MENU

Klimvaardigheidsbewijs aanvragen voor ervaren klimmers

Hoe moet je handelen als je het pasje/klimvaardigheidsbewijs kwijt bent of wanneer je een ervaren klimmer bent die nog geen klimvaardigheidsbewijs heeft?

Een klimvaardigheidsbewijs krijg je nadat je de eindtoets van een indoor of outdoor klimcursus met succes hebt afgesloten. Het gaat dan om een klimcursus die gebaseerd is op de competentieprofielen die NKBV samen met de SVK (Stichting Veiligheid Klimsport) heeft vastgesteld.

Hier lees je hoe je bij verlies of wanneer je al een ervaren klimmer bent, zonder opnieuw een cursus te hoeven volgen, weer aan een officieel NKBV klimwaardigheidsbewijs kan komen. Er zijn meerdere mogelijkheden:

Kwijtgeraakt

Met ingang van 1 april 2022 worden geen fysieke pasjes meer uitgegeven, maar zal een klimvaardigheidsbewijs enkel nog als PDF of digitaal (in je NKBV app of via mijnnkbv.nl) worden verstrekt.

Wanneer je je oude fysieke pasje kwijt bent kun je dus geen nieuw pasje aanvragen. Wel kun je een digitaal klimwaardigheidsbewijs als PDF krijgen. Je digitale klimvaardigheidsbewijs kan je ook via de NKBV app en via je mijnnkbv.nl omgeving inzien. In de NKBV-app vind je het klimwaardigheidsbewijs op het startscherm en onder 'Download'. Voor vragen kun je mailen naar klimvaardigheidsbewijzen@nkbv.nl

Omzetten en updaten

Ander Nederlands klimvaardigheidsbewijs omzetten

In veel Nederlandse klimhallen krijg je na het volgen van een klimcursus een klimvaardigheidsbewijs, certificaat of aantekening op je pas van die hal. In een aantal hallen is dit niet het NKBV klimvaardigheidsbewijs, maar een K2 of K3 klimbewijs of een eigen ontwikkeld certificaat. In de meeste gevallen zul je een cursus gevolgd hebben die gebaseerd is op wat door NKBV en Stichting Veiligheid Klimsport is vastgesteld als minimale eisen voor een indoor of outdoor klimcursus. In dat geval is jouw bewijs of certificaat gelijkwaardig aan een NKBV klimvaardigheidsbewijs. Ga je echter klimmen in een andere hal, dan wordt dit 'lokale' bewijs niet altijd herkend of erkend. Je kunt deze dan om laten zetten naar een NKBV klimvaardigheidsbewijs. Hiervoor kun je contact opnemen met de klimhal of instructeur waar je de cursus hebt gevolgd.

  • Als je instructeur NKBV erkend sportkliminstructeur met geldige licentie is (of de hal beschikt over zo iemand) dan kan deze, via de bij hem of haar bekende reguliere aanvraagprocedure voor jou een klimvaardigheidsbewijs aanvragen. De kosten die de NKBV (via de sportkliminstructeur) in rekening brengt voor een op een dergelijke manier aangevraagd klimvaardigheidsbewijs bedragen € 2,50.

  • Als je instructeur geen NKBV erkend sportkliminstructeur met geldige licentie is (en de hal beschikt ook niet over zo iemand), vraag dan om een bewijs aan de instructeur (bijvoorbeeld een printscreen uit het registratiesysteem KISS) van de door jou afgeronde klimcursus of stuur een scan van je behaalde diploma. Op de printscreen of diploma moet duidelijk zichtbaar zijn dat gegevens betrekking hebben jou, welk klimvaardigheidsbewijs je hebt behaald, de slagingsdatum, naam van de instructeur (voor- en achternaam), en bij welke klimhal je je bewijs hebt gehaald. Deze printscreen mag je mailen naar klimvaardigheidsbewijzen@nkbv.nl.

  • Vervolgens wordt gekeken of je al geregistreerd staat als lid of als relatie bij de NKBV. Als je nog niet geregistreerd staat, ontvang je een link om je alsnog te registreren (je wordt geen lid), zodat wij alle gegevens hebben om je klimvaardigheidsbewijs aan te maken. De kosten die de NKBV vervolgens in rekening brengt bedragen per klimvaardigheidsbewijs 2,50

NKBV Klimvaardigheidsbewijs aanvragen o.b.v. eigen vaardigheden

  • Benader een NKBV sportkliminstructeur (bijvoorbeeld via een klimhal, NKBV regio of klimvereniging) om jou te beoordelen en te kijken of en zo ja voor welk klimvaardigheidsbewijs je in aanmerking komt. De sportkliminstructeur kan vervolgens via de reguliere aanvraagprocedure bij de NKBV een klimvaardigheidsbewijs voor jou aanvragen. De kosten die de NKBV (de sportkliminstructeur) in rekening brengt voor een op een dergelijke manier aangevraagd klimvaardigheidsbewijs bedragen € 2,50. De sportkliminstructeur kan zelf bepalen welke kosten hij in rekening brengt voor je beoordeling. Dergelijke kosten worden onderling verrekend zonder tussenkomst van de NKBV.

Updaten voor herintreders

  • Vraag een erkende NKBV sportkliminstructeur om een voor jou op maat gesneden opfriscursus. De sportkliminstructeur kan na een succesvol verlopen eindtoets bij de NKBV (via zijn/haar MijnNKBV) een klimvaardigheidsbewijs voor jou aanvragen, De kosten die de NKBV ( aan de sportkliminstructeur) in rekening brengt voor een op een dergelijke manier aangevraagd klimvaardigheidsbewijs bedragen € 2,50. Het staat de sportkliminstructeur vrij om kosten in rekening te brengen voor je beoordeling. Dergelijke kosten worden onderling verrekend zonder tussenkomst van de NKBV.

Buitenlands klimvaardigheidsbewijs omzetten

  • Benader een NKBV sportkliminstructeur (bijvoorbeeld via een klimhal, NKBV regio of klimvereniging) om jou te beoordelen en te kijken of en zo ja voor welk klimvaardigheidsbewijs je in aanmerking komt. De sportkliminstructeur kan vervolgens via de reguliere aanvraagprocedure bij de NKBV een klimvaardigheidsbewijs voor jou aanvragen. De kosten die de NKBV (aan de sportkliminstructeur) in rekening brengt voor een op een dergelijke manier aangevraagd klimvaardigheidsbewijs bedragen € 2,50. Het staat de sportkliminstructeur vrij om kosten in rekening te brengen voor je beoordeling. Dergelijke kosten worden onderling verrekend zonder tussenkomst van de NKBV.

  • Het is niet mogelijk om direct met de NKBV contact te nemen om een klimvaardigheidsbewijs aan te vragen. Wij kunnen jouw kennis en vaardigheden onvoldoende goed op afstand beoordelen.