MENU

Ticino is de naam van het meest zuidelijke kanton van Zwitserland. De Italiaanse naam (Tessin in het Duits en Frans) bevestigt gelijk het vermoeden dat in deze regio de Italiaanse invloed altijd hoorbaar, zichtbaar en voelbaar is.

Afstand

977 km vanaf Utrecht

Tochtenwiki

Hutten in dit gebied

Tochtenwiki

Tochten in dit gebied

Lokaal

Bekijk lokale website

Forum

Praat mee op het forum

Bergparadijs

In de Tessiner Alpen vind je verscheidene toppen boven de 3000 meter. De Rheinwaldhorn (3402m) is de hoogste berg in het kanton. Uitvalsbasis voor een hike naar de top is de Capanna Adula hut op 2393m hoogte. Een langere route start bij de Läntahütte , boven in het Valsertal. Iets minder hoog is de Basòdino (3273m), die grenst aan de Valle Formazza. Vertrekpunt voor een trektocht is de Capanna Basòdino hut bij de kabelbaan van San Carlo-Robiei. Monte San Giorgio is een berg, gelegen tussen de armen van het Luganomeer en staat op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO. Hier kom je alles te weten over de historische vondsten.

Berghutten verbinden de vele wandelpaden met elkaar en bieden onderdak aan mensen die een huttentocht ondernemen of dagwandelaars die toe zijn aan iets lekkers.

Dalen, passen en meren

In de zes bergdalen, waaronder de schitterende Valle Maggia, Valle Verzasca, en Valle Blenio, kun je prachtige en minder zware wandelingen maken. Zoek je het toch liever hogerop, ga dan ook eens wandelen in de omgeving van een van de bergpassen en geniet van grandioze vergezichten. Tussen Ticino en het kanton Uri ligt bijvoorbeeld de bekende Gotthardpas. Maar ook de Lukmanierpas mag niet ontbreken op je lijstje.

Ticino is dus ook echt een merengebied, met als trekpleisters het Lago Maggiore en Lago di Lugano. Ver van de drukte liggen nog andere, meer verborgen pareltjes, zoals het blauwgroene Ritommeer.

Mooie dorpen en steden

Erg grote steden zijn er niet in het kanton. Tegen de berghellingen liggen vooral rustieke dorpjes, veelal opgebouwd in gneis, een soort natuursteen uit de regio.

De grootste stad van Ticino is Lugano, aan het gelijknamige meer. Ook de hoofdstad van het kanton, Bellinzona, is een bezoek waard. Je kunt er de drie kastelen bezoeken maar ook lekker met een ‘gelato’ in je hand over de boulevards flaneren.

De bevolking van Ticino leidde vroeger een zwaar en sober bestaan. In de winter waren grote delen van de regio van de buitenwereld afgesloten. Huizen en stallen voor de dieren werden onder rotsen en in grotten gebouwd. Ze werden ook wel grotto’s genoemd en zijn typisch voor Ticino. Nu wordt de naam grotto gebruikt om eenvoudige restaurants met een eerlijke, lokale keuken aan te duiden. Deze eetgelegenheden zijn erg populair onder de lokale bevolking. Je eet er simpele maar smaakvolle Italiaanse gerechten als risotto en gnocci.

Blogs

15.04.2024

Verborgen parels in Ticino

Lees verder
28.08.2023

4 dalen en 3 bergkammen: op huttentocht in Ticino

Lees verder
25.04.2023

Klim- en boulderhotspots in Ticino

Lees verder