MENU

Verborgen parels in Ticino

In Ticino vind je het beste van Zwitserland en Italië bij elkaar. Dat maakt Ticino zo’n leuke en bijzondere bestemming. Gelegen in het zuiden is het eigenlijk op zichzelf al een verborgen parel tussen alle machtige bergtoppen die Zwitserland rijk is. Wij verklappen je twee gebieden waar je de zomerse temperaturen even kunt ontvluchten door de hoogte in en de wandelpaden op te gaan.

Cardada Cimetta

Wie kent de Lago Maggiore niet van naam. Maar wist je dat je in het noordelijkste puntje van het meer bij Locarno getrakteerd wordt op het laagste en het hoogste punt van Zwitserland? Net boven Locarno ligt het gebied Cardada Cimetta. Wanneer je op de top van Cimetta op 1670m staat heb je uitzicht op het laagste punt (Lago Maggiore) en het hoogste punt van Zwitserland (Dufourspitze-Monte Rosa).

Vanuit Orselina brengt de Cardada kabelbaan je naar de top van de Cardada op 1340m hoogte. Een 2-persoons stoeltjeslift brengt je verder naar de top van de Cimetta op 1670m. Hier kun je uren dwalen over de heuvelachtige wandelpaden of meer uitdaging zoeken tijdens langere tochten richting de omliggende bergtoppen. Cardada ligt precies tussen twee valleien waar je prachtig kunt wandelen. Aan de ene kant vind je de Valle di Maggia en aan de andere kant de Valle Verzasca. Diverse wandelroutes op de Cardada verbinden deze beide valleien met elkaar.

  • Cimetta Rondwandeling: Vanaf de Cimetta volg je het pad richting de top van de Cima della Trosa. De eerste helft van de klim is vlak en loopt via een boog langs de westkant van de Cimetta. De meeste hoogtemeters maak je pas in de tweede helft. Op de top geniet je van het prachtige uitzicht. Op de terugweg wandel je langs de oostkant van de Cimetta en kom je verschillende berghutten tegen waar je van een welverdiende pauze kunt genieten voor je weer verder wandelt naar het eindpunt van de route.

  • Start etappe 1 - Via Alta Vallemaggia:
    Voor wie wel van een pittige uitdaging houdt is deze 200 km lange route een tip. In 19 etappes wandel je door heel Ticino. En de eerste etappe start, jawel….. bovenop de Cimetta!

Meer informatie

Sentiero del Monte Generoso

In het zuidelijke puntje van Ticino, aan de voet van het meer van Lugano, vind je nog zo’n geheime parel: de Monte Generoso. De top van deze berg ligt precies op de grens van het Zwitserse Ticino en het Italiaanse Lombardije. Wat maar weinig mensen weten is dat je hier prachtige wandelingen kunt maken. Onze tip: de Sentiero del Monte Generoso.

Deze gemoedelijke 9 km lange wandeling start bij het middenstation Bellavista waar je met de tandradbaan uit 1890 vanuit Capolago aankomt. Je steekt onder het treinspoor door en volgt het smalle pad omhoog naar Alpe Nadig. Eerst daal je licht af naar Alpe Gènor. Hier vind je nog steeds delen van de nevère. Een eeuwenoud koelsysteem, waarbij sneeuw en ijs onder de grond werden opgeslagen en gebruikt als koeling om melk en kaas te bewaren. Wanneer je hier langs gekomen bent begint de klim omhoog en wandel je via Piana naar de top van 1701m hoge Monte Generoso. Neem vooral even de tijd en kijk welke meren je herkent die je in de verte ziet liggen. En of je de markante toppen van bijvoorbeeld de Gran Paradiso, Monte Rosa en de Matterhorn kunt ontdekken.

Als je hier dan toch bent, dan kun je niet om het imposante bouwwerk Fiore di Pietra heen, dat als een surrealistisch ruimteschip boven op de top staat. Na een bezoekje aan de tentoonstelling over de geschiedenis van de spoorweg vervolg je je wandelroute en kom je aan bij de Alp Clericetti waar je een perfect uitzicht op de Valle di Muggio hebt, de meest zuidelijke vallei van Zwitserland. Vervolg het pad naar beneden tot je weer in Bellavista bent aangekomen. Daar neem je de trein weer terug het dal in.

Alle wandeltips

Ontdek Ticino

Kun je niet wachten om zelf de rotsen in Ticino te ontdekken? Kijk dan voor meer informatie, overnachten, activiteiten en evenementen op de website van de plaatselijke VVV.

MEER INFORMAtie

Waar ga jij naartoe?

Waar ga jij naartoe?

Heb jij al plannen voor aankomende zomer? Of kun je nog wel wat inspiratie gebruiken? Check de gebiedsinformatie pagina's voor meer informatie.

gebiedsinformatie