MENU

Trails in herfstkleuren

‘Een echte trailrunner gaat rechtuit’. Het schiet door mijn hoofd terwijl ik instinctief rechts op het bruggetje afloop. Een paar collega-lopers gaan wel linksaf de rivier door. Ah jammer, kans gemist. Niet wetende dat mijn herkansing nog geen 6 uur later zou komen, in een pikdonker Belgisch bos. Enkeldiep in het ijskoude water. Welkom in de Ardennen!

Tekst: Rinske Brand

Trailrunweekend Ardennen

Van trainend voor de zoveelste ultra tot asfaltloper die er een weekendje tussenuit wilde. Zo divers als de trailrungemeenschap is, zo divers is ook onze groep tijdens het Ardennen-weekend, georganiseerd door NKBV en Trailrunning Europe. Deze twee organisaties werken sinds een paar jaar samen en combineren zo bergsportkennis met expertise op het gebied van trailrunning. Een populaire combinatie nu steeds meer lopers richting de bergen trekken en mountain trail races als paddenstoelen uit de grond schieten.

Hoogtemeters maken

Mijn belangrijkste reden om dit weekend mee te gaan, was om wat hoogtemeters te kunnen maken ter voorbereiding van mijn eigen eerste ultra race in mei 2023. Bijkomend voordeel was dat op het programma ook een paar workshops staan die me aanspraken. Technieken voor klimmen en dalen bijvoorbeeld, zelf routes maken, voeding voor trailrunners en het voorkomen van blessures. En zeg nu zelf, de Ardennen in herfstkleuren. Daar zeg je toch sowieso geen nee tegen?

Onze locatie voor het weekend is een voormalig boerderij, die is omgebouwd tot logeerplek voor sporters. In een paar bijgebouwen worden nog hoogtekamers én een complete gym op hoogte gemaakt. Wie mijn artikel over hoogtetraining gelezen heeft, zal begrijpen dat ik hier zeker nog eens terug ga komen.

Vrijdag en zaterdag gaan we vol enthousiasme de trails op. Elke heuvel wordt genomen in stevig tempo, de afdalingen gaan vlot. Zaterdag zelfs twee keer, met een avondtrail als toetje. Maar ken je die grap van de trail die gepland stond op zondag? Nou, die ging dus mooi niet door. Uiteindelijk had niemand van de groep daar na de workshop klimmen en dalen nog energie voor, na twee intensieve dagen op de bospaadjes. Doseren is ook een kunst.

Blessurepreventie

Omdat ik altijd wel ergens last van heb, ben ik vooral erg benieuwd naar de workshop over blessurepreventie. Hier krijgen we niet alleen uitleg over het gebruik van foamrolls en massageballetjes, we mogen deze ook in alle soorten en maten uitproberen. Of het nu een voor- of een nadeel is dat deze workshop gepland staat direct na onze halve marathon met 600 hoogtemeters weet ik niet. We liggen in ieder geval een uur lang kermend op de grond terwijl we wisselende lichaamsdelen op een bal of rol duwen. Naast spieren speelt het bindweefsel een zeer belangrijke rol bij het voorkomen van blessures leren we. Als dat te strak is, kan de spier ook geen kant meer op. Naast yin yoga kun je je bindweefsel ook losmaken met hulpmiddelen zoals de foamroll. Na een uur blijkt onze lenigheid significant te zijn toegenomen. En belangrijker: ik voel me ook echt beter! Met uitzondering van mijn kuitspieren en achillespezen. Die voel ik, na twee dagen hoogtemeters maken, toch nog aardig trekken.

Ervaringen delen

De workshops zijn absoluut interessant, maar de meeste dingen leer je eigenlijk toch tijdens de gesprekken aan tafel en op de bank. Inzichtje van de dag: voor een goede voorbereiding geldt de vuistregel dat je weektotaal aan km’s gelijk moet zijn aan het aantal km’s van je ultra race. Dat zou in mijn geval dus betekenen dat ik gemiddeld 60k per week moet draaien om de 60k race van de UTVV in Slovenië te kunnen lopen. Een ervaren loper vertelt dat hij standaard op 50 km per week zit en pas 6 weken voor een race ‘echt’ in training gaat. Waarvan eerst in 5 weken het aantal kilometers opvoeren, plus heel specifiek trainen; in soorten terrein en het toevoegen van hoogtemeters. Dan een weekje rustiger aan en dan… race day! Maar dat kan alleen omdat hij een zeer geoefende loper is en zijn lichaam gewend is aan kilometers maken. Kortom, volop nieuwe dingen geleerd, een mooi aantal hoogtemeters in de pocket én het gevoel op mini-vakantie te zijn geweest. Wanneer gaan we weer?

Alles over Sky- & Trailrunning