MENU

Preventie van grensoverschrijdend gedrag

De klim- en bergsport zou voor iedereen prettig, plezierig en veilig moeten zijn. Daarom werken we aan een sociaal veilige klim- en bergsport, waar geen ruimte is voor grensoverschrijdend gedrag. Dat begint bij een goede basis. Binnen de sport hebben we daarvoor 4 basiseisen opgesteld, de 4 V’s. Verenigingen/Regio’s/Secties die voldoen aan de 4 V's voor veiligheid hebben een goed fundament voor een veilige klim- en bergsportomgeving. En dat is belangrijk, want hiermee bouwen we samen verder aan een veilige sport en een fijne sportplek voor iedereen.

Preventie

De 4 V’s

De 4 V’s bestaan uit de volgende 4 basiseisen:

1. Vertrouwenscontactpersoon (VCP)

Als vereniging/Regio/Sectie is het belangrijk om een laagdrempelig aanspreekpunt te hebben voor je leden/deelnemers waar zij terecht kunnen met vragen/zorgen over grensoverschrijdend gedrag en/of een sociaal onveilige sportomgeving. Een vertrouwenscontactpersoon kan bijvoorbeeld helpen bij incidenten die gaan over grensoverschrijdend gedrag, zoals pesten, intimidatie, agressie en discriminatie. Ook helpt een vertrouwenscontactpersoon de club bij preventie van grensoverschrijdend gedrag en de implementatie van bijvoorbeeld de gedragscode. Een onmisbare schakel dus voor het opvolgen én voorkomen van grensoverschrijdend gedrag.

Meer info

2. Verklaring Omtrent Gedrag (VOG)

Verenigingen/Regio’s/Secties kunnen een gratis Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) aanvragen voor vrijwilligers die werken met kwetsbare groepen (waaronder (top)sporters) via de regeling gratis VOG. Een VOG is een verklaring waaruit blijkt dat iemand geen strafblad heeft of dat het strafblad geen bezwaar vormt voor het uitvoeren van een bepaalde taak of functie. Door als club gebruik te maken van deze regeling voorkom je mogelijk risico voor sporters en andere betrokkenen op de club. De regeling gratis VOG is een belangrijk onderdeel van een sociaal veilig beleid op de club.
Ook als je werkt met betaalde krachten is het belangrijk om VOG’s aan te vragen, je kan dan alleen geen gebruik maken van de gratis regeling.

Verklaring Omtrent Gedrag

3. Verenigingsbrede gedragscodes

Voor welk gedrag staat de vereniging/Regio/Sectie? Wat mag wel in de klim-/boulderhal, tijdens de wandeltocht, in de kleedkamer, kantine en online? En wat mag vooral niet? Een gedragscode geeft hier richting aan en is dus een belangrijk onderdeel van het beleid rondom gewenst en ongewenst gedrag. Het plezierig en sociaal veilig beoefenen van de klim- en bergsport begint met respectvol omgaan met elkaar.
De NKBV heeft voor de verschillende doelgroepen gedragscodes opgesteld. Zo weet je wat er in jouw rol of taak van je wordt verwacht. Houd deze gedragscodes in je achterhoofd en wees op die manier een ambassadeur van een sociaal veilige klim- en bergsportomgeving waarin iedereen zich thuis voelt. Bespreek de gedragscodes regelmatig met elkaar en vul ze aan met je eigen team-/verenigings-/Regio- en/of Sectieregels.

Bekijk alle gedragscodes

4. Vakkundig opgeleid sporttechnisch kader

Trainer/coaches/instructeurs/tochtleiders hebben een belangrijke rol bij het herkennen en voorkomen van grensoverschrijdend gedrag. Zij kunnen positief gedrag stimuleren en negatief gedrag voorkomen of bespreken. Het is belangrijk dat ze weten hoe ze invulling aan deze rol kunnen geven. Dat kan met een cursus, opleiding of e-learning waarin aandacht is voor pedagogiek en integriteit. Als vereniging/Regio/Sectie kan je ervoor zorgen dat het kader over deze kennis beschikt door hen aan te moedigen een cursus of opleiding te volgen. Dat helpt niet alleen mee aan een sociaal veilige sportomgeving voor je leden, maar zorgt óók voor meer sportplezier en leukere trainingen. Kijk voor meer informatie op de website van NOC*NSF.

Aan de slag met de 4 V’s

Op de website van NOC*NSF vind je alle informatie over de 4 V’s en hoe je dit voor jouw vereniging/Regio/Sectie goed kan regelen. Om hierbij te helpen en sociale veiligheid bespreekbaar te maken en te implementeren op de sportclub is het High5! stappenplan beschikbaar. Hiermee doorloop je in vijf stappen hoe je van bewustwording naar actie kunt gaan rondom de preventie én het melden van grensoverschrijdend gedrag.

Wil jouw vereniging/Regio/Sectie aan de slag met de 4 V’s? We helpen je graag bij de eerste stappen. Neem contact op met Regien Winnubst (Projectcoördinator breedtesport NKBV) via regien.winnubst@nkbv.nl of kijk op Nederland sport veilig voor ondersteuning vanuit NOC*NSF.