MENU

Fontainebleau: rules en info van Joost Hofman en Bart van Raaij

Fontainebleau en haar klimmers: ze zijn door de jaren heen aanzienlijk veranderd. Met de doorgewinterde Bleau-bezoekers Joost Hofman (fontainebleaurules.com) en Bart van Raaij (bleau.info), gingen we erover in gesprek.

Bart van Raaij Van Binnen naar Buiten Fontainebleau Bart van Raaij Joost Hofman Fontainebleau Van Binnen naar Buiten Joost Hofman

Bart van Raaij (55) en Joost Hofman (42) zijn twee boulderliefhebbers pur sang. Bart klimt al veertig jaar, bouwt boulders in Rotterdam en omgeving, is auteur en geeft klimgidsen uit over Fontainebleau (5+6 en 7+8) en geeft lezingen over het gebied. Joost klimt al meer dan twintig jaar en runt samen met Sven Verhoeven Kei Boulderhal in Amersfoort. Beide mannen zijn bovendien echte Fontainebleau-fanaten en hebben in al die jaren het bouldermekka steeds populairder zien worden. Voor Bart en Joost aanleiding om hun websites Fontainebleaurules.com en Bleau.info bij te houden.

Waarom zijn jullie begonnen met deze websites?

Joost: Als haleigenaar voel ik de verantwoordelijkheid om het groeiende aantal boulderaars te informeren en buitengebieden te beschermen om sluiting te voorkomen. Belangrijk is daarbij om de lokale regels en ethiek te kennen en te respecteren. Helaas ontbrak, mijns inziens, een overzicht van de officiële regels die in het bos gelden en een onderscheid tussen de regels van de bosbeheerders en de ethiek van de Bleausards. Deze heb ik, met behulp van verschillende partijen, verzameld en in het Engels op fontainebleaurules.com gezet. Ik heb hierop veel positieve reacties gekregen van de internationale bouldercommunity.

Bart: Halverwege de jaren negentig, raakte ik in de ban van het boulderen. Er was in die tijd heel weinig informatie over de boulders in Fontainebleau beschikbaar en ik ben toen zelf een lijst gaan maken van alle zevende- en achtstegraads boulders. Die lijst hebben Jos Leenen en Adwin Timmer online gezet en dat is de start van bleau.info. (…) Toen Adwin in 2016 stopte met Bleau.info heb ik de website overgenomen. Als ik een reden zou moeten geven dan komen bleau.info en mijn klimgidsen voort uit de wens om informatie te delen en beschikbaar te maken voor een groot publiek.

Wat voor informatie biedt jullie website en waarom juist die info?

Joost: Je vindt er up-to-date regels en informatieflyers van het Office national des forêts (ONF). Dit zijn de gebiedsbeheerders en boswachters van het grootste gedeelte van het bos bij Fontainbleau, aangevuld met ethiek van de lokale boulder-community.
We moeten er alles aan doen om deze partijen te vriend te houden, zij bepalen of we in Fontainebleau mogen (blijven) boulderen. Als we buiten gaan boulderen zijn we te gast, in een gebied wat door anderen wordt beheerd en waar wij als klimmers eigenlijk alleen maar komen consumeren. We rijden de boswegen en parkeerplaatsen kapot, hebben impact op de natuur en slijten de rots. Het minste wat we kunnen doen is even checken wat de lokale regels en etiketten zijn en onze impact te minimaliseren. Dat geldt niet alleen voor Fontainebleau maar voor alle klim- en bouldergebieden.
Ik ben al blij als iedereen die naar Fontainebleau gaat tenminste één keer de website bezoekt en de info leest. Bijkomend voordeel is dat je aan het denken wordt gezet over veranderingen, ethiek, regels en de communicatie daarvan. Vaker terugkomen is nog beter, zodat je weet of er geen jagers zijn die je in je kont kunnen schieten, haha!

Joost Hofman Van Binnen naar Buiten Fontainebleau Bart van Raaij in Fontainebleau Van Binnen naar Buiten

Bart: Bleau.info is een database van alle boulders die geopend zijn in Fontainebleau en de enige bron waar nieuwe boulders gepubliceerd worden. Er staan nu meer dan 40.000 boulders op in bijna 300 deelgebieden, zoveel mogelijk geïllustreerd met foto’s en video’s. En dat is nog niet eens alles! Er komen continu boulders bij en er zijn ook nog heel veel boulders die jaren geleden geopend zijn en die nu in de vergetelheid zijn geraakt. Daarnaast geven we informatie over de regels die in het gebied gelden en vermelden we de lokale ethiek. Omdat de website groeit en omdat het in Bleau steeds drukker is, wordt onze verantwoordelijkheid helaas ook steeds groter. Onze pagina over ethiek is steeds belangrijker en helaas moeten we klimmers er steeds meer op wijzen wat wel en niet kan. Gelukkig kunnen we hen via de site heel gericht bereiken.
Klimmers kunnen ook zelf een account aanmaken en bijhouden wat ze zelf geklommen hebben en wat ze nog graag zouden willen klimmen. Daarvoor kunnen ze inspiratie opdoen door openbare accounts van anderen klimmers te bekijken.

Wat wil je meegeven aan klimmers die naar Fontainebleau gaan?

Joost: Leave no trace, respecteer de lokale regels en ethiek en probeer je impact op de omgeving zoveel mogelijk te beperken.
En klim niet voor de cijfers. Laat je idee van welk niveau je moet kunnen klimmen los. Er zijn vierde en vijfdegraads boulders in Fontainebleau wat intens moeilijke puzzels zijn. Daarnaast komen de graderingen, zeker in de vierde en vijfde graad, niet meer overeen met de graderingen in de meeste boulderhallen. Neem dus tijd om te acclimatiseren en aan de kleine treedjes en grepen te wennen.

Bart: Boulderen in Bleau is heel iets anders dan boulderen in een boulderhal. Qua veiligheid, qua klimstijl en qua omgeving. Wat betreft veiligheid; de juiste plaats voor je crashpad kiezen, inschatten of een boulder veilig geklommen kan worden en spotten zijn vaardigheden die je in de klimhal niet leert. Klimmen op rots, en vooral klimmen op zandsteen, is heel iets anders dan klimmen op kunststof grepen. Het is belangrijk een paar basisregels goed te kennen. Die staan op de pagina ethics.

Joost: En vergeet niet te genieten van de natuur en de prachtig gevormde rotsblokken.

En tegen klimmers die 'terugkeren'?

Joost: Ook tegen hen zou ik willen zeggen: staar je niet blind op de cijfers. Blijf jezelf uitdagen in verschillende type boulders, klim circuits, verdiep je in de geschiedenis, bijt je vast in een makkelijke boulder die niet lukt, blijf leren.
En blijf nadenken of je iets terug kan geven, aan de lokale community, aan de beheerders, aan het gebied. Dat kan ook zijn dat je andere boulderaars voorlicht over wat de regels en ethiek zijn.

Bart: Toen ik begon met boulderen was dat heel onbevangen. Boulderen in Bleau was een bezigheid met heel veel vrijheid en nauwelijks regels. Dat is nu helaas anders. De nieuwe generatie klimt en gedraagt zich anders. Dat betekent niet dat de oude garde zich helemaal aan de nieuwe moet aanpassen maar ook niet dat de nieuwe generatie zich helemaal aan de oude moet aanpassen. Er zijn nog steeds plekken te vinden in het bos waar je kunt boulderen zoals we dat vroeger deden. In alle rust en op ruwe rots.

Tot slot: Wat maakt Fontainebleau zo'n geweldige plek?

Joost: De diversiteit en hoeveelheid van boulders die dicht bij elkaar liggen is ongekend. Daarnaast vind ik de geschiedenis van het gebied ook fantastisch. Er wordt daar al meer dan 100 jaar geboulderd! Je kunt daar de eerste 6a boulderen, die al in 1946 is geklommen... en dat was niet op moderne klimschoenen.

Bart: De veelzijdigheid (er zijn boulders in iedere stijl) en het bos is overal anders. De grootte van het gebied (ik ontdek na 30 jaar nog steeds nieuwe gebieden). De vrijheid, en de mensen die ik er ontmoet. Zij hebben dezelfde passie.

Zie ook

Bart van Raaij was te gast in DeKlimPodcast. De aflevering kun je vanaf 3 oktober beluisteren.

Beluister aflevering