiek pad. Ga je zelf de route lopen dan zul je op sommige stukken goed moeten kunnen navigeren. Je start langs de woeste zuidkust van het eiland Mull, met witte stranden en steile kliffen. Vervolgens loop je dwars over het eiland Mull. Hiervandaan loop je naar de veengebieden, de heuvels en de hoogvlaktes van Schotland. Via Loch Lyon ga je over naar de laaglanden om langs de rivier de Tay door te lopen tot de grote kathedraal van Sint Andrews.
Croagh Patrick
Vreemde eend in de bijt, maar daarom niet minder bijzonder is Croagh Patrick. Dit is een berg van 764 meter hoog, die in het westen van Ierland ligt. De berg heeft de vorm van een piramide en wordt gezien als een heilige berg. Rondom de berg zijn veel prehistorische monumenten te vinden. Er wordt dan ook gelooft, dat in de prehistorie ceremonies op of bij deze berg werden gehouden. Pas later is de naam van Sint Patrick verbonden aan deze berg. Hij schijnt 40 dagen gevast te hebben op de top. Ook is er al sinds de 5e eeuw een soort kapel op de top. De huidige kapel komt uit 1905.
© Amayo Photography
Op de berg vindt een heuse pelgrimstocht plaats op de laatste zondag van juli. Duizenden pelgrims beklimmen de top. Ze doen dit ter ere van Sint Patrick en er worden diensten gehouden in de kapel. Sommige pelgrims lopen op blote voeten omhoog als een vorm van boetedoening. Oorspronkelijk liepen veel pelgrims vanuit het oosten, over de Togher Patrick vanaf de Ballintubber abdij. Daarbij werden veel prehistorische monumenten gepasseerd. Tot 1970 deden ze dit als de zon was ondergegaan. Deze Togher Patrick route loopt door tot Cruachan. Dit is een 30 km lange route.
Tegenwoordig lopen veel pelgrims vanuit de Murrisk Abdij naar de top. Er lopen wel zo’n 25.000 mensen naar boven. Dat zorgt voor veel erosie, waardoor de klim alleen maar gevaarlijker wordt.
Je hoeft natuurlijk geen religieus doel te nemen voor je pelgrimstocht. Reflectie en bezinning horen automatisch bij elke lange afstandswandeling die je onderneemt. Dus kies een mooie tocht uit en ga gewoon.