MENU

Standplaatsbouw in rots en ijs

Hoe bouw je handig, snel en veilig een standplaats op meerdere zekeringen?

Hoe bouw je eigenlijk een standplaats in rots of ijs als er geen haken zijn? En hoe verbind je twee haken met elkaar? Standplaatsbouw leer je natuurlijk het beste tijdens een cursus. Een update kan echter geen kwaad. Berggids Michiel Engelsman en bergredder Menno Boermans vertellen in het artikel 'De Standplaats' beknopt de basis van standplaatsbouw in onbehaakt terrein. Hoewel het artikel alweer uit 2010 stamt is het nog helemaal actueel.


Achtergrondkennis en evolutie

Wil je dieper de materie in duiken dan raden we je de onderstaande artikelen aan. De artikelen staan op chronologische volgorde van verschijnen. Recentere inzichten kunnen in tegenspraak zijn met oudere inzichten!

1) Dit Nederlandstalige artikel uit 2009 behandelt alle standaardsituaties die je bij standplaatsbouw in alpien, ijs en rotsklimterrein tegen komt. Het is een vertaling van een door Chris Semmel, toenmalig hoofd van de DAV-Sicherheitsforschung, geschreven artikel.

2) Een ge-update versie van het artikel van Chrisl Semmel is in juni 2011 verschenen. Deze verzsie is vertaald en is dus alleen in het Duits beschikbaar.

3) Het zekeren op de standplaats ging in Duitstalige landen tot voor kort met een HMS over de standplaats. Het was ook de officiële 'lehrmeinung' in deze landen. Vele klimmers die 'moderner' in opvatting waren zekerden echter sinds jaar en dag over het lichaam. Inmiddels is men vrijwel overal 'om' en is het zekeren over het lichaam algemeen aanvaard.

4) Sytse Roos (allround klimmer en bergsporter en NKBV alpien- en kliminstructeur) heeft een artikel geschreven waarin hij de laatste inzichten en handigheden bij standplaatsbouw beschrijft. De methoden voor standplaatsbouw die hij in het artikel omschrijft zijn in veel gevallen handiger, sneller en breder toepasbaar dan eerdere methoden. Let wel op dat je geen enkele streng (prusik)touw <8mm gebruikt. Dit in verband met de verzwakking van het materiaal door knopen. Dubbel genomen is dun materiaal geen probleem. Wil je toch met een enkele streng werken? Er zijn speciale slinges met een gesplitst (Eng.: splice) uiteinde zoals de Alpine Sling van AustriaAlpin. Deze hebben 22 kN breeksterke in een enkele streng.Standplaatsbouw met 240cm bandlus, 3 punten en ankersteek. Foto: Sytse Roos.

Niet in steen gebeiteld

De klim- en bergsport wordt in een natuurlijke omgeving uitgeoefend. We zullen altijd situaties aantreffen die afwijken van de 'standaard'. Het is daarom uitermate belangrijk dat je zelf flexibel bent in het toepassen van technieken. Er is niet één beste methode, de in bovenstaande artikelen genoemde methoden zijn niet meer dan een leidraad. De situatie die je in de praktijk tegenkomt dicteert wat op dat moment de beste oplossing is. Wees dus flexibel en pas op basis van je overmaat aan kennis en kunde per situatie de beste methode toe.