MENU

SKT4

Sportklimtrainer 4

Klimsport

Sportklimtrainer 4

Als Sportklimtrainer 4 geef je training aan klimmers met nationale en internationale ambitie. Je geeft training aan een lokale, regionaal of nationaal wedstrijdgroep. Tijdens de opleiding SKT4 leer je o.a. over; trainingsleer, prestatiegedrag, veilige sport omgeving, talentherkenning en ontwikkeling, motorisch leren, sportbeleid, doping, media, omgaan met begeleidingsteam en andere specialisten.

Wat houdt het in?

Als trainer-coach 4 werk je met getalenteerde, geselecteerde sporters op (sub)topniveau. Wil je als talentcoach of trainer-coach op het hoogste competitieniveau aan de slag, dan is de opleiding SKT4 dus jouw volgende stap. Extra leuk in deze opleiding is dat je hierbij ook leert van collega’s uit andere takken van sport. Anders dan SKT2 en SKT3 wordt de SKT4 namelijk sportbreed gegeven, door Academie voor Sportkader (NOC*NSF).

Diverse sportbonden, ALO Amsterdam, ROC Landstede en NOC*NSF bieden jaarlijks een trainer-coachopleiding aan op niveau 4 van de Kwalificatiestructuur Sport (KSS). De opleiding staat open voor leden uit alle deelnemende sportbonden, waaronder de NKBV. Bij voldoende animo (minimaal 20 cursisten per locatie) is er een opleiding in Amsterdam en of Zwolle.

Leertrajecten

De opleiding SKT4 is gebaseerd op competentiegericht leren: praktijkgericht en op maat voor elke cursist. Het leertraject bestaat uit zes onderdelen:

  1. Traininggeven
  2. Coachen bij wedstrijden
  3. Ondersteunen bij het sporttechnisch beleid
  4. Begeleiden van het sportkader
  5. Samenwerken met het begeleidingsteam en het onderhouden van externe contacten
  6. Scouten van sporters

Studiebelasting

Er zijn ongeveer 25 sporttak overstijgende workshops en de opleiding start met een gezamenlijke introductie. Deze workshops worden aangeboden door de ALO Amsterdam of Landstede in Zwolle. De workshops vinden buiten de schoolvakantie plaats vanaf najaar 2023.

Daarnaast wordt er in overleg met de deelnemende klimtrainers ook een werkweekend (2 dagen) door de NKBV gepland waarbij er klimspecifieke workshops aan bod komen.

De totale studiebelasting bedraagt gemiddeld 425 uur en bestaat uit:
- Praktijk en uitvoering opdrachten
- Workshops (vanuit NOC*NSF en NKBV)
- Uitwerking opdrachten
- Intervisie met medecursisten
- gesprekken met leercoach
- examen

Praktijkgericht: werken en leren

Tijdens de leertrajecten werk je in de subtop van de klimsport en leer je uit de praktijk. Elk leertraject bestaat uit praktijkopdrachten in combinatie met ondersteunende workshops, literatuurstudie en E-learning.

Op maat: jouw persoonlijk opleidingsplan

Samen met je leercoach stel je een persoonlijk opleidingsplan (POP) op: een route naar de verschillende proeven van bekwaamheid (PVB ’s).

Klimsportspecifieke workshops

Naast de sporttakoverstijgende workshops is er een werkweekend waarin we de sportbrede kennis die je hebt opgedaan vertalen naar de klimsport. Bovendien krijg je een klimspecifieke workshop Blessurepreventie, Testen en meten en een workshop Talentontwikkeling in de klimsport.

Je rondt de opleiding SKT4 af met een proeve van bekwaamheid (PVB). Om het diploma te halen moet je voor alle zes PVB’s minimaal een voldoende hebben gehaald.

Toelatingseisen

Om deel te kunnen nemen aan de opleiding SKT4 moet je voldoen aan de volgende eisen:

  • Geldige SKT3-licentie.
  • Minimaal 4 jaar ervaring met het geven van training aan een lokale, regionale selectie of TOC waarbij je de ontwikkeling van de klimmer op lange termijn begeleidt.
  • Een eigen wekelijkse wedstrijdtrainingsgroep tijdens het opleidingstraject. Waarbinnen je het geleerde kunt toepassen. Denk aan een ambitieuze lokale, regionale of nationale wedstrijdgroep.
  • Ervaring in het begeleiden van klimmers op nationale wedstrijden en/of eigen ervaring op nationale wedstrijden.
  • Bij het traininggeven gebruikmaken van de principes van motorisch leren en zelfregulatie.
  • NKBV-lidmaatschap.
  • Diploma MBO niveau 3 of hoger.
  • Leeftijd van minimaal 18 jaar oud.
  • Licentie Sportkliminstructeur Indoor Voorklimmen voor leadtrainers.
  • Klimvaardigheidsbewijs Indoor Voorklimmen voor bouldertrainers.

Voorafgaand aan de start van de opleiding vindt er een toelatingsgesprek plaats waar verwachtingen en ambities worden besproken. Aan de hand van dit toelatingsgesprek geeft de NKBV een advies af over de start van de opleiding.

Algemene voorwaarden

Kosten

De kosten voor de SKT4 in 2023 zijn nog niet bekend.

Kortingsmogelijkheden op de kosten

Als je je opleiding SKT4 binnen 2 jaar afrondt, krijg je €350 euro terug van je inschrijfgeld. Daarnaast raden we je aan om bij je gemeente/vereniging/klimhal/club te informeren naar mogelijkheden voor verdere financiële ondersteuning.

De NKBV is altijd op zoek naar mensen die zich als docent, leercoach of beoordelaar willen inzetten voor de trainersopleidingen. Stuur dan een mail naar opleidingen@nkbv.nl.

Inschrijven

Ben je enthousiast om Sportklimtrainer 4 te worden? In de agenda hiernaast vind je het actuele aanbod voor alle trainersopleidingen en -bijscholingen.

Eerstvolgende opleidingen/bijscholingen

Helaas...

Er zijn bij dit artikel geen bijpassende opleidingen.

{* course.start_date_day *}
{* course.start_date_month *}
{* course.name *} {* course.course_achievement_license_type *}
{* course.start_date *} t/m {* course.end_date *}
{* course.organisation_name *}
Digitale leeromgeving

De NKBV werkt met de digitale leeromgeving Flowsparks. Hier kun je alle materialen vinden die nodig zijn voor de opleiding. In de leeromgeving werk je aan opdrachten en lever je ze in.

Meer informatie

Voor meer informatie over de NKBV-opleidingen kun je contact opnemen met de NKBV Academie. We zijn maandag t/m vrijdag bereikbaar via:

Telefoon: 0348-485097
E-mail: opleidingen@nkbv.nl

Licentie en bijscholing

De NKBV vindt het belangrijk dat je kennis en vaardigheden ook nadat je je diploma hebt gehaald op peil blijven. Om die reden is je diploma gekoppeld aan een licentie en moet je jaarlijks licentieverlenging aanvragen en een of meerdere bijscholingen volgen. Hiervoor zijn diverse mogelijkheden. De NKBV organiseert regelmatig landelijke bijscholingen, maar de meeste bijscholingen worden lokaal aangeboden.

Bijscholingen