MENU

Huttentochten anders dan anders

Wie aan een huttentocht denkt, zit al snel met de gedachten ergens in Oostenrijk, Zwitserland of Italië, wandelend over een richel in de Alpen.

Toch zijn er in andere gebieden, soms ook dichter bij huis, mogelijkheden om te wandelen van hut naar hut. We inspireren jou graag voor een “andere huttentocht” en vertellen daarbij graag nog wat meer over de gebieden die we hebben geselecteerd.

1. Berchtesgadener

In het Nationaal Park Berchtesgaden in het zuiden van Duitsland kun je een prachtige 4-daagse trekking maken. Je overnacht in gezellige berghutten. De Königssee, de Watzmann en het Steinernes Meer zijn de onmiskenbare hoogtepunten van deze tocht. Op de laatste dag sluit je het avontuur af met een oversteek van de Königssee vanaf het schiereiland Hierschau.

De eerste etappe voert van de Königssee naar het Watzmannhaus. In 5,5 uur wandel je door een waanzinnig mooi landschap naar de Watzmann berg, Koning van Berchtesgadener, waarbij je 1320 hoogtemeters overbrugt.

De tweede etappe gaat van het Watzmannhaus naar de Wimbachgrieshütte. Hierbij stijg je 1380 meter en daal je 1980 meter in ca. 8-10 uren. Een pittige tocht dus! De beklimming van de Hochecks (2651 meter) is de climax van de dag. De bagage kun je in de hut laten liggen, omdat je na de klim de weg hiervandaan weer kunt vervolgen.

Wandel over de Mitterkaser en de Stubenalm in Wimbachgries. Na de Wimbachschloss voert de route naar de volgende hut, de Wimbachgrieshütte.

De derde etappe, naar de Funtensee, leidt over het puimsteen van de Wimbachgries. Het pad gaat steil omhoog naar de Trischübel, een belangrijk knooppunt in het nationaal park, en vervolgens langs de Hundstodgatterl, de Hundstod en het Steinernes Meer naar het Kärlingerhaus aan de Funtensee. 1000 hoogtemeters en 700 meter dalen in 5 tot 7 uren.

De laatste etappe van deze huttentocht in Duitsland brengt je van het Kärlingerhaus weer naar de Königssee. Tijd om je te verwonderen over de perfecte weerspiegeling van het St. Bartholomä kerkje in het meer. Een boot met elektrische motor brengt de wandelaar comfortabel terug naar het startpunt aan de noordoever van de Königssee. Deze etappe kan afgelegd worden in 3 uur.

Vind jouw ideale berggebied

Vind jouw ideale berggebied

Weet jij al waar je je volgende huttentocht gaat lopen? We helpen je op weg met informatie over de mooiste berggebieden.

Ontdek

2. Allgaü

We blijven nog even in Zuid-Duitsland. In het centrale deel, grenzend aan het Bregenzerwald en de Bodensee, liggen de Allgäuer Alpen. Met kabelbanen en Alpenwegen zijn de mooiste plekken bereikbaar, maar de wandelroutes hoog in de bergen voeren pas echt door niemandsland.

De zogeheten “Höhenwege”, die van hut naar hut voeren, zijn er in verscheidene soorten en lengtes, waardoor er voor iedereen wel een passende huttentocht mogelijk is. Je kunt hier wel tien aaneengesloten dagen wandelen, zonder een bewoond dal te doorkruisen. Dat maakt dit tot een van de interessantste gebieden in Europa voor een huttentocht.

Episch is de Wandeltrilogie van Allgäu. Drie routes, op drie hoogtes, waarmee de regio de diversiteit in het gebied belicht. De routes zijn onderverdeeld in 54 etappes, waardoor je zelf bepaalt hoeveel en waar je gaat wandelen.

  • De HimmelsstürmerRoute voert naar de toppen van de Allgäu en biedt hiermee flink wat uitdaging voor de sportiefste bergwandelaars.

  • De WässerlauferRoute laat je kennismaken met het waterrijke alpiene landschap. Korte en lange wandelingen langs meren, watervallen en kabbelende beekjes.

  • Tot slot de Wiesengänger Route, met veelal vlakke routes door het glooiende landschap in de valleien en dalen van de Allgäuer Alpen.

Naast deze trilogie zijn er nog veel andere paden en routes. Kortom, de Allgäu is een wandelparadijs met voor elk wat wils.

Alles over bergwandelen

Alles over bergwandelen

De NKBV is er om jou alles te laten halen uit je bergwandelactiviteiten. We helpen je alvast goed voor te bereiden voor je komende berwandelingen.

Bergwandelen

3. Ardennen

Dat een huttentocht in de Belgische Ardennen heel wat anders is dan een tocht door de Alpen staat buiten kijf. Toch kun je bij onze zuiderburen het echte huttengevoel krijgen! Onderstaande drie hutten lenen zich uitstekend voor een overnachting tijdens een meerdaagse tocht, of zijn een ideaal vertrekpunt voor een meerdaags avontuur in de Ardennen.

  • HerBerg NKBV - Deze recent gerenoveerde hut ligt in het plaatsje Sy, een Belgisch klimmersparadijs. Hiermee heeft de NKBV een echte berghut in de Ardennen geopend. De accommodatie ligt aan de Ourthe, in een bosrijk dal. Vanuit de hut worden tal van wandelingen in de omgeving georganiseerd en liggen de klimwanden langs de Ourthe binnen bereik. Ook kajakken op de rivier is populair.

  • Chaveehut - In de nabijheid van Namen liggen de internationaal bekende klimwanden van Freÿr. De omgeving is prachtig om te wandelen en daarmee vormt deze hut in Maillen een uitstekende uitvalsbasis. Ze biedt 60 slaapplekken en speciale voorzieningen voor wandelaars, zoals een ruimte voor natte kledij. Ook kun je kamperen op de omliggende weide.

  • Vennhütte - In Burg Reuland, in de Belgische Oostkantons, vind je deze compleet vernieuwde berghut. Een uitstekend vertrekpunt voor trektochten in de Vallei van de Our. Ruim 300 km aan goed bewegwijzerde wandelroutes voeren door het landschap. Vanaf de accommodatie kun je drie rondwandelingen maken van 6, 9 of 12 km. Ook de Hoge Venen, Luxemburg en de Eifel liggen op een steenworp afstand.

Als NKBV-lid draag je bij aan het onderhoud van paden en hutten. Elk jaar dragen de leden gezamelijk €400.000,- bij aan het Gegenrechtfonds. En wist je dat je als NKBV-lid korting krijgt in de meeste berghutten in de Alpen?

Gegenrechtfonds Korting in de hut

Terug naar overzicht