MENU

Zo kijk je een leadwedstrijd

Voorklimmen, oftewel lead is de discipline waarbij één zeer moeilijke route wordt geklommen van zo'n 15 tot 20 meter hoog. Je krijgt één poging bij elke route, waarbij je jouw touw gaandeweg in setjes clipt, en de hoogste greep die je vastpakt, levert je punten op. Die route is elke wedstrijd anders. We leggen uit hoe een leadwedstrijd in zijn werk gaat en waar je op moet letten.

Voorklimmen, routeklimmen, sportklimmen

De term lead komt uit het Engels en is afgeleid van to lead; leiden of in de Nederlandse volksmond; voorklimmen. In het Nederlands wordt ook gesproken over routeklimmen, sportklimmen of simpelweg klimmen. Nogal verwarrend, want in het Engels wordt de term Sport Climbing gebruikt om alle drie de disciplines aan te duiden (lead, boulder en speed). Bij lead neem je jouw klimtouw mee naar boven en zet je het uit aan ankerpunten in de wand. Een zekeraar zekert je vanaf de grond, zorgt ervoor dat je voldoende touw hebt en vangt je op als je valt door het touw geleidelijk te blokkeren.

De route

In wedstrijdvorm zijn de klimroutes meestal 15 à 20 meter hoog en hellen de klimwanden meerdere meters over. De klimlijn is daarvoor al snel langer dan 20 meter. Iedereen streeft ernaar om de top te behalen. De laatste greep symboliseert hier de top en wanneer het laatste/hoogste setje is ingeclipt heeft een klimmer de route uitgeklommen. De ankerpunten in de wand heten setjes. Er mogen geen setjes overgeslagen worden en het eerste setje is voor de veiligheid vooraf al ingeclipt. De klimmers krijgen 6 minuten de tijd om de route te klimmen. Tijdens de wedstrijden worden routes zó gebouwd dat het lastig is de top te halen. De routebouwers hebben vaak als opdracht zo te bouwen dat maximaal één klimmer de top behaalt. Toch kan het zo zijn dat niemand de top haalt, of juist meerdere klimmers. In het laatste geval bepaalt de klimtijd wie er wint.

Wie heeft er gewonnen?

Alle handgrepen krijgen nummers die oplopen in lijn met de route. De topgreep heeft geen nummer omdat deze al de score “top” heeft. Een klimmer probeert zo hoog mogelijk in de route te komen. De score wordt bepaald door het nummer van de handgreep dat de klimmer vast had voordat diegene uit de route viel.

Naast het nummer van de greep kan er ook een “plus” score worden behaald. Deze score krijg je door een functionele beweging naar de volgende greep te maken. Het is aan de jury om te bepalen of een beweging functioneel of niet functioneel was. Dit kan soms best lastig zijn om te bepalen.

Een leaduitslag ziet er bijvoorbeeld zo uit:

  1. Klimmer A: 49+
  2. Klimmer B: 48
  3. Klimmer C: 46+
  4. klimmer D: 46

Isolatie en inlezen

De atleten klimmen de route zonder voorkennis van de route of sequenties. Daarom zitten de klimmers voor de wedstrijd begint afgezonderd in een trainingsruimte waar de klimmers kunnen opwarmen en zij op geen enkele manier de route kunnen zien of kunnen praten met toeschouwers of coaches. Voor het spits wordt afgebeten, krijgen de deelnemers in elke categorie meestal 6 minuten (en in sommige gevallen 5 minuten) de tijd om de route gezamenlijk te bekijken, oftewel inlezen. Je ziet klimmers vaak samen de route door nemen en te visualiseren welke passen zij gaan maken. Na de preview worden ze teruggebracht naar de isolatie totdat ze aan de beurt zijn. Tijdens het NK klimmen de deelnemers op omgekeerde volgorde van plaatsing tijdens de leadcompetitie de route.

Dit moet je verder weten over Lead

  • In klimtouwen zit veel rek en de touwen lijken daardoor op een elastiek. Zonder deze rek zou vallen gevaarlijk zijn door de grote klap bij het opvangen. Ook zou de zekeraar gelanceerd worden;
  • Het komt regelmatig voor dat klimmers eenzelfde score hebben. In dat geval bepaalt de ranking waarmee de klimmer zich geplaatst heeft de uitslag.

Kijk het Petzl NK Lead 2022

Bestel je ticket

Bestel je ticket

Ben jij bij het Petzl NK Lead 2022? Bemachtig nu snel je kaartje en aanschouw de titanenstrijd tussen de klimtop samen met je klimmaatje.

Tickets