Het plezierig en sociaal veilig beoefenen van de klim- en bergsport begint met respectvol omgaan met elkaar.
Om ongewenst gedrag te voorkomen, is het belangrijk om met elkaar te beschrijven wat gewenst gedrag is: hoe willen we met elkaar omgaan? Wat verwachten we van elkaar om samen een positieve, eerlijke en open sportcultuur te creëren?
Er zijn veel situaties waarin je zelf een afweging moet maken of wat je doet ook handig en verstandig is. Vooraf afspraken maken helpt bij deze afweging. Het gaat niet alleen over hoe je onderling met elkaar omgaat, maar ook over de verschillende reglementen die van toepassing zijn.
De NKBV heeft voor de verschillende doelgroepen gedragscodes opgesteld. Zo weet je wat er in jouw rol of taak van je wordt verwacht en wat je moet doen als er iets misgaat of als je een overtreding van deze regels signaleert.
Houd deze gedragscodes in je achterhoofd en wees op die manier een ambassadeur van een sociaal veilige klim- en bergsportomgeving waarin iedereen zich thuis voelt. Bespreek de gedragscodes regelmatig met elkaar en vul ze aan met je eigen team-/verenigings-/Regio- en/of Sectieregels.
Ga je naar een klimgebied? Zorg er dan voor dat je de natuur respecteert en je netjes gedraagt, zo houden we de gebieden toegankelijk en kunnen we blijven genieten van het klimmen. We hebben hiervoor 11 gedragsregels opgesteld.
Naast de gedragscodes zijn voor iedereen binnen de NKBV ook de NKBV reglementen van toepassing:
Voor het tuchtrecht op deze thema’s zijn is de NKBV aangesloten bij het Instituut Sport Rechtspraak (ISR). Zij kunnen onderzoeken en beoordelen of er sprake is van grensoverschrijdend gedrag.