MENU

Voor het eerst buiten boulderen

Vroeger was boulderen een trainingsvorm of oefening voor het buiten sportklimmen. Inmiddels is dat allang niet meer zo en is boulderen een sport op zich. Zowel binnen als buiten.

Veel boulderaars hebben zelfs nooit een gordel aangeraakt. Ook buiten zie je deze ontwikkeling terug. Bouldergebieden worden drukker en op Instagram zie je de vetste buitenboulders voorbij komen. Wil je zelf ook weleens de rotsen in de natuur opzoeken? Weg van de drukke, met magnesium gevulde hal? We helpen je op weg.

Voor buiten boulderen heb je iets meer spullen en andere technieken nodig dan binnen. Zo ligt er niet standaard een mat onder jouw project en zijn de boulders niet netjes op kleur gesorteerd. En wist je dat je vaak moet afklimmen bij buiten boulderen? Dat kan soms net zo spannend zijn als het omhoog klimmen. Een basis paklijst en wat voorbereiding is daarom geen overbodige luxe.

PAKLIJST

Oefenen in Nederland

Ben je nog niet helemaal klaar voor een trip naar het buitenland? Buiten boulderen kan ook in Nederland. In Groningen bij klimhal Bjoeks hebben ze ‘echte’ rotsblokken van beton. Ga eens kijken in Rotterdam bij het Blok op Zuid (naast Ahoy) of in Amsterdam in het meerpark (naast de Jaap Edenhal), of bij de bunkers in de duinen bij IJmuiden. Je kunt er prachtig boulderen en oefenen met spotten en het gebruik van je crashpad.

Voorbereiding

Eén ding is zeker; je hoeft geen superklimmer te zijn om buiten te boulderen. Soms ben je wel wat beperkter in je keuze als je niveau wat lager ligt. In sommige gebieden vind je vooral veel harde boulders. Je doet er dus verstandig aan om vooraf wat research te doen. Check het aanbod, maar ook het karakter van de blokken en de omgevingsfactoren. Zijn het voornamelijk highballs (hele hoge blokken), dan weet je dat het spannend wordt. Kun je er het hele jaar klimmen, of is het er zomers te warm of juist ’s winters te koud? Hoe is de aanlooproute? Is de ondergrond vlak of bergachtig? Het zijn allemaal zaken die van invloed zijn op het boulderplezier en vooral ook je veiligheid.

CHECK BOULDERGEBIEDEN WAAR EN WANNEER

Topo

Als je een bestemming op het oog hebt, kun je zoek naar een bijbehorende topo (klimgids). In de topo vind je namelijk altijd alle belangrijke info over je klimgebied: waar het ligt, hoe je er moet komen, waar je kunt overnachten, wat wel en niet mag en natuurlijk hoe moeilijk de boulders zijn en waar je ze kunt vinden. Zie het als de Lonely Planet voor de klimmer. Met een topo op zak ben je op de helft.

TOPO's IN DE WEBSHOP

Afklimmen

Het is iets wat je binnen niet veel tegenkomt, maar buiten klim je bijna altijd bovenop het boulderblok. Je zal de eerste niet zijn die, eenmaal boven, tot de ontdekking komt dat de afklim evenzo moeilijk of spannend blijkt te zijn. Check dit daarom altijd van te voren. Natuurlijk kun je ook bij het afklimmen crashpad en spotter prima gebruiken.

10 TIPS BUITEN BOULDEREN