MENU

Laat het kabinet de klimsport vallen?

De NKBV heeft vandaag samen met de Branchevereniging voor de Klimsport (BKS) een persbericht verstuurd waarin we onze verbijstering uiten over het voornemen van het kabinet om de klimhallen per 1 september pas te openen.

NKBV-directeur Robin Baks zegt de beslissing van het kabinet niet te begrijpen: “De klimsport is bij uitstek een tak van sport die het heel nauw neemt met de veiligheid van haar beoefenaars en heeft dan ook al weken protocollen klaar liggen voor de 1,5-meter inrichting van de sport. We zullen er alles aan doen om het kabinet ervan te overtuigen dat de veiligheid van meer dan 100.000 klimmers in Nederland is gewaarborgd en dat het verantwoord is veel eerder open te gaan.”

Geschikt voor 1,5 meter-maatschappij

Volgens de brancheorganisatie is de klimsport juist uitermate geschikt voor de 1,5 meter-maatschappij: “Klimmen is geen contactsport en geen teamsport. De ruimtes waarin wordt geklommen zijn gigantisch (hoog en groot), bijzonder goed geventileerd en klimmers komen verspreid over de dag. Daarnaast wordt er nauwelijks gehijgd, bij de klimsport blijft de hartslag laag. We nodigen de minister uit voor een gesprek in een klim- of boulderhal zodat met eigen ogen kan worden gezien dat de klimsport net zo veilig is als andere niet-contactsporten als golf, tennis en zwemmen.”

over 1,5 meter en klimsport

Omringende landen

Wij zijn verbaasd dat in ons omringende landen de klim- en boulderhallen sneller open gaan (zoals Duitsland en Italië binnenkort al, België in de loop van juni) en in Nederland het risico op verdere verspreiding wordt gelijkgesteld aan andere contactsporten. Juist binnen de klimsport is het contact tussen klimmers vrijwel nihil.

Toekomst klimsport aan een zijden draadje

Voor de ruim 80 klim- en boulderhallen in Nederland en daarmee voor de klimsport in Nederland is het van levensgroot belang om eerder open te kunnen dan 1 september. De klimsport groeit de afgelopen 25 jaar exponentieel door de inzet en passie van professionele ondernemers. Helaas is er voor deze sportondernemers nauwelijks financiële ondersteuning vanuit de overheid en NOC*NSF en vallen nu ook de sportaanbieders die geen traditionele verenigingsstructuur hebben, buiten de boot voor veel financiële compensaties. Dit terwijl de klimsport een Olympische sport is en samen met de andere zelfstandige sportaanbieders verantwoordelijk voor 50% van het sportaanbod in Nederland.

De klimsport in Nederland maakt een gestage groei door sinds eind jaren ’80, waarbij zowel het aantal boulderhallen als klimhallen de laatste jaren exponentieel fors is gegroeid tot tegen de 70 in dit jaar.

Persbericht

Met het vandaag verstuurde persbericht hopen de NKBV en BKS aandacht te krijgen voor de risico's die het gesloten houden van de hallen met zich meebrengen voor de klimsport. Beide partijen doen er alles aan om de klimhallen eerder te mogen openen. Inmiddels is er ook binnen de Tweede Kamer aandacht geweest voor deze situatie.