MENU

Een frisse start: klim- en bergsportvoornemens in 2022

Het nieuwe jaar betekent voor veel mensen een frisse start. Goede voornemens, mooie plannen en uitgestippelde routes. Dat een jaar anders kan verlopen dan je denkt, hebben we de afgelopen jaren wel geleerd. Toch blijven we vooruitkijken en nieuwe paden bewandelen en storten we ons op nieuwe klimprojecten en -doelen. Wat staat er op je goede voornemenlijstje van 2022?

1. Meer bewegen

Het is een van de bekendste goede voornemens ter wereld samen met afvallen en stoppen met roken. Staat meer bewegen dit jaar ook op je lijstje? Wij helpen je een handje. Met onze oefeningen om fit de bergen in te gaan, werk je stap voor stap aan een betere conditie, meer kracht, mobiliteit en stabiliteit en een sneller herstel. Benieuwd hoe jouw weg naar een fittere versie van jezelf eruit ziet? Kies zelf waar je aan wilt werken en start vandaag nog!

Naast fit de bergen in, wil je misschien nieuwe klimgebieden ontdekken of ein-de-lijk een van je projecten aftikken in je indoor klim- of boulderhal. Nu wat lastiger. Wil je tijdens de huidige maatregelen toch trainen? Niet iedereen heeft een eigen boulderwandje of fitnessruimte, maar verschillende klim- en boulderhallen hebben handige video's waar ze jou op weg helpen met trainen.

naar de oefeningen klim- en boulderhallen

2. Meer genieten (in de bergen!)

Wat staat er deze winter of zelfs aankomende zomer op je to-dolijst? Pak jij de sneeuwschoenen uit de kast of 'swoosh' je door de witte sneeuw op toerskitocht. Ben je deze winter nog niet de bergen in, laat je dan inspireren met het nieuwe reisprogramma van Bergsportreizen. We kijken uit naar een mooie zomer. Rugzak op, bergschoenen aan en gaan! Weg van huis, weg van de bewoonde wereld en in een kleine groep op pad. Genieten van rust, ruimte en natuur.

Huttentocht
Ga je mee op huttentocht? De klassieke manier om de bergwereld te ontdekken. Onder begeleiding van een NKBV-tochtleider maak je een meerdaagse trektocht door de bergen, waarbij je van hut naar hut wandelt met al je bagage op je rug. Je trekt door alpenweiden en over glooiende bergpaden, maar soms ook over technisch lastiger terrein, zoals een (steile) puinhelling en/of sneeuwveld.

Ontdek de huttentochten

Basiskamp

Of kies je deze zomer voor een basiskamp? Bij een basiskamp gaan bergsporters met elkaar op vakantie. Je staat met elkaar op dezelfde camping en kijkt dagelijks wie zin heeft in een wandeling of klimroute. De meeste basiskampen zijn voor gezinnen met kinderen en bij terugkomst van je tocht kunnen de kinderen spelen met leeftijdsgenootjes.

Naar de basiskampen

Alpiene cursus
Misschien heb je zin om jouw alpiene klimervaring een stapje verder te brengen? Met de alpiene cursussen ga je in kleine groepen naar de mooiste plekken van de Alpen. Er zijn drie niveaus voor volwassenen (C1-3) en drie voor de jeugd (J1-3) en er zijn cursussen voor jongvolwassenen 18-25 jaar. De basiscursus is de eerste stap in je alpiene klimcarrière. Je oefent in ongebaand terrein, klimt in rotsachtig terrein en leert hoe je een sneeuwveld passeert en wat je moet doen als je op een gletsjer bent. Ook overnacht je in hooggelegen berghutten.

Alpiene cursussen

Ontdek alle reizen

3. Duurzamer leven

Een kleinere ecologische voetafdruk achterlaten. Minder plastic gebruiken. Duurzamer reizen. Groene voornemens. Als NKBV-lid ben je al goed bezig. Met je lidmaatschap draag je namelijk bij aan het onderhoud van hutten, routes en paden in de bergen en rotsmassieven. Maar hoe kun je ook actief bijdragen aan een groenere wereld en maak je die voornemens praktisch? We helpen je op weg met onze tips om bewust de bergen in te gaan, in zomer en winter. Die neem je mee op je avonturen in de bergen en vervangt al je plastic flessen. Of neem een kijkje bij de Bergsteigerdörfer, die duurzaamheid hoog in het vaandel hebben staan.

ja, ik ga voor duurzaam

4. Vrijwilligerswerk doen

De NKBV zou niet bestaan zonder de inzet van honderden vrijwilligers. Wil jij ook je passie voor klim- en bergsport delen en je kennis of interesse inzetten voor onze vereniging? Bij de NKBV-regio’s kun je als bestuurslid of instructeur aan de slag, of als ondersteuning bij de vele leuke en gezellige activiteiten die regionaal worden georganiseerd. Of misschien is jouw kennis en ervaring van waarde binnen een van de NKBV-commissies of ben jij onze nieuwe tochtleider, alpien instructeur, sportklimbegeleider, sportkliminstructeur, jury of routebouwer bij wedstrijden.

wat kan ik doen?

Vier elke stap

Het volhouden van goede voornemens blijft een lastige klus. Het positief formuleren van je voornemens helpt daarbij. Neem je bijvoorbeeld voor om twee keer in de week oefeningen te doen om fit te worden en houd je progressie bij. Dan kun je blij zijn met elke stap die je zet. Of schrijf je in voor een huttentocht en ervaar hoeveel je dan geniet. Kortom, wees blij met (en vier!) elke kleine stap die je zet en deel de foto's en/of video's van je voortgang en activiteiten met ons via social media.

Terug naar overzicht