MENU

Mooie Nederlandse resultaten tijdens WK Skyrunning 2022

Een 12e plek in het landenklassement en sterke individuele prestaties tijdens het WK Skyrunning 2022 in Italië.

Afgelopen weekend, van 9 t/m 11 september, vond in Ossola/Italië het WK Skyrunning 2022 plaats. Tijdens deze 7e editie deden 35 landen mee in de strijd om de medailles en het landenklassement in 3 disciplines. Met een sterk team van uiteindelijk 7 skyrunners stond de NKBV aan de start en werden er mooie resultaten behaald.

Verticaal omhoog

Op vrijdag 9 september klonk om 16.00 uur het startsein voor de Vertical. Het toneel was het spectaculaire skioord San Domenico met de Rampigada Vertical, 3,8 km lang met een klim van 1.063 hoogtemeter. Extra spannend voor Anna Camps, want voor haar was dit haar eerste Vertical. Naast haar aan de start stonden jong talent Anneloes Goetze en ervaren loopster Martsje Hell. Alledrie bereikten zij binnen het uur de finish en kijken zij tevreden terug op hun race. Anneloes finishte op de 22e plek, gevolgd door Martsje op plek 27 en Anna op plek 29.

56 km bikkelen

Op zaterdag stonden Daan Nieuwenhuis, Renske Dickhout en Huub van Noorden al om 05.15 uur klaar om te starten op de SkyULTRA. Een slopende uitdaging van 56 km en een verticale klim van 3.692 hoogtemeters. Onderweg bood Val Formazza prachtige uitzichten langs het parcours, maar of de lopers daar iets van mee hebben gekregen is de vraag. Bij de eerste post, op 17 km, kwam Huub als 6e binnen en liep hij 10 minuten achter op de nummer 1. Daan kwam 20 minuten later na Huub aan bij de eerste post. Daarna keken we halsreikend uit naar Renske. Helaas bleek ze door een valpartij geblesseerd te zijn geraakt aan haar hand en moest zij haar race voortijdig beëindigen. Huub wist in een tijd van 6 uur en 21 minuten als 9e te finishen, gevolgd door Daan die op de 32e plek eindigde met een tijd van 7 uur en 34 minuten. De uiteindelijke winnaar Christian Minoggio liep de Ultra in een ongekend snelle tijd van 5 uur en 28 minuten. Door zijn werk bij een van de stuwmeren kende hij elke meter van het parcours.

Skyrace als afsluiter

Als afsluiter van het WK werd op zondag de Skyrace gelopen, 31 km met 2600 hoogtemeters om te overwinnen. Net als bij de Vertical stonden er voor Nederland alleen maar dames aan de start. Naast Anneloes Goetze, Anna Camps en Martsje Hell liep ook Renee Cardinaals mee. 2 weken geleden liep zij nog een ijzersterke OCC (van de UTMB). Deze race had zij als doel gesteld om haar tijd op het EK Skyrunning van 2019 te verbeteren. Renee startte heel sterk en wist binnen 4 uur te finishen, met een mooie 14e plek als resultaat. Martsje liep in 4:25 naar de 26e plek. Anneloes en Anna kwamen vlak na elkaar over de finish met een 28e en 29e plek.

Begeleiding

Langs het parcours en op de verschillende posten werden de atleten voortdurend aangemoedigd en begeleid door José Vicente Requena Maats, Renee Cardinaals, Thomas Jedar en Rogier Wouters. Mede dankzij hun onuitputtelijke inzet, mentale ondersteuning, verzorging en enthousiaste aanmoedigingen wisten de atleten de races uit te lopen.

Tijdens het WK Skyrunning werd er op de Skyrunning Nederland Facebook pagina een raceverslag bijgehouden. Je vindt het raceverslag hier.