MENU

Nederland succesvol op EK Skyrunning

Een 5e plek voor Nederland in het landenklassement tijdens het EK skyrunning in Portugal bleef niet onopgemerkt, met name door de International Skyrunning Federation. "It’s interesting to see the Netherlands rise to such a high ranking, considering the completely flat morphology of the country."

Afgelopen weekend (19-20 november) was het eindelijk weer zo ver, het strijdtoneel was Portugal en de Nederlandse deelnemers waren er klaar voor. Als eerste werd er gestreden tijdens de ultra met een afstand van 65 km en 6500 hm, de volgende dag de skyrace met een afstand van 35 km en 3550 hm.

Opkomend talent

Er werd individueel sterk gelopen door de Nederlandse atleten. Het was mooi om te zien dat, naast een aantal oudgedienden, jonge talentvolle lopers indruk wisten te maken. De Pisao Extreme was zwaar en technisch. Pittige beklimmingen werden vrijwel direct opgevolgd door steile afdalingen, door listige geulen en puinhellingen. Het Arada gebergte was voor veel deelnemers onbekend terrein, maar de prachtige omgeving maakte dat zeker goed!

Spierpijn gegarandeerd

Zowel de ultra als de skyrace kenden ongeveer 10% hoogtemeters ten opzichte van de horizontale kilometers, wat een stevig percentage is. Tel daarbij de steile en technische afdalingen op en vermoeide benen tijdens de race en spierpijn na de finish waren gegarandeerd.

Mede dankzij het onuitputtelijke en enthousiaste begeleidingsteam wist op 1 Nederlandse atleet na, iedereen de race (sterk) uit te lopen.

Op de posten waar ondersteuning toegestaan was, stond begeleider Jose klaar om de atleten van eten en drinken te voorzien, de softflasks weer bij te vullen, in te tapen en vooral mentaal een boost te geven. Op andere punten langs het parcours was de kans groot dat je van mijlenver al aangemoedigd werd door begeleiders Mark en Alke. Dankzij deze ondersteuning werd er vaak net wat harder gelopen op de soms zware momenten van de race.

Beste Nederlanders

Bij de ultra werd er een 10e plek behaald door Huub van Noorden, bij de skyrace was Renske Dickhout met een 8e plek de beste Nederlander. Tijdens het EK Skyrunning werd er op de Skyrunning Nederland Facebook pagina een raceverslag bijgehouden. Je vindt het raceverslag van de ultra en skyrace hier.

Spanje was tijdens het EK dominant, zoals al langer het geval is. Ook Italië en Portugal wisten als land goed te presteren. Individueel was het interessant te zien dat de Noor Stian Angermund-Vik de skyrace wist te winnen in een nieuw parcoursrecord, terwijl hij in 2019 nog de ultra op zijn naam wist te zetten, een alleskunner!

In de link vind je de volledige uitslag van het EK Skyrunning 2021.

uitslag

NK Skyrunning 2022

Vooruitkijkend naar 2022 staat er weer een NK skyrunning op het programma. Dit vindt plaats op zondag 5 juni bij de Trails Vallée du Brevon 2022. Het NK Skyrunning is het kwalificatiemoment voor het WK skyrunning dat in september 2022 in Italië gehouden wordt. Over beide events delen we spoedig meer informatie.

Veel dank aan het begeleidingsteam bestaande uit Alke Staal, Mark Groeneweg en José Vicente Requena Maats en aan onze partner Rab.

Terug naar overzicht