MENU

Verklaring Omtrent Gedrag (VOG)

De NKBV vindt het belangrijk dat elke klim- of bergsporter zich veilig en goed voelt in de sport en zichzelf kan zijn. Wij zijn een vereniging waarin sportplezier centraal staat: er is geen ruimte voor agressie, intimidatie, misbruik, of ander grensoverschrijdend gedrag. Daarom voert de NKBV actief beleid op het borgen en verbeteren van een (sociaal) veilige sportomgeving. De Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) is daarvoor een belangrijk hulpmiddel.

Verklaring Omtrent Gedrag

Wat is een VOG?

Een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) staat ook wel bekend als een bewijs van goed gedrag. Een VOG is een verklaring van het ministerie van Justitie en Veiligheid waaruit blijkt dat het gedrag uit het verleden van de betreffende persoon geen bezwaar oplevert voor het gevraagde doel, bijvoorbeeld het werken met minderjarigen bij een sportvereniging.

Waarom een VOG?

Vrijwilligers/medewerkers verplichten een VOG te tonen is één van de maatregelen die we kunnen nemen om de kans op grensoverschrijdend gedrag binnen de klim- en bergsport te verkleinen. Het vermindert de kans dat personen die eerder in de fout zijn gegaan, een functie bij de vereniging kunnen uitoefenen. Het biedt geen garanties, maar op deze wijze laat je wel zien dat je de veiligheid van je leden, vrijwilligers en bezoekers serieus neemt.

Voor wie een VOG?

Iedereen die werkt met mensen die op een bepaalde manier van hem of haar afhankelijk zijn, heeft een VOG nodig. De NKBV adviseert verenigingen/Regio’s/Sectie om in elk geval voor al hun functionarissen (bestuur- en commissieleden, trainers/instructeurs een VOG aan te vragen. Wie de VOG voor je aanvraagt, is afhankelijk van wie je opdrachtgever is. Aanvragen voor juryleden van de nationale competitie of landelijke opleiders worden bijvoorbeeld door de NKBV gedaan, maar halmedewerkers kunnen er een aanvragen via hun klimhal. Binnen de sport adviseren we om iedere 3 jaar opnieuw een VOG aan te vragen voor je vrijwilligers/medewerkers.

De Regeling Gratis VOG

Als sportvereniging/Regio/Sectie kun je een gratis VOG aanvragen voor je vrijwilligers. Daarvoor is het nodig dat je je als vereniging/regio aanmeld voor de gratis VOG regeling. Hoe? Dat lees je op de website van NOC*NSF. Een registratie voor deelname aan de gratis VOG regeling is 5 jaar geldig, daarna moet je je hiervoor opnieuw aanmelden. Werk je met betaalde krachten? Ook dan kan je VOG’s aanvragen, alleen kan je dan niet van de gratis VOG-regeling gebruik maken.

Het aanvragen van de VOG

Het aanvragen van een VOG is niet ingewikkeld. Op de website van NOC*NSF vind je een duidelijke uitleg en instructiefilmpje over het aanvragen van VOG’s. De NKBV adviseert de volgende aanvraagcodes te gebruiken. Kies daarbij eerst het juiste risicogebied en vink vervolgens de gewenste codes aan.

  • Verenigings/Regio/Sectiebestuurders:
    Risicogebied 1: 11, 12, 71
    Risicogebied 8: 84 en 85.
    Daarnaast kun je ook de codes 13 (risicogebied 1), 21, 22 (risicogebied 2) en andere codes overwegen, afhankelijk van de taken/verantwoordelijkheden van de specifieke functionaris.
  • Trainer/coach/instructeur:
    Codes 84 en 85. Daarnaast kun je ook de codes 11, 12, 13, 21, 22, 63 overwegen. Zie bovenstaand voor de risicogebieden.
  • Commissieleden:
    Codes 11, 12, 84, 85. Daarnaast kun je ook de codes 13, 21, 22, 63 overwegen. Zie bovenstaand voor de risicogebieden.

Een overzicht van de risicogebieden en codes vind je in dit document.