MENU

Klimmen bij de buren

We zetten de maatregelen met betrekking tot de toegang tot klimgebieden in België, Duitsland, Luxemburg en Frankrijk voor je op een rij.

In het voorjaar legden een aantal Europese landen restricties op wat betreft het buiten recreëren. Klimmen was toen vaak net als veel andere activiteiten niet mogelijk. De restricties die de klimsport specifiek raakten zijn inmiddels opgeheven.

Op deze pagina houden we de eventuele specifieke restricties bij die de klimsport in de ons omringende landen betreffen. Of jij op basis van je woonlocatie en reisdoel naar het buitenland mag reizen zullen we hier niet up-to-date bijhouden. Wel geven we voor een aantal ons omringende landen de link naar Buitenlandse Zaken en de ANWB waar je jezelf kan informeren over de actuele reisbeperkingen als gevolg van landelijke en regionale zoneringen (rood, oranje, geel, geen kleur) die gelden voor je woonlocatie en het gebied waar je heen wilt reizen.

Gedrag

Klimmen leeft zoals bekend moge zijn vaak op gespannen voet met aanwonenden. Omdat tijdens de maatregelen in het voorjaar tegen de verspreiding van het coronavirus veel binnen- en buitenlandse klimmers (ondanks de reisrestricties) naar de weinige open gebieden gegaan zijn, heeft dat veel kwaad bloed gezet. Met name wild kamperen/camperen stuitte en stuit op veel weerstand. Dergelijk gedrag tijdens de COVID-19 lockdown heeft de klimgemeenschap veel goodwill gekost en ook tot definitieve sluitingen van gebieden geleid. Daarom het nadrukkelijke verzoek alleen tijdens (en na) de periode waarin COVID-19 ons leven bepaald alleen op legale plaatsen te overnachten!

België

Sinds 15 juni mogen Nederlanders weer naar België reizen. Zelfstandig klimmen is vanaf 1 juli weer mogelijk. Het is vanaf deze datum namelijk niet meer nodig je aan te melden om in groepsverband met groepen kleiner dan 10 personen te gaan gaan klimmen. Ook mogen er weer routes van meer dan 1 touwlengte worden geklommen. Je moet je nog wel aan de Belgische COVID-19 richtlijnen blijven houden. Sinds eind juli is het in sommige gemeenten in België, waaronder Hotton, (tijdelijk) verplicht in de openbare ruimte een mondmasker te dragen. Het is ondoenlijk om op deze pagina alle lokale en tijdelijke maatregelen te volgen. Stel je daarom zelf op de hoogte van de aktuele maatregelen van de regio of gemeente waar je naar toe gaat.

Regels bij klimmen in België na 1 juli

Iedereen die klimt in de rotsen moet zich aan de COVID-19 richtlijnen voor klimgebieden* houden die zijn opgesteld door de Belgische overheid in samenspraak met KBF en CAB. Lees deze richtlijnen, alsmede de landelijke Belgische COVID-19 richtlijnen, grondig en volg ze op. Let op dat op de site van de KBF uiteindelijk door wordt verwezen naar richtlijnen die van voor 1 juli zijn en dat er daar nog steeds vermeld staat dat men alleen aangemeld en in groepsverband mag klimmen. Dat is niet langer het geval!

Hou er ook rekening mee dat het inmiddels mogelijk is dat per gemeente (bijv. Antwerpen, Hotton) van de algemeenheid afwijkende regels opgesteld kunnen zijn, voornamelijk wat betreft het dragen van mondkapjes. Delen van Nederland en België zijn op het moment van schrijven ingedeeld als 'oranje' of zelfs 'rode' zones. Voor dergelijke zones gelden volgens het Belgische ministerie van Buitenlandse Zaken de volgende regels en geboden: "Quarantaine bij terugkeer naar België is niet verplicht voor reizigers die zich verplaatsten binnen de EU, het Verenigd Koninkrijk, Zwitserland, Liechtenstein, IJsland of Noorwegen. TENZIJ U TERUGKEERT UIT EEN ‘hoogrisicogebied’ dat wordt aangeduid op de tabel ‘U keert terug uit ...’: wie terugkeert uit een van deze gebieden dient verplicht in zelfisolatie te gaan (rode zone) of verhoogde waakzaamheid aan de dag te leggen na terugkeer (oranje zone). Meer info over de verplichte quarantaine in België vindt u op www.info-coronavirus.be (externe link)."

* Op de pagina van de KBF staat informatie over het parkeren in Mozet. We willen je er op wijzen dat dit gebied NIET onder de klimjaarkaartgebieden valt en dus niet toegankelijk is voor Nederlanders.

Lees meer bij het Nederlandse en Belgische minsterie van BuZa en de ANWB over reizen naar België:

BuZa NL reisadvies België BuZa BE reizen naar/van NL INFO ANWB

Duitsland

Het Nederlandse Ministerie van BuZa meldt: De Duitse overheid vraagt reizigers die uit de Nederlandse provincies Noord-Holland en Zuid-Holland komen, zich bij aankomst in Duitsland preventief te laten testen. Ook wordt gevraagd om daarna 14 dagen in Duitsland in zelfquarantaine te gaan. Het Duitse Ministerie van BuZa meldt "Daraus resultiert bei Einreise nach Deutschland ein verpflichtender kostenloser COVID-19-PCR-Test und ggf. eine Quarantäneverpflichtung."

Klimmen in de rots is momenteel in Duitsland overal toegestaan. In Duitsland mag men in de openbare ruimte samen komen met 1 ander gezin of met maximaal 10 personen. Die combinatie mag dan ook samen in 1 auto reizen. De exacte reis-, verblijf en samenkomst-regels kunnen echter per Bundesland of per (veiligheids)regio verschillen. Met name de deelstaat Bayern is strenger dan de overige deelstaten.

Lees meer bij BuZa en de ANWB over reizen naar Duitsland:

BuZa reisadvies Duitsland INFO ANWB

Luxemburg

Vanaf 11 mei is buiten sporten en dus ook klimmen in Berdorf weer toegestaan. De afstands- en hygiëneregels die klimmers in Berdorf in acht moeten nemen hangen bij de ingang van het klimgebied.

Lees meer bij BuZa, op de site van de Luxemburgse overheid en de ANWB over reizen naar Luxemburg:

BuZa REISADVIES Lux. Covid INFO Luxemburg INFO ANWB

Frankrijk

De Fransen mogen sinds 11 mei weer de natuur in en buiten sporten. In de twee regio's die het zwaarst getroffen zijn door COVID-19, het Ile de France (Fontainebleau) en de Elsas (Noord-Vogezen) liggen populaire klim- en bouldergebieden. Hou er rekening mee dat toerisme de komende tijd gevoelig zal liggen in deze regio's. Met name wild camperen (met je bus of camper) zet erg veel kwaad bloed en zal de toegang tot klim- en bouldergebieden geen goed doen.

Lees meer bij BuZa, het Frans Consulaat en de ANWB over reizen naar Frankrijk:

BuZa - frankrijk Frans consulaat INFO ANWB

Cursussen en opleidingen

Sommige clubs en opleidingscentra vinden het lastig om hun cursussen (en opleidingen) in COVID-tijden vorm te geven. Wat betreft de cursussen rotsklimmen single-, multi-pitch en trad zijn er in de ons omliggende landen weinig tot geen belemmeringen. Ook multipitch is mogelijk, net als het dicht bij elkaar komen bij instructie of controle. Tijdens het sporten is het namelijk niet altijd mogelijk om de verplichte 1,5 of 1,0 meter afstand te houden. En dat is toegestaan. Hou er wel rekening mee dat cursussen in groepsverband in bijvoorbeeld België en Duitsland met maximaal 10 personen mogen plaatsvinden. Ook kunnen er lokaal (per gemeente!) specifieke regels zijn bijvoorbeeld wat betreft het gebruik van mondkapjes.