MENU

Techniek op gletsjers

Wat je moet weten over techniek op gletsjers. Gletsjertochten zijn voorbehouden aan ervaren bergsporters die aan touw gaan en elkaar in het geval van een val in een gletsjerspleet kunnen redden.

Op alle delen van de gletsjer waar sneeuw het ijs bedekt, heerst spletengevaar en heb je als bergwandelaar niets te zoeken.

alpinisme en gletsjers

De enige uitzondering vormen de vlakke gletsjertongen onderaan gletsjers, mits ze ’s zomers sneeuwvrij ofwel aper zijn. Op sneeuwvrije gletsjertongen zijn de spleten zichtbaar en kun je ze vermijden. Alleen dan kun je als wandelaar deze routes volgen en over het ijs lopen als het niet te steil is. Vooral later op de dag is het oppervlak van het gletsjerijs behoorlijk ruw doordat de zon er gaatjes in smelt en er veel gruis en stenen liggen. Pas op als je ’s ochtends vroeg een gletsjertong oversteekt. Het ijs kan dan hard bevroren en spiegelglad zijn. Keer in zo’n geval om, want uitglijden op ijs is zeer gevaarlijk en moet altijd worden voorkomen.

Meer leren

Wil je meer weten over bergwandeltechnieken? Bekijk al onze tips en video's over bergwandeltechniek en volg om alles goed aan te leren een bergwandelcursus bij Bergsportreizen, de reisorganisatie van de NKBV.

meer bergwandeltechnieken Bergwandelcursus

Terug naar overzicht