MENU

Dyneema versus nylon - FAQ

Dyneema bandlussen zijn licht en smal, en hebben minder rek dan nylon. Breken ze sneller?

Regelmatig duiken video's op Facebook op die gaan over de breeksterkte van bandlussen. Veel reactie's zijn in trant van 'dit is volkomen nieuw voor me', of 'hoe kunnen fabrikanten in vredesnaam zulke gevaarlijke bandlussen op de markt brengen'. De video's laten echter niets zien wat niet al jaren bekend is in de klim- en bergsport:

  • Knopen reduceren de sterkte van touw en bandlussen aanzienlijk, tot maximaal circa 50%. Er is, ongeacht het materiaal waarvan touw of bandlussen gemaakt zijn, altijd sprake van een forse reductie van de breeksterkte.
  • Dyneema en vergelijkbare polyetheen-weefsels (bijv. Spectra) hebben andere eigenschappen dan polyamide-weefsels (nylon). Dyneema (c.s.) is minder elastisch. Een schokbelasting zal daardoor leiden tot hogere piekbelasting.
  • Dyneema is gladder dan polyamide waardoor knopen bij lagere belasting zullen doorslippen.

Afbeelding boven: Tabel met breeksterkes van bandlussen die tijdens de video van DMM getest worden. Bron afbeelding: DMM.


Positieve punten Dyneema overheersen de negatieve
Gelukkig voor klim- en bergsporters hebben de positieve eigenschappen van Dyneema ten opzichte van nylon de overhand op de negatieve eigenschappen.

En omdat 'elk nadeel z'n voordeel heb' is kan zelfs het gladder zijn van Dyneema als voordeel worden uitgelegd. Zo zal een hele mastworp gelegd in een Dyneema bandlus bij belasting eerder doorlopen dan een hele mastworp die in een nylon bandlus is gelegd. De piekbelastingen die optreden zullen door het doorslippen afgetopt worden.

Het belangrijkste voordeel van Dyneema bandlussen is echter dat ze licht en smal zijn. Je kan er daardoor meer meenemen en ze in kleinere gaten als zandloper gebruiken.

Een valgewicht is geen menselijk lichaam
Heel belangrijk om te beseffen is ook dat de praktijk anders is dan de gebruikte meetopstelling van DMM. Een menselijk lichaam is namelijk geen statisch valgewicht. Het zal vervormen bij het opvangen van een val en de piekbelasting zal daardoor fors lager zijn. Het is in de praktijk niet mogelijk om een bandlus te breken bij een val op de standplaats.

Dit neemt niet weg dat het maken van een zelfzekering met het (dynamische) klimtouw en/of het gebruik van een dynamische standslinge (bijv. Beal Dynaclip of Petzl Connect) veiliger is dan het gebruik van niet-dynamische bandlussen. Beter iets rek, dan geen rek.

Meer lezen?
Als je meer wilt lezen over het gebruik van Dyneema bandlussen dan raden we je het artikel van Chris Semmel van de DAV Sicherheitsforschung in BergundSteigen aan. Hij geeft hierin artikel antwoord op een aantal veelgestelde vragen over Dyneema bandlussen. Let op, het artikel is in het Duits.

Ga naar: 'FAQ's Dyneema', Bergundsteigen 3/2012 of download het PDF-bestand.