MENU

Klimsport mogelijk ook Olympisch in 2024

Tijdens een persconferentie heeft de organisatie van de Olympische Spelen van 2024 in Parijs aangekondigd om de klimsport opnieuw te willen toevoegen aan de Spelen.

De Olympische Spelen van 2024 vinden plaats in de Franse hoofdstad Parijs. Naast de klimsport heeft de organisatie voorgesteld om ook breakdance, skateboarden en surfen toe te voegen aan het programma.

Ontwikkeling klimsport

Wanneer de klimsport daadwerkelijk opnieuw wordt toegevoegd aan de Olympische Spelen, betekent dit een grote stap in de ontwikkeling van de sport.

“Innovative, connected and engaging,’ Olympic Games Paris 2024 have been announced as ‘Revolutionary Olympic Games.’ The planned expansions for 2024 would create the opportunity for more Sport Climbing countries and athletes to express their talents on the Olympic stage. As the IFSC and our stakeholders have been doing for the Youth Olympics Games in Buenos Aires and the Olympic Games in Tokyo, we look forward to working closely with the IOC and Paris 2024 to meet high expectations and make spectators of Sport Climbing active participants, from anywhere in the world,” aldus IFSC-voorzitter Marco Scolaris.

Format

In het voorstel wordt het klimonderdeel uitgebreid van één gecombineerd evenement naar twee: Lead/Boulder en Speed. Dat betekent dat er geen zes maar twaalf medailles te verdienen zullen zijn en dat het aantal atleten dat mag meedoen wordt uitgebreid van 40 naar 72.

Discipline Aantal Dames Aantal Heren Totaal medailles
Lead/Boulder 20 20 6
Speed 16 16 6

Beslissing

Het voorstel gaat op 26-28 maart naar het IOC-bestuur, dat het na goedkeuring presenteert op 24 juni tijdens een IOC-sessie in Lausanne.