MENU

Klimmen bij de buren

Zijn er mogelijkheden en zo ja welke om tijdens de huidige COVID-restricties in België, Duitsland, Luxemburg en Frankrijk te klimmen?

Momenteel zijn er net als in het voorjaar van 2020 reisbeperkingen van kracht die het voor Nederlanders moeilijk of onmogelijk maken om naar de ons omringende buitenlandse klimgebieden te reizen. Er zijn echter amper nog klimsportspecifieke restricties van kracht.

Op deze pagina houden we de eventuele specifieke restricties bij die de klimsport in de ons omringende landen betreffen. Of jij op basis van je woonlocatie en reisdoel naar het buitenland mag reizen zullen we hiermaar beperkt bijhouden. Wel geven we voor een aantal ons omringende landen de link naar de websites van Buitenlandse Zaken en de ANWB waar je jezelf kan informeren over de actuele reisbeperkingen als gevolg van landelijke en regionale zoneringen die gelden voor je woonlocatie en het gebied waar je heen wilt reizen.

De regels ten aanzien van COVID-19 zijn regelmatig aan wijzigingen onderhevig. We proberen de informatie hier up-to-date te houden, maar kunnen er niet voor instaan dat dit altijd lukt. Aan de informatie op deze pagina kunnen geen rechten worden ontleend.

Gedrag

Klimmen leeft zoals bekend moge zijn vaak op gespannen voet met aanwonenden. Omdat tijdens de maatregelen in het voorjaar van 2020 en het voorjaar van 2021 tegen de verspreiding van het coronavirus veel binnen- en buitenlandse klimmers (ondanks de reisrestricties) naar de weinige open gebieden gegaan zijn, heeft dat veel kwaad bloed gezet. Met name wild kamperen/camperen stuitte en stuit op veel weerstand. Dergelijk gedrag tijdens de COVID-19 lockdown kost de klimgemeenschap veel goodwill en heeft op diverse plaatsen ook tot definitieve sluitingen van gebieden geleid. Daarom het nadrukkelijke verzoek om alleen op legale plaatsen te overnachten en om niet ergens te gaan klimmen waar het op basis van de geldende COVID-restricties illegaal is.

België

Het Nederlandse ministerie van BuZa beschouwt heel België als 'oranje' zone en raadt niet-noodzakelijke reizen af. Na een verblijf in België moet je bij terugkeer in Nederland 10 dagen in thuisquarantaine.

België kondigde op 30 oktober een vrij strenge lockdown aan, waarna sommige gemeenten besloten het klimmen op hun grondgebied te verbieden. Deze verboden zijn inmiddels teniet gedaan. Van woensdag 27 januari tot en met 18 april 2021 mocht je enkel België in of uit reizen om een essentiële reden. Dat hield in dat verplaatsingen voor recreatief-toeristische doeleinden van en naar België verboden waren. Met ingang van 19 april is deze regeling komen te vervallen en staat de Belgische overheid het weer toe een niet noodzakelijke reis te maken. Alle personen die vanuit ‘rode zones’ waaronder Nederland naar België reizen en meer dan 48 uur in het land blijven, moeten verplicht 7 dagen in quarantaine. Bij binnenkomst in het land moet je een negatieve PCR-test kunnen tonen. Op dag 7 na aankomst in België moet je wederom een verplichte PCR-test laten afnemen.

  • Er wordt geen uitzondering gemaakt voor reizigers die al zijn gevaccineerd.
  • De maximale groepsgrootte in de buitenlucht is 10 personen.
  • De avondklok is inmiddels afgeschaft.

COVID-19 regels bij klimmen in België

Tijdens het winterseizoen waren de klimgebieden op het grondgebied van de gemeenten Yvoir en Dinant gesloten. Zo ook de steengroeve in Landelies. De perceptie was dat klimmers het niet nauw namen met de afstandsregels. Inmiddels zijn alle gebieden weer open. Om de sport niet is diskrediet te brengen de vraagt de Club Alpin daarom alle klimmers om (meer) afstand te bewaren dan de wetgever voorschrijft en om een mondmasker te dragen wanneer je niet aan het klimmen bent.

In de klimgebieden gelden de COVID-19 richtlijnen. Lees deze richtlijnen, alsmede de algemene Belgische COVID-19 richtlijnen grondig en volg ze op. De regeling uit het voorjaar van 2020 dat men alleen aangemeld en in groepsverband mocht klimmen is per 1 juli 2020 opgeheven.

Lees meer over reizen naar België bij het Nederlandse en Belgische ministerie van Buitenlandse Zaken, bij KBF, bij CAB en bij de ANWB:

BuZa NL reisadvies België BuZa BE reizen naar NL BuZa BE reizen vanuit NL INFO CORONAvirus.BE INFO ANWB INfo club alpin INfo KBF

Duitsland

Het Nederlandse ministerie van BuZa beschouwt Duitsland als 'gele' zone.

Sinds 31 mei 2021 gelden in Duitsland nieuwe regels. Duitsland heeft Nederland van de lijst van hoogrisicogebieden gehaald. De aanmeld-, test- en quarantaineplicht geldt nog steeds, maar die test, een PCR-test (max. 48 uur oud) of snelle antigeentest voor iedereen vanaf 7 jaar, mag ook (binnen 48 uur) na aankomst in Duitsland worden gedaan. Ook gedeeltelijk gevaccineerde of van corona herstelde reizigers moeten getest worden.

Per 30 mei zijn bezoeken aan Duitsland korter dan 24 uur zonder test toegestaan. Met een volledig vaccinatiebewijs (ouder dan 14 dagen) in het Engels, Frans, Duits, Spaans of Italiaans hoef je geen negatieve test te tonen. Reizigers uit de provincies Friesland, Groningen en Zeeland hoeven geen test voor te leggen.

Voor een reis naar Duitsland gemaakt kan worden moet men zich registreren op www.einreiseanmeldung.de.

  • Een vaccinatie of 'genezenverklaring' kan je van bepaalde verplichtingen ontslaan.
  • Klein grensverkeer dat korter dan 24 uur over de grens gaat, is uitgezonderd van de aanmeld- en quaranaineplicht en hoeft ook geen negatieve test te hebben.
  • Op veel plekken zoals openbaar vervoer, openbare gebouwen en winkels (ook terassen) is een medisch mondmasker (categorie FFP-2) verplicht (vanaf 7 jaar).
  • Doorreizen vanuit Nederland door Duitsland naar een ander land is mogelijk zonder test. Doe dit dan wel met zo min mogelijk tussenstops en zonder overnachtingen. Houd boekingsgegevens van de eindbestemming bij de hand.

Hoe rekening met het feit dat veel klim- en bouldergebieden in de nabijheid van Nederland door de locale autoriteiten gesloten zijn. De reden hiervoor is dat ze beschouwd worden als een sportfaciliteit vergelijkbaar met een klimhal of tennisbaan. Betroffen zijn onder meer de bouldergebieden Avalonia en Glees en de klimgebieden Gerolstein, Bochumer Bruch. Nideggen is na volledig gesloten te zijn geweest sinds 22 februari 2021 weer beperkt geopend.

Lees meer bij BuZa en de ANWB over reizen naar Duitsland:

BuZa reisadvies Duitsland INFO ANWB

Luxemburg

Het Nederlandse ministerie van BuZa beschouwt Luxemburg als 'gele' zone.

Luxemburg zelf laat (toeristische) reizigers toe: "Nationals of an EU country or one of the Schengen Area associated countries are free to enter the European Union, irrespective of the purpose of their stay and not only to return to their home. These people do not need to produce a negative test before entering the Grand Duchy." Er geldt een avondklok tussen 00:00 en 06:00 uur. Doorreizen vanuit Nederland door Luxemburg naar een ander land is mogelijk.

Lees meer bij BuZa, op de site van de Luxemburgse overheid en de ANWB over reizen naar Luxemburg:

BuZa REISADVIES Lux. COVID INFO Luxemburg INFO ANWB

Frankrijk

Het Nederlandse ministerie van BuZa meldt dat heel Frankrijk als 'oranje' zone geldt en dat niet-noodzakelijke reizen worden afgeraden. Na een verblijf moet je bij terugkeer in Nederland 10 dagen in thuisquarantaine.

Frankrijk zelf laat weer toeristische reizigers toe. Er geldt een avondklok tussen 23:00 en 06:00 uur. Om Frankrijk te bezoeken is een een PCR-test (max. 72 uur oud) nodig voor iedereen vanaf 11 jaar, of een snelle antigeentest (max 48 uur) of een vaccinatiebewijs. Doorreizen vanuit Nederland door Frankrijk naar een ander land is mogelijk, mits buiten de avondklok om.

Lees meer bij BuZa, het Frans Consulaat en de ANWB over reizen naar Frankrijk:

BuZa - frankrijk Frans consulaat INFO ANWB

Cursussen en opleidingen

Voor regio's, verenigingen en opleidingscentra is het het lastig om cursussen en opleidingen in COVID-tijden vorm te geven wanneer klimgebieden niet toegankelijk zijn. Zodra niet-noodzakelijke reizen echter weer mogelijk zijn gelden er wat betreft de OV cursussen rotsklimmen in de ons omliggende landen waarschijnlijk weinig tot geen klimsport-specifieke belemmeringen. Er mag over het algemeen tijdens het sporten groepsvorming plaatsvinden en men mag dicht bij elkaar komen bij instructie of controle. Hou er rekening mee dat er een maximum kan gelden wat betreft het aantal cursisten. Zodra de lockdowns opgeheven worden zullen we hier laten weten wat de mogelijkheden zijn om weer met groepen te gaan klimmen.