Zonder juryteam geen klimwedstrijden: juryleden zijn onmisbaar in de sport. Benieuwd naar wat een jurylid doet en hoe je zelf onderdeel kan worden van het juryteam? Dan zit je hier goed!
Met de wedstrijdklapper in je hand kijk je naar de gespannen klimmer. Jouw haviksogen maken straks het verschil tussen een flash of een top in twee pogingen. Jij weet precies hoe je routes leest en waar tricky pasjes zitten. Als jurylid ben jij samen met de rest van het juryteam, allemaal vrijwilligers met een hart voor de sport, de wedstrijdtopper die de touwtjes in handen heeft. Maar ook als routebouwer, zekeraar of wedstrijdleiding ben je een onmisbaar onderdeel van de wedstrijdsport. Wil jij deel uitmaken van een echte wedstrijdcommunity? Een team dat professioneel en standvastig is waar het moet, maar één grote vriendengroep met een passie voor klimmen en boulderen zodra het kan? Lees en kijk dan vooral verder.
Hoewel de klimsport geen sport is waarbij de jury beoordeelt hoe mooi iemand klimt, is het belangrijk dat het juryteam bij wedstrijden ervoor zorgt dat iedereen veilig en volgens de wedstrijdregels klimt. De hoofdjury is de eindverantwoordelijke, maar ook de routejury speelt een belangrijke rol. De verschillen komen aan bod via onderstaande knoppen.
De Jury is inhoudelijk verantwoordelijk voor het wedstrijdverloop en krijgt de ondersteuning van de wedstrijdleiding. De wedstrijdleiding is verantwoordelijk voor alles daaromheen. De wedstrijdleiding is de contactpersoon voor de Hoofdjury en Locatiemanager, zorgt voor de logistiek van materiaal van en naar de locatie en is verantwoordelijk voor dat elke vrijwilliger toegerust is om zijn/haar taak uit te voeren.
Behalve de jury die inhoudelijke kennis van klimregels nodig heeft en de wedstrijdcoördinator die de spin in het web is tijdens de wedstijd, zijn er voor een klimwedstrijd nog veel meer mensen nodig om de wedstrijd in goede banen te leiden. Elke wedstrijdvrijwilliger is onmisbaar. Behalve een belangrijke schakel tijdens wedstrijden, ben je onderdeel van een gezellig en professioneel wedstrijdteam.
Als zekeraar heb je letterlijk de touwtjes in handen tijdens een wedstrijd. Je bent de achtervang voor als de klimmer uit de route valt, maar zorgt er ook voor dat de klimmer soepel omhoog kan komen en niets merkt van het touw tijdens het bewegen.
Op tijd binnen zijn, telefoons inleveren en geen contact meer met de buitenwereld. Als isolatiebewaker zorg je ervoor dat elke klimmer en boulderaar met dezelfde informatie aan een route kan beginnen, zodat de wedstrijd eerlijk verloopt.