MENU

Klimmen bij de buren

Op 15 juni zijn de reisrestricties naar België en Duitsland opgeheven. Dat maakt het mogelijk om weer te gaan klimmen in onze buurlanden.

Klimmen leeft zoals bekend moge zijn vaak op gespannen voet met aanwonenden. Omdat tijdens de maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus toch binnen- en buitenlandse klimmers (ondanks de reisrestricties) naar de weinige open gebieden gegaan zijn, heeft dat veel kwaad bloed gezet. Met name wild kamperen/camperen stuitte en stuit op veel weerstand. Het onaangepaste gedrag tijdens de COVID-19 lockdown heeft de klimgemeenschap veel goodwill gekost en ook tot definitieve sluitingen van gebieden geleid. Daarom het nadrukkelijke verzoek alleen op legale plaatsen te overnachten!

We zetten de maatregelen met betrekking tot de toegang tot klimgebieden in België, Duitsland, Luxemburg en Frankrijk voor je op een rij:

België

Sinds 15 juni mogen Nederlanders weer naar België reizen. Zelfstandig klimmen is vanaf 1 juli weer mogelijk. Het is vanaf deze datum namelijk niet meer nodig je aan te melden om in groepsverband met groepen kleiner dan 10 personen te gaan gaan klimmen. Ook mogen er weer routes van meer dan 1 touwlengte worden geklommen. Je moet je nog wel aan de Belgische COVID-19 richtlijnen blijven houden. Sinds eind juli is het in sommige gemeenten in België, waaronder Hotton, (tijdelijk) verplicht in de openbare ruimte een mondmasker te dragen. Het is ondoenlijk om op deze pagina alle lokale en tijdelijke maatregelen te volgen. Stel je daarom zelf op de hoogte van de aktuele maatregelen van de regio of gemeente waar je naar toe gaat.

Regels bij klimmen in België na 1 juli

Iedereen die klimt in de rotsen moet zich aan de COVID-19 richtlijnen voor klimgebieden houden die zijn opgesteld door de Belgische overheid in samenspraak met KBF en CAB. Lees deze richtlijnen, alsmede de landelijke Belgische COVID-19 richtlijnen, grondig en volg ze op. Let op dat op de site van de KBF uiteindelijk door wordt verwezen naar richtlijnen die van voor 1 juli zijn en dat er daar nog steeds vermeld staat dat men alleen aangemeld en in groepsverband mag klimmen. Dat is niet langer het geval!

Hou er ook rekening mee dat het inmiddels mogelijk is dat per gemeente (bijv. Antwerpen, Hotton) van de algemeenheid afwijkende regels opgesteld kunnen zijn, voornamelijk wat betreft het dragen van mondkapjes.

Op de eerste bovengenoemde pagina staat informatie over het parkeren in Mozet. We willen je er op wijzen dat dit gebied NIET onder de klimjaarkaartgebieden valt en dus niet toegankelijk is voor Nederlanders.

Lees meer bij BuZa en de ANWB over reizen naar Duitsland:

BuZA reisadvies België INFO ANWB

Duitsland

Klimmen in de rots is momenteel in Duitsland overal toegestaan. De exacte reis-, verblijf en samenkomst-regels kunnen echter per Bundesland of per (veiligheids)regio verschillen. Dat speelt met name in Bayern.

Lees meer bij BuZa en de ANWB over reizen naar Duitsland:

BuZA reisadvies Duitsland INFO ANWB

Luxemburg

Vanaf 11 mei is buiten sporten en dus ook klimmen in Berdorf weer toegestaan. De afstands- en hygiëneregels die klimmers in Berdorf in acht moeten nemen hangen bij de ingang van het klimgebied.

Lees meer bij BuZa, op de site van de Luxemburgse overheid en de ANWB over reizen naar Luxemburg:

BuZa REISADVIES Lux. Covid INFO Luxemburg INFO ANWB

Frankrijk

De Fransen mogen sinds 11 mei weer de natuur in en buiten sporten. In de twee regio's die het zwaarst getroffen zijn door COVID-19, het Ile de France (Fontainebleau) en de Elsas (Noord-Vogezen) liggen populaire klim- en bouldergebieden. Hou er rekening mee dat toerisme de komende tijd gevoelig zal liggen in deze regio's. Met name wild camperen (met je bus of camper) zet erg veel kwaad bloed en zal de toegang tot klim- en bouldergebieden geen goed doen.

Lees meer bij BuZa, het Frans Consulaat en de ANWB over reizen naar Frankrijk:

BuZa - frankrijk Frans consulaat INFO ANWB