MENU

10 feitjes en weetjes over het NK Lead 2024

Het wachten op het NK Lead 2024 is nu echt bijna voorbij. Met de volgende tien interessante feitjes en weetjes kom jij alvast in de stemming voor de strijd om de nationale Leadtitel.

#1 Een kwart eeuw verschil

Deze editie doen 26 klimmers mee aan het NK Lead: 14 vrouwen en 12 mannen. Tussen de oudste en jongste deelnemer zit maar liefst een kwart eeuw verschil! Op de dag van het NK Lead is Marianne van der Steen 40 jaar en 65 dagen. De jongste van het stel is Esmee Bonsen. Als zij op het NK klimt, is ze 15 jaar en 314 dagen.

Esmee Bonsen Esmee Bonsen. © Tim van der Linden. Marianne van der Steen Marianne van der Steen. © Sytse van Slooten.

#2 Twee traktaties

IJsjes en schoenen, het klinkt als een rare combinatie. Maar toch zijn ijsjes en schoenen waar klimmers zich op trakteren als ze het NK winnen. Jochem en Mirre nemen een ijsje, Bibi een schoen: “Als ik het NK win eet ik mijn schoen op.”

#3 Drie plekken opgeschoven

Drie klimmers die in de top 12 van de Leadcompetitie eindigden, doen niet mee aan het NK: Arno Luypaert, Jesper Landman en Freja Smed. Daardoor schoven Paul Brand, Jelle Pieters en Mirre Wijnen alle drie een plekje op en kunnen zij toch meedoen.

#4 Gaslighting

Over Mirre Wijnen gesproken: hoe kan zij zich het beste focussen tijdens het NK? Mirre noemt het gaslighting (de waarheid verdraaien zodat anderen aan zichzelf gaan twijfelen). “Gaslighten dat ik niet nerveus ben.”

#5 Voor de tweede keer de gastheer

Het NK Lead 2024 vindt plaats in Mountain Network Amsterdam. Dat is voor de tweede keer in de historie van het NK Lead. Ook in 2023 hostte MN Amsterdam het NK.

#6 Zes jaar op rij

Al zes keer won Lynn van der Meer het NK Lead. En dat deed ze, als we 2020 weglaten (toen was er geen NK Lead), zes jaar op rij. 2017, 2018, 2019, 2021, 2022, 2023. Jens de Louw (1x) en Mark Brand (2x) zijn van de huidige deelnemers de enige twee die ook al eens het NK Lead wonnen.

#7 Zeven debutanten

Het NK Lead 2024 telt zeven klimmers die nog nooit op een NK Lead stonden. Tessa Robichon, Bibi Hamers, Esmee Bonsen, Noor Witte, Iris van ’t Westeinde, Jayden Stekelenburg en Youri van der Stap beleven op 25 mei allemaal hun vuurdoop.

Bibi Hamers Bibi Hamers Jayden Stekelenburg Jayden Stekelenburg. © Sytse van Slooten.

#8 Acht provincies

De 26 klimmers vertegenwoordigen samen acht van de twaalf provincies in Nederland. Er zijn alleen geen deelnemers uit Drenthe, Overijssel, Flevoland en Zeeland bij. De meeste klimmers komen uit de provincie Utrecht: zeven.

#9 950 euro aan prijzengeld

Aan de top drie van het NK Lead (bij de dames en bij de heren) wordt 950 euro aan prijzengeld uitgereikt. De winnaar krijgt 500 euro, de runner-up krijgt 300 euro en de nummer drie ontvangt 150 euro. Dat betekent in totaal 1.900 euro.

#10 Tientallen bezoekers

Klimhal Mountain Network Amsterdam zit op 25 mei propvol, want tientallen mensen kochten een kaartje voor de finale. Intussen zijn alle kaartjes verkocht. Voor wie niet aanwezig kan zijn: we verzorgen ook weer een livestream van de finale, inclusief commentaar.

Adres:
Klimhal Mountain Network Amsterdam
Erasmusgracht 297
1061 MD Amsterdam

Start NK:
15.00 uur

Zie ook:

Alle klimmers van het NK Lead 2024 Praktische info over het NK

Terug naar overzicht