Iedereen kan een melder van grensoverschrijdend gedrag zijn: sporters, ouders van sporters, omstanders, teamgenoten, trainers, coaches, begeleiders, juryleden, barmedewerkers, huttenwaarders, enzovoort.
In het geval van seksuele intimidatie heeft iedereen die een vermoeden heeft van grensoverschrijdend gedrag een meldverantwoordelijkheid. Trainers, coaches, begeleiders en bestuursleden hebben zelfs een meldplicht. Een melder is dus niet per se het slachtoffer of de beschuldigde. Alle NKBV-leden, wedstrijdsporters die deelnemen aan een NKBV-evenement, NKBV-kaderleden en NKBV-leden die meegaan op reizen van Bergsportreizen vallen onder het tuchtrecht van de NKBV.
Wil je als sporter, trainer, bestuurder, instructeur, ouder, vrijwilliger of anderszins betrokkene in gesprek over vermoedens van of zorgen over mogelijk grensoverschrijdend gedrag? Neem dan contact op met het bestuur of de vertrouwenscontactpersoon (VCP) van je eigen vereniging of Regio/Sectie.
Kun je daar niet terecht of spreek je liever met iemand buiten de vereniging/regio? Neem dan gerust contact op met een van de vertrouwenscontactpersonen van de NKBV. De vertrouwenscontactpersonen (Tim van der Linden en Regien Winnubst) zijn bereikbaar via vcp@nkbv.nl. Naast de VCP heeft ook de integriteitsmanager van de NKBV, Petra van den Hoek, toegang tot de mailbox. Zij beantwoordt jouw e-mail wanneer de VCP’s afwezig zijn.
Wanneer je als instructeur/begeleider/trainer een vermoeden hebt van seksuele intimidatie, ben je verplicht dit te melden bij het bestuur van jouw vereniging/Regio/Sectie. Heb je als bestuur een vermoeden van seksuele intimidatie of is iets dergelijks bij jou gemeld, dan ben je verplicht dit te melden bij de NKBV of het Centrum Veilige Sport. Zo zorgen we ervoor dat we met je mee kunnen denken over het goed begeleiden van mogelijke slachtoffers en het nemen van de passende vervolgstappen.
De VCP is binnen de NKBV het eerste aanspreekpunt voor meldingen van en vragen/zorgen over grensoverschrijdend gedrag, zoals seksuele intimidatie en seksueel misbruik, discriminatie, pesten, dopingovertredingen, wedstrijdmanipulatie, matchfixing, fysiek en verbaal grensoverschrijdend gedrag/geweld, intimidatie, machtsmisbruik en fraude. Wanneer je een melding doet bij de NKBV, zal de VCP naar je verhaal luisteren en samen met jou bespreken wat de passende opvolging van jouw melding kan zijn, bijvoorbeeld iemand aanspreken, bemiddelen of een (tuchtrechtelijk) onderzoek laten uitvoeren. Samen zorgen we voor een veilige sport.
Het is belangrijk te weten dat de VCP zorgvuldig omgaat met de informatie die je deelt, maar geen geheimhouding kan beloven. Voor een goede opvolging en de veiligheid in de sport zal jouw melding met de integriteitsmanager worden besproken. Waar nodig voor de opvolging kan de melding ook met anderen binnen de organisatie worden besproken. Van de stappen die wij zetten houden we jou uiteraard op de hoogte en nemen we jouw wensen, waar mogelijk, mee in het besluit over de wijze van opvolging. Waar mogelijk blijf jij zelf in regie van het vervolg.
Van de gesprekken met de VCP wordt een samenvatting gemaakt, en deze notities worden in een beveiligd meldsysteem bewaard. Als je een melding doet, bepaal je zelf of we jouw contactgegevens mogen noteren, zodat we met je in contact kunnen blijven over de melding en de vervolgstappen. Wij delen jouw persoonsgegevens niet zonder jouw toestemming en niet verder dan noodzakelijk is voor de opvolging van jouw melding.
Uiteraard heb je altijd het recht om je toestemming voor het vastleggen van gegevens in te trekken, informatie aan te vullen of te rectificeren, en heb je recht op inzage in jouw dossier. Tot slot is het belangrijk te weten dat wanneer je informatie deelt over ernstige strafbare feiten, zoals verkrachting en ontvoering, de medewerker van het meldpunt GOG, net als iedere andere burger, dit moet melden bij de politie.
Voor meer informatie over de verwerking van gegevens verwijzen we je graag naar onze privacyverklaring.