Als je te maken krijgt met grensoverschrijdend gedrag, kan dat veel emoties en vragen oproepen. Ook als je er niet zelf het slachtoffer van bent, maar het ziet gebeuren. Direct signaleren en bespreekbaar maken van ongewenst gedrag kan herhaling of het verergeren van de situatie voorkomen. Bekijk in deze infographic hoe je kunt zorgen dat het gedrag niet meer plaatsvindt. Kun je zelf aan de pleger duidelijk maken dat je niet van het gedrag of de opmerkingen gediend bent? Of kun je er met iemand over praten die je vertrouwt? Het is belangrijk dat je er niet alleen mee blijft rondlopen. Erover praten is vaak moeilijk.
Steeds meer verenigingen/Regio’s/Secties hebben zo’n vertrouwenscontactpersoon (VCP). Door een vertrouwenscontactpersoon aan te stellen zorg je ervoor dat je een laagdrempelig aanspreekpunt hebt voor iedereen die opmerkingen, vragen, zorgen of signalen heeft over een (on)veilige sportomgeving of (mogelijk) grensoverschrijdend gedrag heeft ervaren. Een VCP is makkelijk aanspreekbaar voor sporters, hun ouders, instructeurs, tochtleiders, bestuursleden, kaderleden, trainers en toeschouwers. De VCP biedt een luisterend oor en is op de hoogte van en kan je doorverwijzen naar de mogelijkheden die er zijn om vervolgstappen te zetten. De VCP behandelt de gesprekken vertrouwelijk. Een vertrouwenscontactpersoon kan bijvoorbeeld helpen bij incidenten die gaan over grensoverschrijdend gedrag, zoals pesten, intimidatie, agressie en discriminatie. Ook helpt een vertrouwenscontactpersoon de vereniging/regio bij preventie van grensoverschrijdend gedrag en de ontwikkeling en implementatie van bijvoorbeeld de gedragscodes. Een onmisbare schakel dus voor het opvolgen én voorkomen van grensoverschrijdend gedrag.
Wil jij meer weten over de rol, het opleiden en/of het aanstellen van een VCP?
Wil je (mogelijk) grensoverschrijdend gedrag melden zodat er opvolging aan gegeven kan worden?
Meld het dan bij het bestuur van de vereniging/Regio/Sectie of bij de NKBV.
Wil je geheel vertrouwelijk met iemand praten buiten de NKBV? Dan kun je via het Centrum Veilige Sport in contact komen met een vertrouwenspersoon. De vertrouwenscontactpersoon heeft een andere rol dan een vertrouwenspersoon. De taak van de vertrouwenscontactpersoon is vooral een procedureel adviserende rol; de vertrouwenspersoon heeft een inhoudelijk adviserende rol. De vertrouwenspersoon kan slachtoffer of beschuldigde adviseren en daadwerkelijk bijstaan in het zetten van vervolgstappen en gaat vertrouwelijk om met de gegeven informatie. Het Centrum Veilige Sport Nederland kan jou desgewenst doorverwijzen naar een vertrouwenspersoon in de sport.