MENU

Bizarre race tijdens NK Skyrunning 2020

Een week van tevoren werd al aangekondigd dat het koud zou gaan worden in Zwitserland en dat er wel eens veel sneeuw zou kunnen vallen. Dat was ook zo, het werd een bizarre race.

Aangepast parcours en lawinegevaar

Op donderdag werd er al een aangepast parcours gecommuniceerd, aangezien er veel sneeuw verwacht werd: tot wel anderhalve meter op 3000 meter. Op vrijdagmiddag de dag voor het NK besloot de organisatie bijna de wedstrijd af te gelasten in verband met lawinegevaar. Uiteindelijk kreeg de organisatie het voor elkaar om op vrijdagavond 23:00 uur een nieuw parcours te maken, ingekort en minder op hoogte, maar alsnog een fantastische race.

Ultra, door dik pak sneeuw

Zaterdagochtend 8:00 het startschot voor de ultra (nu slechts 40 km en 2800 hm) , waarvan het grootste gedeelte door een dik pak sneeuw. Peter van der Zon , Wouter Berghuijs en Daan Nieuwenhuis maakten er bij de heren een mooie strijd van, waarbij Wouter tot het eind toe Peter flink op de hielen zat (zonder dat hij het zelf wist). Beiden zijn woonachtig in Zwitserland en hebben ondertussen behoorlijke bergbenen. Peter wist zijn koppositie vast te houden en eiste naast de Nederlandse ultra titel ook winst van de wedstrijd zelf op. Wouter werd op 3 minuten afstand de 2e NL'er en 3e overall. Daan liep in net meer dan 5 uur, ook rap naar de 3e plek.

Bij de dames ultra was Yvonne Vissers onbedreigd de beste. Zij liep zeer sterk in het gehele veld naar de winst bij de Nederlanders en een zeer knappe 2e plek overall. Het podium werd gecomplementeerd door Mirjam Steunebrink en Rianne Hulshof.

Skyrace, spannende strijd om 1e plek

Bij de skyrace, die om 9:30 startte, wisten Renske Dickhout en Renee Cardinaals elkaar flink te pushen en liep het tot het laatste moment gelijk op. Uiteindelijk kwamen ze tegelijk over de finish en deelden hiermee de 1e plaats. Ook hier deden de Nederlanders het in het internationale veld goed, want ze hoefden slechts 2 atleten voor zich te houden. De 3e plek was voor Jorien Delhez.

Bij de heren was het een spannende strijd om de 1e plek. De in Trento (Italië) woonachtige Tom van der Plassche en de in Bern (Zwitserland) wonende Jurgen Mesman liepen dicht bij elkaar voorin het veld. Uiteindelijk was Tom net iets sneller en werd hiermee NL kampioen skyrcace 2020. Jurgen werd 2e en de 3e plek was voor de kampioen van 2019 Merlijn Meens.

Al met al veel respect voor de organisatie die het toch voor elkaar wist te krijgen om de wedstrijd door te laten gaan. Daarnaast hulde aan de Nederlandse atleten die in de winterse omstandigheden een sterke indruk op de Zwitsers hebben achtergelaten.