MENU

Er is niks fijners dan door de bergen te rennen

Rennend door de Franse en Zwitserse Alpen, in spectaculaire races, daarbij tot het uiterste gaan. Dat staat vanaf vandaag op het programma voor een groep atleten die deelnemen aan het NK Skyrunning 2021.

Wij vroegen deelnemers van vorig jaar, naar hun tips en tricks. Hoe hebben zij het afgelopen jaar getraind en wie zien we de komende dagen terug in de Franse en Zwitserse Alpen? In een interview dat eerder dit jaar werd gehouden delen zij hun plannen en geven een inkijkje in hun trainingen.

Pak heel veel trainingen met hoogte meters

 • Peter van der Zon, 29 jaar, Luzern
 • Nederlands Kampioen en winst wedstrijd, Ultra heren 1e plek.

Hoe heb je getraind het afgelopen jaar?

Ik heb zoals altijd getraind, veel hoogtemeters, maar laatste tijd wat meer minder stijle klimmen vanwege laveredo en snelle parcour ccc. Alleen nu eerste week alpine loopjes, langzaam en stijl, en komende 2 weken veel snelheid trainingen met baan atleten, key voor mij is regelmaat aan km en intensiteit

Wat staat er dit jaar op je planning?

Sierre Zinal, levels swiss peaks ( 3 vk ), CCC, heel misschien NK, wat snellere loopjes gewoon spontaan, misschien een 110 km FKT. Maidaira

Ga je meedoen aan het NK skyrunning 2021 en aan welke afstand(en)?

Ik denk niet dat ik mee doe, het is vrij kort na de CCC en ik waarde hecht aan goede trainings blokken, maar zeg nooit nooit. * Ten tijde van dit interview was Peter nog niet zeker over zijn deelname, inmiddels heeft hij zich aangemeld en is hij erbij tijdens het NK.

Wil je je kwalificeren voor het EK skyrunning (november 2021)?

In November hetzelfde weekend loop ik al in Maidaira en ik ga er pas heen als ik top 10 zou kunnen lopen

Welk advies zou je mee willen geven aan andere NK deelnemers?

Pak heel veel trainingen met hoogtemeters. Ook wat krachttraining aangezien die laatste downhill technisch en zwaar is, mocht je tijd hebben ervoor een keer in de heuvels en bergen te trainen. 3 Weken ofzo ervoor doen!

Je kunt Peter hier volgen.

Er is niks fijners dan door de bergen te rennen

 • Yvonne Vissers, 39 jaar, Thun, Zwitserland
 • Prestatie NK skyrunning 2020: 5h28 voor de Trubelstock. Dit gaf me een eerste plek op de Nederlandse kampioenschappen en 2e plek van de vrouwen overall.

Hoe heb je getraind het afgelopen jaar?

Ik heb een enorm geluk dat ik in Zwitserland woon en de bergen zijn bij mij om de hoek. Trainen is onderdeel van mijn dagelijkse bezigheden. Ik gebruik geen schema en vind het gewoon heerlijk om actief buiten bezig te zijn! Afgelopen jaar heb ik in de winter veel skitouren gemaakt en ben ik begonnen met skating langlaufen. Echt geweldig leuk! En natuurlijk ben ik wat blijven rennen. Nu ben ik heerlijk met vrienden aan het rennen in de bergen, wielrennen, mountainbiken, een beetje begonnen met alpinisme en skyrunning en regelmatig ren ik een stukje vlak langs het meer van Thun of de Aare.

Wat staat er dit jaar op je planning?

Ik heb de 48km Cortina trail gelopen eind juni in de Dolomieten. Ik heb sinds 2 jaar een blessure aan mijn hiel die nog niet helemaal weg is, daarom ben ik ook wat meer gaan fietsen. Maar de Cortina trail ging wel goed en de dag erna heb ik me dan ook ingeschreven voor de 57k Dents-du-Midi trail. De NK zijn elk jaar weer als een mooie gelegenheid om de Nederlandse trailrunners te zien. Begin september doe ik nog mee aan een ‘adventure race’ dat vind ik ook geweldig! Wie weet komt er nog een ander leuk wedstrijdje op mijn pad.

Ga je meedoen aan het NK skyrunning 2021 en aan welke afstand(en)?

Ja, ik heb me ingeschreven voor de 57k.

Wil je je kwalificeren voor het EK skyrunning (november 2021)?

Stel het gaat erg goed, wie weet! Ik loop echt voor mijn plezier. Ik heb geen ambities en het belangrijkste is dat ik ervan geniet. En met een leuk groepje naar het EK is wel echt genieten.

Welk advies zou je mee willen geven aan andere NK deelnemers?

Geniet! Dat is het belangrijkste. Er is niks fijners dan door de bergen te rennen en van elke seconde te kunnen genieten van de prachtige natuur, de sfeer, een geweldige groep Nederlanders met allemaal eenzelfde passie, en het feit dat je dit gewoon lichamelijk en mentaal kan.

Kunnen we je volgen op social media?

Ik heb geloof ik een Instragram account maar daar doe ik niks mee. Af en toe post ik wat op Facebook. Maar het beste kun je op Strava zien wat voor uitjes ik maak.

Nederlandse hoogtemeters maak ik op de Rotterdamse Alp

 • Daan Nieuwenhuis, 28 jaar, Rotterdam
 • 3e plaats NK Skyrunning Ultra

Hoe heb je getraind het afgelopen jaar?

n de maanden voorafgaand aan het NK 2020 in Crans-Montana was het nog enigszins mogelijk om te reizen. Toen heb ik als training vooral deelgenomen aan virtuele wedstrijdinitiatieven zoals Schlegeis3000 Skyrace en Monte Rosa Skymarathon VK2. Op zoek naar een soortgelijke, binnenlandse wedstrijdprikkel heb ik in maart de snelste tijd (het 7 jaar oude record van Ronnie & Thomas) op het Krijtlandpad verbeterd. Mijn focus is breed: duur, kracht, snelheid en d+. De meeste Nederlandse hoogtemeters maak ik op de Rotterdamse Alp, een voormalige vuilstortplaats van 37 meter met uitzicht op de Rotterdamse Skyline. Zestig herhalingen op de 'Alp' zijn behoorlijk mentaal, maar je moet wat. Na iedere hardlooptraining op asfalt of de baan, sprint ik een aantal keren naar de top van onze woontoren, 23 verdiepingen zijn goed voor zo'n 70 d+. Ook heb ik functionele krachttraining toegevoegd aan mijn trainingsschema, gericht op kracht en stabiliteit. De komende tijd gaan we weer naar de bergen.

Wat staat er dit jaar op je planning?

Buff Epic Ultra, Dolomiti di Brenta, FKT-poging Rennsteig, Olne-Spa-Olne/Pisão Extreme

Ga je meedoen aan het NK skyrunning 2021 en aan welke afstand(en)?

NK Skyrunning Ultra, het NK Vertical staat met potlood

Wil je je kwalificeren voor het EK skyrunning (november 2021)?

Mijn doel is een kwalificatie voor het EK Skyrunning Ultra tijdens Pisão Extreme (65k/6.500d+) in Portugal. Aantrekkelijke slogan hebben zij trouwens: ''Train hard, race harder.''

Welk advies zou je mee willen geven aan andere NK deelnemers?

Probeer naast het maximale uit je lichaam te halen, ook te genieten van de omgeving waarin Skyrunning-wedstrijden zich afspelen.

Volg Daan hier op social media.

Zo plan je een tocht

Zo plan je een tocht

Waar moet je beginnen om een trailruntocht in de bergen te lopen? Je wilt een route trailen die bij je past en je wilt natuurlijk de mooiste plekjes zien!

trail plannen

Sinds juni ren ik weer in de bergen

 • Tom van de Plassche, 22 jaar, ik woon in Trento, Italië
 • Prestatie NK skyrunning 2020: 1ste bij de skyrace

Hoe heb je getraind het afgelopen jaar?

Deze winter heb ik last gehad van een blessure aan mijn lies, dus lag dit voorjaar de focus vooral op herstellen en weer met regelmaat trainen. Gelukkig ben ik nu bijna helemaal blessurevrij en heb ik sinds juni weer in de bergen kunnen rennen. Voor het NK van dit jaar zal ik moeten focussen op wat langere trainingen aangezien het parcours een stuk langer is met meer hoogtemeters.

Welke wedstrijden staan dit jaar op je planning?

Ik heb in juli al een paar verticals en skyraces gelopen. Op het programma staan nog het U23 WK skyrunning en een dubbele vertical bij mij thuis in Trento.

Ga je meedoen aan het NK skyrunning 2021 en aan welke afstand(en)?

Ik doe net zoals vorig jaar mee aan de skyrace afstand.

Wil je je kwalificeren voor het EK skyrunning (november 2021)?

Het doel is natuurlijk om zo hoog mogelijk te eindigen bij het NK. Als ik me daarmee kwalificeer voor het EK denk ik toch niet dat ik daar aan mee zal doen aangezien dit jaar het parcours nog iets te lang is voor mij met 3500 hoogtemeters.

Welk advies zou je mee willen geven aan andere NK deelnemers?

Train zo veel mogelijk op zo technisch mogelijk terrein, dat maakt het zowel leuker als een betere voorbereiding voor het NK :)

Volg Tom hier op social media.

Ik háát wedstijden in de kou

 • Merlijn Meens, 38 (tijdens NK 39), ik woon in Bunde (net ten Noorden van Maastricht).
 • Prestatie NK skyrunning 2020: 3de bij de Skyrace; ging echt bagger trouwens, ik háát wedstijden in de kou.

Hoe heb je getraind het afgelopen jaar?

Poeh, in de winter vooral krachttraining gedaan en aan het vingerbord gehangen (wil toch mijn klimniveau een beetje okay houden + sowieso perfecte coretraining natuurlijk). Daarna als altijd een marathonschema gelopen (puur voor het vermaak en om weer wat kilometers in de benen te krijgen). Toen ik bij het einde van dat schema was van voren begonnen maar dan met meer heuveltjes in het weekend (opgebouwd tot +/- 3000 hm per week, nu weer wat minder); kan perfect vanuit ons huis.

Hoe ga je je voorbereiden de komende maanden?

Weektotaal (kilometers) uitbouwen, heuveltjes vasthouden en wat afvallen zodat de zwaartekracht wat minder hard trekt. In principe alles in Nederland met uitzondering van de laatste drie weken van augustus. Dan zitten we in Wallis / Ecrins. Het plan is om dan nog wat topjes op te rennen om nog wat extra hoogtemeters mee te pakken (zou het overigens ook leuk vinden om in Frankrijk tzt weer eens een 8 (of lastige 7en) te klimmen maar of die combinatie haalbaar is....Focus in ieder geval op rennen dit jaar. Misschien maar een klimproject doen in België in de aankomende winter oid).

Welke wedstrijden staan dit jaar op je planning?

Trail du Roc in Zinal, Trial du Vallée de joux en nog wat "lokale" wedstrijden in de Ardennen vermoed ik.

Ga je meedoen aan het NK skyrunning 2021 en aan welke afstand(en)?

Yes, ik doe mee aan de 32k. Lang over getwijfeld overigens omdat het hele rondje bij de Trail des Dents du Midi natuurlijk véél mooier is (als je in de buurt van Lausanne woont zoals wij eerst zijn de Dents du Midi (bijna) altijd mooi zichtbaar én dus ook altijd een goede herinnering dat het weer tijd is om naar de bergen te gaan...). Maar goed, die had ik al eens gedaan in 2019 (zeer tevreden toen trouwens) en ik had het idee dat met twee kinderen dit jaar training toch wat lastiger zou worden dan in 2019. Dus maar (lafjes) voor de 32k gegaan.

Wil je je kwalificeren voor het EK skyrunning (november 2021)?

Tuurlijk! Als je meedoet aan het NK (geldt sowieso voor elke wedstrijd lijkt me) kan je maar beter proberen zo hard mogelijk te rennen. Anders kan je beter in je "eigen" tijd de bergen in gaan toch?

Welk advies zou je mee willen geven aan andere NK deelnemers?

Tjsa, heuveltjes rennen helpt natuurlijk, hard rennen trouwens ook dus een beetje intervallen kan ook geen kwaad lijkt me en indien mogelijk wat hoogte exposure. Ìk vind de Col de Salanfe zonder enige acclimatisatie anders echt wel behoorlijk zuurstofarm hoor...

Weet waar je grenzen liggen

 • Renée Cardinaals, 27 jaar, Chevron (België)
 • Prestatie NK skyrunning 2020: Gedeeld 1e plaats, maar eigenlijk gewoon een nipte tweede plaats

Hoe heb je getraind het afgelopen jaar?

Ik heb veel basistrainingen gedaan en mijn focus gehad op consistent kunnen trainen. Omdat ik verhuisd ben naar de Ardennen kan ik elke dag lekker in de bossen rennen en komen de hoogtemeters vanzelf. Wel mis ik de lange klimmen en het echt technische terrein. Daarvoor ga ik dan nog wel naar de bergen als dat kan, zoals tijdens de Esprit Montagne Invitational in juli; een ideale week om je skyrunning vaardigheden op te vijzelen. Daarnaast doe ik altijd mijn krachttrainingen en zit ik wat meer op de wielrenfiets en mountainbike als voorheen.

Welke wedstrijden staan dit jaar op je planning?

Ik ga geen grote wedstrijden meer lopen, misschien doe ik nog kleinere wedstrijdjes die hier in de omgeving zijn. Door mijn inschrijving van vorig jaar sta ik nu nog ingeschreven voor de Skyrhune, een wedstrijd in de Pyreneeën die

Ga je meedoen aan het NK skyrunning 2021 en aan welke afstand(en)?

Nee, dit jaar heb ik gekozen om niet mee te doen. Als ik het NK start, wil ik ook in topvorm zijn en weten dat ik een kans heb om te winnen. Dat is op dit moment niet het geval waardoor de keuze makkelijk is. Ik ga de gezelligheid en de sfeer wel enorm missen dus hoop er volgend jaar weer gewoon bij te zijn!

Welk advies zou je mee willen geven aan andere NK deelnemers?

Als je serieus voor winst wil gaan: weet waar je grenzen liggen, maar probeer die ook op te zoeken, dit is je kans! Ga niet met mensen mee waarvan je weet dat het tempo een stuk hoger ligt, maar probeer aan te haken bij mensen waarvan je het idee hebt dat ze hetzelfde tempo lopen. Dit helpt om gefocust te blijven en elkaar te helpen als je het zwaarder hebt. Dit hebben Renske en ik vorig jaar gedaan en dat werkte erg goed: we konden elkaar stimuleren om het beste uit onszelf naar boven te halen.

En nog een tip voor als je de kans hebt: probeer het parcours vooraf te verkennen. Schrijf het daarna thuis uit en ga in gedachten een aantal keer over je wedstrijd heen. Weet waar de verzorgingsposten zijn en waar je eventueel mensen kunt neerzetten om je te ondersteunen. Bedenk waar op de route je krachten liggen en waar je beter je krachten kunt sparen. Op deze manier kom je niet voor verrassingen te staan en kan het aan je voorbereiding niet liggen. Van de andere kant: blijf wel flexibel en realiseer je dat je aan een skyrunning wedstrijd meedoet die een paar uur vooraf nog omgegooid kan worden. Ook vorig jaar werd de route tot 3 keer toe aangepast...

Volg Renée hier op social media.

WK Skyrunning 2022

WK Skyrunning 2022

Mooi nieuws! Want van 9-11 september 2022, wordt in Italie het WK Skyrunning 2022 georganiseerd.

Meer informatie over de selectieprocedure volgt.

Terug naar overzicht