MENU

Hoofd routebouwer Ulf Lennertz bereidt zich voor op het Petzl NK Lead 2018

Ulf Lennertz is voor het Petzl NK Lead 2018 de hoofd routebouwer. Maar wat houdt deze functie in en hoe bereidt hij zich voor?

Wat doe je als hoofd routebouwer?

Ik ben verantwoordelijk voor de twee belangrijkste routes van het jaar. De beste klimmer mag zich met het winnen een jaar lang Nederlands kampioen noemen. Waar op andere momenten er nog kwalificaties zijn of een halve finale is, moet op het NK de route gelijk een winnaar opleveren. En daarnaast is het belangrijk dat de rest van de deelnemers er niet op dezelfde punten uitvallen. Dus het moet een diverse uitslag opleveren. 

Daarnaast moet de route er visueel aantrekkelijk uitzien voor het publiek en er verschillende verassingselementen in zitten, zodat je je als toeschouwer afvraagt hoe ze bepaalde passen gaan oplossen. Ik houd daarbij de veiligheid in acht, ook daar ben ik verantwoordelijk voor. Een idee of pas kan mooi uitpakken, maar moet ook veilig voor te klimmen zijn. 

Ik bouw de routes en wissel ideeen uit, in dit geval samen met Maarten Bijl. Wij bouwen al lange tijd samen in Neoliet Tilburg en hij start volgend jaar Bossche Boulders in Den Bosch. Ik ben meer leadklimmer en hij boulderaar en die ideeën combineren we in twee routes.  

Hoe bereid je je als hoofd routebouwer voor op het NK?

Ik ben twee weken voor het NK ook hoofd routebouwer voor Lead 4 geweest, dat was voor mij een testwedstrijd voor het NK Lead. Ik heb verschillende stijlen in de routes verwerkt om te checken hoe de deelnemers ervoor stonden en hoe ze daarmee omgaan. Daarnaast denk je in de aanloop veel na over de passen die je wil schroeven. Begin je met een renstart, stop je er een dyno in (of drie)? Maar ook hoe je het divers houdt; dus niet alleen maar op slopers of randjes bouwen, maar een finale route moet van alles wat bieden; verschillende bewegingen en grepen. Je denkt na over het deelnemersveld en over sterktes en zwaktes.

Eenmaal bij de wand begin ik met alle grepen en modules uitleggen en uitzoeken. Ik kijk naar de wand, voel aan de grepen, denk na, drink koffie, fantaseer en denk nog meer na. Dat proces duurt altijd even voordat er uberhaupt een greep in de wand zit . En als ik niet tevreden ben gaat het er gewoon weer uit of pas ik het aan. 

Uiteindelijk komt er een concept in de wand en test ik dat zelf en met verschillende bouwers en daar rollen dan twee finales uit.

Wat vind je leuk als hoofd route bouwer?

Ik vind het creatieve proces van het bouwen heel tof. Klimmers en publiek kunnen verassen en uitdagen. De lege wand voorzien van jouw idee, het is net als het schilderen van een schilderij, alleen dan klimmen mensen er over heen. 

Ulf Lennertz is hoofd routebouwer voor het NK Lead 2018, waaraan 21 klimmers deelnemen.

Lees ook Wat is een hoofdroutebouwer? in het Kenniscentrum.