2. In de voetsporen van Ötzi
Ötzi is de beroemde ijsmummie, gevonden in het ijs in de Italiaanse Ötztaler Alpen. In 1991 werden menselijke resten gevonden op het Hauslabjoch, vlakbij de Similaun. Het bleek een mummie van maar lieft 5300 jaar oud te zijn. Bewaard in het ijs van de Niederjochferner. De ijsmummie bleek een bron van informatie over de Kopertijd. Ötzi is ouder dan de piramide van Cheops. Zo oud en toch intact gebleven, met de kleren en voorwerpen, die hij bij zich had. Hij was op pad met een volledige jacht- en overlevingsuitrusting. Maar dat heeft hem niet geholpen, hij is overleden door een pijl, die van grote afstand in zijn linkerschouder is geschoten.
©Bernd Ritschel - Ötztal Tourismus
Uit analyse van DNA, stof, stuifmeelkorrels en isotopenverhoudingen hebben wetenschappers allerlei gedetailleerde conclusies kunnen trekken. Ötzi was zo’n 45 jaar, ca. 1,60 m lang, had een baard en bruine ogen. 61 Tatoeages versierden zijn lichaam en hij woonde in een vallei zo’n vijftig kilometer ten noorden van Bolzano. Het laatste dat hij at, was vlees van een edelhert. Hij had een kostbare koperbijl en een berenmuts bij zich, een teken van status. Hij was waarschijnlijk een herder, jager of handelaar. Zijn laatste tocht is een tocht uit een zuidelijk dal, waarbij hij 1200 meter was geklommen.
Je kunt zelf ook uit een zuidelijk dal naar de vindplaats van Ötzi klimmen. Vanuit het Val Senales start je in Vernago (1710 m) of Tisenhof (1815 m). Er volgt een lange wandeling over paden, blokkenterrein en sneeuwvelden tot de Similaunhut. Voorbij de hut zijn klimpassages (gezekerd met kettingen) tot het Hauslabjoch. Je stijgt 1500 m om bij het Hauslabjoch te komen. Voor deze wandeling heb je alpiene ervaring nodig. De route is zo’n 16 km en 8 uur lang. Wil je Ötzi zelf zien? Ga dan naar het Zuid-Tiroler Archeologiemuseum in Bolzano.
3. Walserweg in Graubünden
Het Walservolk komt oorspronkelijk uit een gebied ten noorden van de Alpen, maar rond het jaar 1000 woonden ze in het Rhônedal in Wallis. Dat dal ontgroeiden ze al snel. Waarom precies is niet bekend: veel kinderen of een natuurramp? In Wallis kreeg het ‘gewone volk’ rechten van de landheren, die voor die tijd ongewoon waren; recht op vrijheid en recht op eigendom. Grond bleef in bezit van de familie. Broers en zussen die niet het eigendom kregen trokken er daarom op uit. Om hun eigen stuk land te vinden. Het Walliserdal was overbevolkt en dat zorgde voor een grote volksverhuizing. Zo verspreidden de Walser zich over de Alpen.
De Walser waren herders, veehouders en bergboeren. Ze trokken naar het zuiden en naar het oosten, naar Graubünden en verder naar Arlberg, tot aan het Kleinwalsertal. Omdat in de dalen al dorpjes waren (romaans) vestigden veel Walser zich iets hoger op de hellingen. Daar was vaak geen ruimte voor dorpen, maar werden de huizen verspreid over de hellingen. De huizen zijn vooral gebouwd van hout, terwijl de romaanse bouw (in de dorpjes in het dal) uit stenen huizen bestaat.
© Jochen Ihle
© Jennifer Ebling
Op 'De Walserweg' in Graubünden treed je in de voetsporen van de Walser. In ca. 20 dagetappes, van in totaal 300 kilometer, loop je van San Bernardino naar Graubünden en door naar Brand in Vorarlberg. De markering van de route is nummer 35. Je loopt over historische paden, hoog door de valleien waar ooit de Walser liepen. Ondertussen ontdek je de cultuur en historie van het Walservolk. Je loopt door alpiene landschappen, langs heldere bergmeertjes, beschermde veengebieden, alpiene graslanden, en pijnboom/lariksbossen. De Walser cultuur herken je terug aan de houten hekken, bruingebrande houten Walser huizen en schuren. Veel etappes eindigen in kleine Walser dorpjes of in grotere Walser toeristencentra als Davos, Kloster of Arosa.