MENU

Zou je het leuk vinden om betrokken te zijn bij de sportklimtrainersopleiding of routebouweropleiding als workshopdocent? Of zie je jezelf de workshops verzorgen bij de praktijkbegeleider-, leercoach- of beoordelaarcursussen? Dan is de opleiding tot docent van deze workshops zeker iets voor jou! Een goede workshop geven is een vak. Zeker in de huidige tijd waarin online en offline workshops door elkaar heen lopen. In een compacte tijd creëer je een setting waarbij je cursisten op een leuke en actieve manier meeneemt door het lesmateriaal. Je neemt daarin de kwalificaties, leerdoelen en praktijkopdrachten van de gehele opleiding mee.

Wat houdt het in?

  • De NKBV sluit met haar opleiding tot Docent van de workshops aan bij de kwalificatiestructuur van NOC*NSF. Hierdoor kun je ook sporttakoverstijgende workshops of workshops voor andere sportbonden gaan verzorgen, zonder dat hier lange leertrajecten aan vooraf gaan, uiteraard mits je aan alle onderliggende voorwaarden voldoet.
  • De opleiding bestaat uit verschillende onderdelen:
    - Je loopt mee met een ervaren docent bij de opleiding die je straks mag gaan verzorgen;
    - Je verzorgt zelf workshops onder begeleiding van de docent;
    - Als Proeve van Bekwaamheid verzorg je zelf een workshop, waarbij je wordt geobserveerd door een Beoordelaar.
  • Je bepaalt je eigen tempo bij het geven van de workshops en overlegt dit met je docent. In principe krijg je een jaar de tijd om de opleiding af te ronden; dit is in de meeste gevallen ruimschoots haalbaar. Mocht je langer over het traject willen doen, geef dit dan aan bij de docent.

Wat wordt er van je verwacht (inzetbereik)

  • Na diplomering kun je aan de slag als docent voor de workshops waarvoor je bent opgeleid. Via de NKBV-Academie word je dan gevraagd om workshops te verzorgen en om bij docentenmeetings aanwezig te zijn. Deze bijeenkomsten worden gebruikt om bij te scholen, met elkaar te reflecteren op de workshops en de workshops door te ontwikkelen.
  • De NKBV vindt het belangrijk dat je kennis en vaardigheden ook nadat je je diploma hebt gehaald op peil blijven. Om die reden is je diploma gekoppeld aan een licentie en moet je jaarlijks licentieverlenging aanvragen en een of meerdere bijscholingen volgen. Hiervoor zijn diverse mogelijkheden. Het NKBV-bureau organiseert regelmatig bijscholingen.
  • Als workshopdocent vorm je samen met de leercoach en praktijkbegeleiders het leerteam rond een cursist. Je bent medeverantwoordelijk voor het opleidingstraject van de cursist en speelt een belangrijke rol in de verrijking van kennis en vaardigheden.
  • Als workshopdocent ben je onderdeel van een landelijk team en docentplatform dat de kwaliteit van de workshops bewaakt en verder ontwikkelt. Hiervoor neem je deel aan docentbijeenkomsten en intervisiesessies georganiseerd door de NKBV.

Toelatingseisen

Om te kunnen solliciteren voor de opleiding tot docent, moet je voldoen aan de volgende instroomeisen:

  • Mbo-diploma, of diploma havo/vwo, of aantoonbaar soortgelijk niveau;
  • Diploma SKI3, SKT3, RTB3, of overige opleidersrol met geldige licentie;
  • Diploma Praktijkbegeleider met geldige licentie;
  • NKBV-lidmaatschap;
  • Werkzaam bij, of actief voor, of stagelopend bij een door de NKBV erkend opleidingscentrum;
  • Leeftijd van minimaal 21 jaar;
  • Een VOG dat je op verzoek kunt overleggen.

De toelating tot de opleiding is allereerst afhankelijk van twee factoren, namelijk de vraag of we aanvulling nodig hebben in ons docententeam en of we de capaciteit aan begeleidingsuren beschikbaar hebben. Als dat zo is, gaan we graag met je in gesprek! We bespreken dan jouw en onze visie op opleiden, we kijken welke inzet en beschikbaarheid nodig is, of je een waardevolle aanvulling bent op het zittende docententeam, en we bespreken de financiële aspecten.

Algemene voorwaarden

Kosten

Per richting kunnen de kosten van de opleiding verschillen. Zou je de opleiding tot Docent graag volgen en wil je een kostenraming? Stuur dan een mail naar opleidingen@nkbv.nl, waarin je uitlegt welke richting jouw interesse heeft.

Examinering

Als je samen met je begeleidende docent besluit dat de workshops in jouw vakgebied je goed afgaan, dan kunnen we de Proeve van Bekwaamheid plannen. Je eerstvolgende workshop zal dan in de praktijk worden beoordeeld door een Beoordelaar. Als deze het advies ‘geslaagd’ uitbrengt aan de NKBV Academie, wordt je licentie geregistreerd en krijg je het diploma toegestuurd.

Doorstromen

Met het diploma Docent kun je bij de NKBV eenvoudig doorstromen naar de opleiding tot Beoordelaar of naar Leercoach.

Inschrijven

Ben je enthousiast en wil je graag als workshopdocent aan de slag voor de NKBV? Stuur dan gauw een mail met je motivatie naar opleidingen@nkbv.nl.

Eerstvolgende opleidingen/bijscholingen

Helaas...

Er zijn bij dit artikel geen bijpassende opleidingen.

{* course.start_date_day *}
{* course.start_date_month *}
{* course.name *} {* course.course_achievement_license_type *}
{* course.start_date *} t/m {* course.end_date *}
{* course.organisation_name *}
Digitale leeromgeving

De NKBV werkt voor de meeste opleidingen met de digitale leeromgeving Flowsparks. Hier kun je als docent alle materialen en opdrachten vinden (en nakijken) voor de opleiding en het begeleiden van de cursisten. De docentenopleiding is praktijkgericht en maakt geen gebruik van de digitale leeromgeving.

Meer informatie

Voor meer informatie over de NKBV-opleidingen kun je contact opnemen met de NKBV Academie. We zijn maandag t/m vrijdag bereikbaar via:

Telefoon: 0348-485098 en 0348-484064
E-mail: opleidingen@nkbv.nl

Licentie en bijscholing

De NKBV vindt het belangrijk dat je kennis en vaardigheden ook nadat je je diploma hebt gehaald op peil blijven. Om die reden is je diploma gekoppeld aan een licentie, waarvoor je jaarlijks licentieverlenging aanvraagt. Naast het actief zijn in je functie, volg je ieder jaar een (avond of dagdeel) bijscholing specifiek voor jouw opleidersrollen. Zo leer je met collega-opleiders van en met elkaar! Hiervoor zijn diverse mogelijkheden. De NKBV-academie organiseert iedere twee maanden een bijscholing voor opleiders. Ook is deelname in de sportoverstijgende TopOpleiders-community erg leuk en leerzaam.