MENU

Routebouw

In de tientallen klimhallen in Nederland worden elk jaar minstens duizenden klimroutes en nog veel meer boulderroutes gebouwd.

Het bouwen van goede routes en boulders is de core-business van de klim- en boulderhallen. Maar routebouwen is ook potentieel een risicovolle bezigheid. Wanneer de routebouwer de juiste methoden en geschikte materialen gebruikt dan kunnen de risico's heel goed beheerst worden.

Routebouwen

Er is een grote behoefte aan goede routebouwers, zowel op recreatief niveau als op het niveau wat nodig is voor de nationale wedstrijden. Het is belangrijk dat routebouwers goed opgeleid zijn en volgens veilige methoden te werk gaan. De NKBV en draagt hierin haar steentje bij met de opleiding voor routebouwers. Daarnaast is er een door de Stichting Veiligheid Klimsport gepubliceerde 'Richtlijn veilig routebouwen'.

In de Richtlijn veilig routebouwen zijn methoden, materialen en aandachtspunten verzameld om de routebouwer handvatten te geven voor een veilige uitvoering van zijn of haar werkzaamheden. De richtlijn richt zich op twee aspecten; de veiligheid van de routebouwer en omstanders, en het bouwen van een veilige route voor de klimmer. De richtlijn voorziet niet in een oplossing voor alle situaties. Mogelijk is de situatie ter plaatse afwijkend van standaard situaties en dien je je methodiek hier op aan te passen. Eigen gezond verstand gaat hierbij altijd boven de inhoud van de richtlijn. Deze richtlijn is niet bedoeld als een op zichzelf staande instructie, maar kan wel gebruikt worden als leidraad bij instructie van (nieuwe) routebouwers. De richtlijn gaat ervan uit dat routebouwers alle beschreven technieken beheersen, voldoende opgeleid zijn en voldoende competent zijn.

Voor wie is de richtlijn bedoeld?

De SVK heeft de richtlijn vrij beschikbaar gesteld voor alle routebouwers en klim- en boulderhallen. Het werken met de richtlijn is geen verplichting, tenzij in het geval van routebouwers die in opdracht van de NKBV werken. Routebouw voor wedstrijden onder auspiciën van de NKBV (nationale klimwedstrijden lead, speed en boulder) moet gebeuren volgens de in de richtlijn omschreven methoden.

> SVK Richtlijn veilig routebouwen

NKBV Opleiding Routebouw

Bij de NKBV Opleiding Routebouw hoort een cursusboek dat je hieronder kunt downloaden. Alle aspecten van het bouwen komen in het boekje aan bod. Het cursusboek is daarnaast ook een prima naslagwerk voor de al ervaren bouwers. Wil je starten met routes bouwen zonder de opleiding te volgen? Ook dan is het cursusboek een uitstekend startpunt om zelfstandig of onder toezicht van een ervaren bouwer aan de slag te gaan. Let op: het cursusboek is van eerder datum dan de SVK Richtlijn veilig routebouwen. Gebruik de nieuwere Richtlijn waar het gaat om arbeidsveiligheid.

-> Cursusboek workshop routebouwen

Bron foto: HRT

<iframe width="1237" height="696" src="https://www.youtube.com/embed/NMwlgZSQLeA" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture" allowfullscreen></iframe>