MENU

Grensoverschrijdend gedrag melden

Iedereen kan een melder van grensoverschrijdend gedrag zijn: sporters, ouders van sporters, omstanders, teamgenoten, trainers, coaches, begeleiders, juryleden, barmedewerkers, huttenwaarden, etc.

In het geval van seksuele intimidatie heeft iedereen die een vermoeden heeft van grensoverschrijdend gedrag een meldverantwoordelijkheid. Trainers, coaches, begeleiders en bestuursleden hebben zelfs een meldplicht. Een melder is dus niet per se het slachtoffer of de beschuldigde. Alle NKBV-leden, wedstrijdsporters die meedoen aan een NKBV-evenement, NKBV-kaderleden en NKBV-leden die meegaan op reizen van Bergsportreizen vallen onder het tuchtrecht van de NKBV.

Bij wie kun je terecht?

Als je grensoverschrijdend gedrag hebt meegemaakt of gezien, kun je hier een melding van maken. Dat kan bij verschillende instanties, kies de organisatie waar jij je het prettigst bij voelt.

De klimvereniging

Je kunt kiezen voor een vertrouwelijk gesprek met de vertrouwenscontactpersoon (VCP) of een bestuurslid van jouw klimvereniging. Als je kiest voor de VCP van de vereniging, dan zal die het rapporteren aan het bestuurslid. Uiteindelijk moet je zelf de officiële melding bij het bestuurslid doen, maar de VCP kan jou daar bij helpen.

De NKBV

De NKBV heeft twee vertrouwenscontactpersonen (VCP): Tim van der Linden en Regien Winnubst. Bij hen kun je melding doen van wat je hebt meegemaakt of gezien, en zij helpen je vervolgens verder. Je kunt hem bereiken door een mailtje te sturen naar vcp@nkbv.nl. Jouw mail en melding worden vertrouwelijk behandeld.

neem contact op

NOC*NSF / Centrum Veilige Sport Nederland

Wil je melding doen bij de koepelorganisatie NOC*NSF, dan kun je terecht bij het Centrum Veilige Sport Nederland. Hier werken meerdere medewerkers en vertrouwenspersonen (VP) met wie je kunt praten, bij wie je advies kunt inwinnen en een melding kunt doen van grensoverschrijdend gedrag.

Centrum Veilige Sport nl

Buiten de klim- en bergsport

Wil je een melding doen buiten de klim- en bergsport, dan kun je bij de politie en het Openbaar Ministerie terecht. Daarnaast kun je verschillende hulpverleners vertrouwelijk benaderen, zoals het Centrum Seksueel Geweld, de huisarts, de GGD, Slachtofferhulp Nederland, Veilig Thuis, Fier en het Anti Discriminatie Bureau.

Anoniem melden

Als je wel in gesprek wilt gaan, maar anoniem wilt blijven, kun je je melding doen via het SpeakUp systeem van het Centrum Veilige Sport Nederland.

Hulpinstanties

Er zijn verschillende instanties die je kunnen helpen als je grensoverschrijdend gedrag hebt meegemaakt of gezien. Als er op onderstaande sites gesproken wordt over sporters, gaat het evenzeer over leden die meegingen op een van onze Bergsportreizen, of andere NKBV-leden die meededen aan een van de door de NKBV georganiseerde activiteiten.

  • Voor advies kun je contact opnemen met een van de vertrouwenscontactpersonen (VCP) van de NKBV: Tim van der Linden en Regien Winnubst. Je kunt hen bereiken door een mailtje te sturen naar vcp@nkbv.nl. Jouw mail en melding worden vertrouwelijk behandeld.
  • De NKBV is aangesloten bij het ISR, het Instituut voor Sport Rechtspraak. Als je bij het ISR aangifte wilt doen, kan dat met het aangifte/meldingsformulier van het ISR. Wil je liever eerst met het ISR overleggen dan kun je bellen met 020 846 32 31.
  • Bij het Centrum Veilige Sport Nederland van NOC*NSF werken gediplomeerde vertrouwenspersonen. Je kunt ze op werkdagen tussen 8:30 en 17:30 bereiken op 0900 202 55 90. Je kunt ook anoniem contact opnemen via het SpeakUp-systeem. Je belt een telefoonnummer en krijgt dan geen medewerker aan de telefoon, maar spreekt een bericht in dat wordt omgezet in geschreven tekst dat vervolgens naar de verantwoordelijke afdeling wordt doorgestuurd.
  • Fier is het landelijk expertise- en behandelcentrum op het terrein van geweld in afhankelijkheidsrelaties. Fier helpt geweld voorkomen en biedt hulp bij de gevolgen van geweld. Ze zijn 24/7 bereikbaar en je mag anoniem blijven. Bel 088 20 80 000 of stel je vraag via aanmeldingen@fier.nl.
  • Slachtofferhulp Nederland biedt emotionele hulp, begeleiding in strafprocessen en helpt slachtoffers en nabestaanden hun leven weer op te pakken na een ingrijpende gebeurtenis. Ze hebben een online chatfunctie en je kunt ze bellen op 0900 0101.
  • Bel bij seksueel misbruik de zedenpolitie: 0900 8844 en vraag naar de zedenpolitie bij jou in de buurt.