MENU

Spelregels voor een veilige sportomgeving

Het plezierig en sociaal veilig beoefenen van de klim- en bergsport begint met respectvol omgaan met elkaar. Door je aan deze simpele spelregels te houden bij het sporten, draag je bij aan het onbezorgd klim- en bergsporten voor iedereen.

Bijna altijd genieten we volop van het klimmen en de bergen, maar helaas gaat het soms mis en is er bedoeld of onbedoeld sprake van grensoverschrijdend gedrag, zoals seksuele intimidatie, agressie of pesten. Dit leidt dan niet alleen tot sociale onveiligheid, maar soms ook tot overlast en beschadiging van kwetsbare natuur.

Instituut voor Sportrechtspraak

Omdat de de NKBV zowel een technisch als een sociaal veilige omgeving wil creëren, zijn we aangesloten bij het Instituut Sport Rechtspraak (ISR) voor de thema’s Seksuele intimidatie, Doping en Matchfixing. Hierdoor hanteren we meerdere ISR-reglementen zoals:

Spelregels voor een veilige sportomgeving

Naast deze reglementen die gelden voor alle klim- en bergsportactiviteiten van de NKBV, hebben we ook een paar spelregels opgesteld die beschrijven hoe we met elkaar en onze sportomgeving willen omgaan. Houd deze spelregels in je achterhoofd en wees op die manier een ambassadeur van een sociaal veilige klim- en bergsportomgeving waarin iedereen zich thuis voelt.

Algemeen

Deze vijf algemene spelregels zijn voor alle deelnemers (sporters, begeleiders, instructeurs, trainers, jury, bestuurlijk kader, tochleiders, reizigers etc.) in alle disciplines van de klim- en bergsport.

  • Toon respect - Geef iedereen het gevoel dat hij of zij zichzelf kan zijn en vrij kan bewegen. Wees tolerant en blijf weg van verbaal geweld, het discrimineren, pesten of buitensluiten van anderen.
  • Houd je aan regels en afspraken - Houd je aan de huisregels van klimhallen, kom op tijd en meld je tijdig af voor bijvoorbeeld klimweekenden of wedstrijden.
  • Blijf van anderen af - Mijd fysiek contact als je langs iemand klimt, of een standplaats deelt. Raak niemand tegen zijn of haar zin aan en ga niet ongevraagd iemand spotten.
  • Wees eerlijk en sportief - Wees eerlijk over prestaties; claim alleen routes of bergtoppen die je daadwerkelijk hebt beklommen.
  • Respecteer je omgeving - In de klimhal, en nog meer in de rots en de bergen.

Aanvullend voor binnenklimmers

  • Heb oog voor je omgeving - Grijp in als je een potentieel gevaarlijke situatie waarneemt.
  • Wacht op je beurt - Vraag of een touw/boulder vrij is als er al mensen bij staan.
  • Ga spaarzaam met magnesium om - Poets ook eens een boulder voor een ander.
  • Klim met schone schoenen - Vieze schoenen of blote voeten zorgen voor vieze grepen en kunnen enorm stinken

Aanvullend voor buitenklimmers

  • Informeer naar de instructies van het klimgebied - Aanwijzingen en regels kunnen per gebied verschillen. Bekijk hiervoor bijvoorbeeld de Tochtenwiki.
  • Houd de routes vrij als je er niet klimt - Je touw of setjes in de route laten hangen terwijl je aan het lunchen bent is niet zo netjes. Je kunt je touw onder een route leggen om aan te geven dat je deze wilt gaan klimmen, maar daarmee heb je de route niet gereserveerd.
  • Respecteer je omgeving door een goede gast in de rots te zijn - Zo blijven de klimgebieden open en is een bezoek van buitenklimmers voor andere gebruikers geen last.

wees een goede gast

Aanvullend voor bergsporters

  • Denk aan de veiligheid van andere klimmers - Door verantwoordelijk te klimmen en bijvoorbeeld geen stenen los te trappen, bescherm je je tochtgenoten en bergredders voor onnodige risico’s.
  • Respecteer de bergen - Bedenk wat jouw impact is op de kwetsbare bergnatuur en hoe je kunt bijdragen aan het behoud ervan.

bewust de bergen in

  • De Club Arc Alpin, het samenwerkingsverband van de Alpenlanden bergsportfederaties, formuleerde een aantal stellingnames en aanbevelingen over hoe we met de bergen zouden moeten omgaan.

CLub Arc alpin