MENU

Boulderseizoen trapt af

Met hun blik op het podium en het NK Boulder 2023 in het achterhoofd stappen de boulderaars op 17 december de boulders in bij Sterk Spoor, Utrecht. Voor Boulder 2 is Club Monk in Amsterdam het strijdtoneel op 14 januari. De jeugdwedstrijden keren terug in het nieuwe jaar op 28 januari.

Zowel het aankomende boulder- als leadseizoen ziet er een tikkeltje anders uit. In plaats van de gebruikelijke vier competitiewedstrijden zijn het nu twee competitiewedstrijden, waarin om de dagwinst en een felbegeerde plek op het NK gestreden wordt gestreden. Zowel de senioren als de jeugd krijgen twee wedstrijden om alles te geven wat ze in hun mars hebben. Waarom dit seizoen twee wedstrijden heeft in plaats van vier, lees je hier.

bekijk de wedstrijdkalender

Meld je aan voor de wedstrijden

Boulder 1 Boulder 2

Jeugd Boulder 1 JUN+A (U20-U18) Jeugd Boulder 2 JUN+A (U20-U18)

Jeugd Boulder 1 B+C (U16-U14) Jeugd Boulder 2 B+C (U16-U14)

Seizoen 2022/2023

Hoewel de duurfanaten het leadseizoen net achter de rug hebben en het Petzl NK Lead 2022 in de achteruitkijkspiegel ligt. Is het nu al tijd voor het boulderseizoen. Afgelopen jaar ging Don van Laere er met de winst vandoor. Lukt het hem dit jaar wederom? Of moet hij de winst laten?

De inschrijvingen laten tot nu voornamelijk een piepjong deelnemers veld zien. Voor sommigen zelfs de eerste volwassenencompetitie. Wat wel hetzelfde blijft, is het format: De wedstrijd bestaat uit een on-sight voorronde met 5 boulders (IFSC 1/2 finale format) en een on-sight finale (IFSC finale format) met 4 boulders. Er wordt geklommen in twee wedstrijdcategorieën; Heren en Dames.

Om in de pas te komen met het internationale wedstrijdseizoen wordt het nationale seizoen eenmalig ingekort, zodat in zeer korte tijd de nationale kalender aansluit bij het internationale wedstrijdseizoen. In plaats van meerdere overgangsjaren, heb je er maar één.

Seniorenwedstrijden Boulder

Jeugd 2022/2023

In seizoen 2022-2023 bestaat elke competitie uit slechts twee wedstrijden, in plaats van vier. Net als bij de senioren. Dit geldt voor alle categorieën en disciplines. Daarnaast vervallen de Jeugd D en E categorieën binnen de nationale competitie. De focus voor deze categorieën verschuift naar de Series. Het vervallen van de categorieën D en E betekent dat de Junioren en de Jeugd A én de Jeugd B en C een eigen competitie krijgen. Om de Jeugd C nog beter voor te bereiden op het NJK zullen de wedstrijden voor die groep via het finale format worden georganiseerd. Ook klimmen zij dan alle routes tijdens de leadwedstrijden voor.

Binnen de jeugd-categorieën vindt langzaam maar zeker een naamswijziging plaats die aansluit bij de naamgeving van de IFSC-wedstrijden. De categorieën waarin je deelneemt zijn gebaseerd op het jaar waarin je geboren bent. Als je onder de 20 bent, val je onder de junioren. Onder de 18 dan val je onder Jeugd A. Enzovoorts. Vanaf nu zie je achter Junioren (U20), Jeugd A (U18), Jeugd B (U16) en Jeugd C (U14) staan.

Werving wedstrijdkader

Met de start van het nieuwe seizoen, starten we ook met de werving van nieuwe wedstrijdvrijwilligers. Onze sport groeit en om genoeg en kwalitatief hoogstaande wedstrijden te kunnen organiseren, doen we al jaren een beroep op onze wedstrijdvrijwilligers. Deze toppers zijn onmisbaar en versterking is daarom van harte welkom! Zo verdelen we de inzetdruk en hebben we ook in de toekomst genoeg mensen om wedstrijden te organiseren. Ben of ken jij die klimfanaat met haviksogen die zich wil inzetten voor onze sport? Lees meer!

Blijf op de hoogte

Wil je het laatste nieuws ontvangen over de nationale wedstrijdsport? We versturen zo'n 5 keer per jaar een wedstrijdnieuwsbrief met planningen, regel- en wedstrijdnieuws. Schrijf je in om niets te missen.

wedstrijdnieuwsbrief