MENU

Dameskwalificatie Olympische Spelen

Vandaag is het de eer aan de dames om te gaan strijden voor de acht eerste olympische finaleplaatsen in sportklimmen. De dameswedstrijd is gelijk aan die van de heren dus ook een driekamp met de onderdelen speed, boulder en lead. Het deelnemersveld is ronduit interessant met een mooie mix van routiniers, jonge talenten en een redelijk gelijke verdeling van specialisten in de drie disciplines. Voor een plek in de finale is het dus zaak hoog te scoren op je beste onderdeel en op de andere onderdelen top tien klasseringen halen.

Verpulvering PR's

Het eerste onderdeel speed bestaat uit twee runs op de 15 meter hoge gestandaardiseerde speedroute. De 27-jarige Aleksandra Miroslaw uit Polen is ontketend en schiet in een wereldtijd van 6.97 seconden naar de eindplaat. Ze blijft hiermee slechts 0,01 seconden boven het werelddrecord van de Russische Juliia Kaplina (28) die het zwaar heeft en met 7.65 ver boven haar recordtijd blijft. Het levert haar een vijfde plek op. De tweede plek gaat naar de 27-jarige Anouck Jaubert uit Frankrijk die met 7.12 seconden ook een hele mooie tijd noteert.

De beide Japanse deelneemsters maken indruk. Miho Nonaka (24) klimt naar 7.55 sec. en verbrijzelt daarmee haar oude persoonlijk record (PR) met maar liefts 0.7 seconden. Ook Akiyo Noguchi (32) oogt sterk met een mooie 8.23 sec en verbetert haar PR met zelfs 0.9 sec. Voorafgaand aan de spelen was het vooral de vraag wie het de Sloveense Janja Garnbret (22) lastig zouden kunnen maken. Dat lijken onder andere Nonaka en Noguchi.

Na het eerste onderdeel is het duidelijk dat het niveau erg hoog ligt. De specialisten zetten tijden neer dicht bij hun PR en er worden veel PR's verpulverd door de niet-specialisten.

Garnbret toont zich klasse apart

Na een korte pauze starten de dames met het onderdeel boulderen. Het bouwteam heeft een mooie set van vier gevarieerde boulders geschroeft.

De eerste boulder heeft een dubbele dynamische beweging die coördinatief lastig, maar fysiek niet heel veeleisend is. Na wat pogingen weten elf klimsters het probleem op te lossen. Behalve Janja Garnbret, die heeft hier maar één poging voor nodig.

Tricky topgreep

Boulder 2 is een visueel prachtige sloper boulder die contactkracht vereist met een tricky topgreep omdat het opschroefrandje waar de greep controleerbaar is net iets meer naar links zit dan je zou verwachten. Dit moet je onderaan de boulder al zien, anders pak je mis. Deze boulder heeft beduidend minder tops, vijf om precies te zijn en ook hier lost Garnbret als enige het probleem in de eerste poging op.

Boulder 3 is geschroefd op lichaamsspanning, je moet je op meerdere passen goed klem kunnen zetten tussen grepen. De 20-jarige Italiaanse Laura Rogora is de eerste die, met haar tengere en flexibele bouw, een weg tussen de grepen naar de top weet te vinden. Noguchi vindt de top in stijl en ook deze boulder weet Garnbret te flashen. Het is inmiddels duidelijk dat de Sloveense een klasse apart is!

Campusmonster

Het vierde en laatste boulderprobleem begint als een campusmonster en eindigt met randjeswerk en een diagonale sprong naar de eindgreep en is ook zeker geen weggever. Veel klimsters bijten zich op deze boulder stuk en zullen de verzuring nog voelen als ze later hun lead route instappen. De Amerikaanse Brooke Raboutou (20) is de eerste die de top weet te halen waarmee ze verrassend de tweede plek op dit onderdeel veiligstelt. Ook Noguchi haalt de top en wordt derde. Het begint voorspelbaar te worden want ook hier laat Garnbret geen twijfel over wie de beste boulderaar van het veld is, ze maakt haar indrukwekkende flashserie compleet en wint dit onderdeel.

De deelnemers zijn inmiddels behoorlijk moe en verdienen een langere pauze. Hopelijk koelt het dan voor de leadkwalificatie wat af, want meerdere klimsters hebben zichbaar last van de warmte.

Groene zone

Als dit onderdeel van start gaat, is het nog steeds erg warm in Tokio. De leadroute is zowel qua kleuren als stijl opgedeeld in meerdere zones. De eerste rode zone is crimpy met af en toe best verre passen waarbij het zaak is je goed te positioneren. De Russische Viktoriia Meshkova (20) klimt als tweede op de startlijst gecontroleerd door deze zone en weet ook de volgende, groene, zone door te komen die vooral grote slopers en ondergrepen heeft. Laag in de gele zone valt ze uit de route. Daarmee lijkt de route tot de gele zone redelijk te klimmen. Als de wedstrijd vordert, blijkt dit toch niet het geval. Veel klimsters vallen relatief laag in de rode zone en een enkeling weet door te dringen tot de groene zone.

Elegante buiging

Dan is het de beurt aan Chaehyun Seo, de Koreaanse is met haar 17 jaar de jongste deelnemer bij de dames. Ze maakt een elegante buiging richting de aanwezige coaches en crew en begint aan haar formidable klim. Schijnbaar moeiteloos cruist ze door de rode en groene zone en pas aan het einde van de gele zone weet de route haar in het touw te dwingen. De daarop volgende klimster komen niet tot het punt waar Seo viel. Dan is het de beurt aan Janja Garnbret die als laatste deelneemster het strijdveld betreedt. Het eerste deel van de route klimt ze soepel door. In de groene sector glipt haar voet even weg maar ze herstelt zich goed en klimt door. Dan is het laag in de gele zone toch ineens gebeurd met haar klim als ze het contact met de grepen verliest. Ze eindigt ze als vierde in de leadkwalificatie.

Onoverwinnelijk?

Deze vierde plek is voldoende voor Garnbret om de kwalificatie te winnen, maar de air van onoverwinnelijkheid die ze na het boulderen had, verliest ze na de leadkwalificatie toch een beetje. Is ze dan toch te verslaan op het moment dat ze kleine foutjes gaat maken? We zullen het aankomende vrijdag weten als in het schitterende Aomi Urban Sports Park de eerste olympische damesfinale plaatsvindt. Dit zijn de acht klimsters die dan aantreden:

Voorafgaand aan de Olympische Spelen werd er gedacht dat de pure speedspecialisten geen schijn van kans zouden maken op een finaleplaats, maar Aleksandra Miroslaw en Anouck Jaubert bewijzen het tegendeel. Wie weet zit er voor een van deze dames zelfs een olympische medaille in het vat.

Morgen herenfinale

De acht hoogst geëindigde heren uit de kwalificatie hebben zich geplaatst voor de finale van morgen. Hoewel de Fransman Bassa Mawem tijdens de leadkwalificatie geblesseerd uitviel, wordt zijn plek in de finale niet opgevuld door de nummer negen van de ranglijst, Alex Megos. Tijdens de herenfinale kijken we dus naar zeven deelnemers. Bassa krijgt een achtste plek met een DNS (did not start) achter zijn naam. De finale start om 10:30 uur Nederlandse tijd.

lees het verslag van de herenkwalificatie terug

Beeld: Olympics.com

Terug naar overzicht