MENU

Veelgestelde vragen voor hallen

Paraklimmen is een redelijk nieuwe tak van sport binnen de klimsport. Heb je vragen en kom je er niet uit? We helpen je op weg met veelgestelde vragen waar je als hal wellicht mee zit.

1. Kunnen alle mensen met een beperking klimmen?

Bijna iedereen met een beperking heeft de mogelijkheid om te gaan klimmen. Natuurlijk zijn er beperkingen die klimmen een uitdaging maken, zoals het missen van beide armen. Toch is het vaak mogelijk om te klimmen. Krijg je een aanvraag waar je niet direct een antwoord op hebt, neem dan gerust contact op met paraklimmen@nkbv.nl om te overleggen wat de opties zijn voor de klimmer. Daarnaast moedigen wij aan om mee te denken met de klimmer en samen tot een creatieve en veilige oplossingen te komen.

2. Hoe garandeer ik de veiligheid voor iemand met een beperking?

Voor elke klimmer of boulderaar in je hal draag je de verantwoordelijkheid voor diens veiligheid. Dat is voor paraklimmers niet anders. Het is mogelijk dat paraklimmers meer risico lopen door hun beperking. Zij kunnen zich wellicht minder goed opvangen met hun benen, wat bij boulderen eventueel voor meer risico’s zorgt. Mensen die minder goed hun benen kunnen inzetten om zich op te vangen, beginnen vaak eerst met klimmen in de klimhal. Als zij wat behendiger zijn maken zij soms de overstap naar boulderen. Klimmen aan een touw is erg bevrijdend voor mensen met een beperking. Zij hoeven zich namelijk niet druk te maken over het vallen. Kijk samen met de potentiële klimmer naar mogelijkheden en probeer het uit.

Adviseer de klimmer te gaan boulderen of juist te gaan klimmen als dat beter aansluit bij de mogelijkheden van de klimmer. Wil je hierover overleggen? Neem dan contact op met paraklimmen@nkbv.nl.

3. Heb ik speciaal materiaal nodig voor paraklimmers?

In veel gevallen is er geen speciaal materiaal nodig voor paraklimmers. Zij maken voornamelijk gebruik van de uitrusting die de hal al tot zijn beschikking heeft, maar afhankelijk van het type handicap of de speciale behoeften van een persoon, zijn er verschillende soorten uitrusting die iemand kunnen helpen zich aan te passen bij het klimmen. Hier noemen we er een paar.

  • Headset

Blinde of slechtziende mensen klimmen vaak met een headset waarbij iemand vanaf de grond hen helpt de grepen te vinden.

  • Gespecialiseerde voet- en klimprotheses

Mensen met een beenamputatie die met deze sport beginnen, kunnen proberen een klimschoen te gebruiken aan hun prothese. Als je echt wil blijven klimmen, maakt Evolv speciale klimprotheses waarbij er in plaats van een voet een klimschoen aan de prothese vastzit. Dit is mogelijk een uitkomst voor mensen met een beenamputatie. Ook klimmen sommige paraklimmers met een orthese voor hun voet en onderbeen. Een hulpmiddel die ervoor zorgt dat hun voet in een goede stand blijft staan of om beter druk uit te kunnen oefenen op hun voeten.

  • Gespecialiseerde hand- of armprothese of sporttape

Klimmers die een bovenste ledemaat missen of niet kunnen gebruiken kunnen een protheses dragen om het gemakkelijker te maken om grepen vast te houden. Meestal wordt er geen gebruik gemaakt van een protese en is het zonder prothese goed mogelijk om de grepen vast te houden. Wel wordt er vaak gebruik gemaakt van klimtape om de huid te beschermen tegen het schuren. Bij wedstrijden is het niet toegestaan om protheses te gebruiken voor de hand of arm.

  • Intergraalgordel.

Als een klimmer moeite heeft om rechtop te blijven zitten bij het laten zakken of bij een val kan een intergraal gordel de uitkomst zijn. Dit kan zijn wanneer door een beperking het lichaamszwaartepunten anders is verdeeld of bijvoorbeeld als iemand beperkte spierkracht of rompstabiliteit heeft.

Soms hebben paraklimmers baat bij hulpmiddelen. Er wordt veel gepionierd op dit vlak. Mocht je paraklimmer interesse hebben in een hulpmiddel, laat ze dan contact opnemen met paraklimmen@nkbv.nl. Dan helpen wij ze verder.

4. Momenteel heb ik geen ruimte om me in te zetten voor paraklimmers. Wat zijn mogelijkheden?

De klimsport is volop in ontwikkeling, soms is extra tijd of ruimte vinden lastig. Krijg je een aanvraag van potentiële paraklimmers, verwijs ze dan door naar een locatie met paraklimmogelijkheden. Een actueel aanbod vind je hier. Of verwijs de paraklimmer door naar paraklimmen@nkbv.nl dan helpen wij hen verder.

5. Zijn er mensen met bepaalde beperkingen die niet veilig kunnen zekeren?

Kijk dit zelf even aan. Veiligheid van de klimmers staat voorop. Mensen in een rolstoel zijn in staat om veilig te zekeren, mits zij beide handen veilig kunnen gebruiken. Een paraklimmer met één hand is in veel gevallen ook in staat om veilig te zekeren, met een Grigri kan degene met zijn goede hand het touw doortrekken en bij het laten zakken de goede hand gebruiken om het touw te begeleiden. Natuurlijk is het altijd belangrijk om individueel aan te kijken naar de opties. Wat wel of niet kan.

5. In de hal vind je verschillende trappen. Is dit een probleem?

Iedereen is anders, heeft andere behoeften en last van verschillende obstakels. Bij een aanvraag voor het paraklimmen, is het belangrijk om de situatie in je hal aan te kaarten en te overleggen of deze situatie voor problemen zorgt bij de paraklimmer. Er zijn hallen waarbij de paraklimmer in een rolstoel even hulp nodig heeft met het omhoog tillen van de rolstoel, maar verder prima zelfstandig aan de slag kan. Mensen die bv een hand missen hebben natuurlijk geen probleem met trappen.

6. Is een speciaal aanbod voor paraklimmers van belang?

Mensen met een beperking ervaren regelmatig een drempel om te gaan sporten. Het is belangrijk om de drempel om te gaan klimmen of boulderen zo laag mogelijk te maken. Een kennismakingsles voor paraklimmers biedt mensen met een beperking een uitgelezen kans om je hal, andere klimmers en natuurlijk de sport beter te leren kennen. Daarna is het mogelijk om regelmatig trainingen te geven voor paraklimmers. Dit hoeft natuurlijk niet, paraklimmers kunnen aansluiten bij een instuifles, andere training of net zoals ieder ander zelfstandig komen klimmen.

7. Help mijn vraag staat er niet tussen en ik kom er niet uit.

Stuur een mail naar paraklimmen@nkbv.nl, beschrijf hierin duidelijk wat je vraag is.