MENU

Trad-Meet Bohuslän CEAT

Ben je tradklimmer, alpinist, multi-pitch klimmer en/of geinteresseerd in avontuurlijke beklimmingen van bergen en rotswanden? Doe dan van Hemelvaart tot en met Pinksteren mee met de CEAT-Meet in het Zweedse trad-paradijs Bohuslän en leer gelijkgestemden kennen. Schrijf je in!

Opzet CEAT-Meet

In de eerste plaats gaat het om gezellig te klimmen samen met enthousiaste rotsklimmers en alpinisten in een van Europa's beste tradgebieden. Iedereen klimt deze week op zelfstandige basis en je bent uiteraard vrij om te klimmen wat en waar je wilt. Wat we met deze Meet willen bereiken is dat je niet alleen lol hebt tijdens het klimmen, maar dat je ook nieuwe klimmaatjes of contacten kan leren kennen. En dat de jonge garde iets van de oude garde kan leren - of vice-versa!

Waarom organiseert de CEAT deze week in Bohuslän (uitspraak 'Boehuuslèn) en niet de Peak of Cadarese? Allereerst omdat het een prachtige plek is om te klimmen, maar ook omdat een van de CEAT-ers dit gebied op z'n duimpje kent en er in deze periode toch al is. Bohuslän is de naam van de streek tussen Göteborg en de Noorse grens. Het gaat hier dus niet over één klimgebied maar een hele streek. Het meeste klimmen is geconcentreerd in de driehoek Lysekil/Munkedal/Hamburgsund, een gebied van grofweg 30 bij 30 kilometer.

Let op dat bij deze Meet geldt:

  • Je bent een zelfstandige rotsklimmer!
  • Er is geen enkele vorm van georganiseerde les of instructie.
  • Je bent zelf voor je eigen veiligheid verantwoordelijk: bij het opgaveformulier hebben we duidelijk vermeld dat je 100% veilig en zelfstandig in een trad gebied moet kunnen klimmen.
  • We staan ofwel op de klimmerscamping Häller ofwel bij de klimmershut van de Bohuslän Klätterklub. Je moet zelf je eigen overnachtingen afrekenen.

Klimmen in Bohuslän

Bohuslän is een paradijs voor trad-klimmers, vergelijkbaar met de andere grote bestemmingen van wereldklasse, maar in tegenstelling tot veel andere gebieden is het hier nog niet overlopen. Daar komt bij dat het landschap prachtig is en afwisselt tussen bossen, groene weides en onbegroeide rotskusten. De rotskwaliteit van het graniet in de streek is uitzonderlijk goed met een fijne korrel. Ook vind je hier typisch Scandinavisch gneiss. Veel tradroutes in deze streek volgen spleten, maar zo rigoreus spleetklimmen als bijvoorbeeld in Indian Creek kom je hier zeker niet tegen. De rotsen zijn vaak iets liggend en het oppervlak heeft kommen, schotels, randjes en kanten. Ondanks de toegenomen aandacht voor Bohuslän de afgelopen jaren is het in deze streek nog rustig en ontspannen.

Wil je meer weten over Bohuslän? Check dan de beschrijving van het gebied op UKClimbing.com of de beschrijving van Niek de Jonge. Deze is van 7 jaar geleden dus inmiddels klopt niet alles meer. Je leert het gebied nog beter kennen als de de video's Crackoholic (trad) en Bergtagen (vooral sport en boulder) bekijkt.

UKC Bohuslän

Bohuslän NdJ

Inschrijven

Schrijf je in via het inschrijfformulier:

Inschrijfformulier

Verzamelen
De exacte locatie en tijd volgt nog. In principe vrijdag 30 mei 10:00 op de klimmerscamping Häller of bij de klimmershut van de Bohuslän Klätterklub.

Klimmateriaal en overige spullen
Neem de spullen mee waarmee je normaal gesproken zelfstandig in een tradgebied gaat klimmen (touw, helm, cams, setjes, etc). Een dubbel rack is over het algemeen voldoende. Zorg dat er per tweetal een touw aanwezig is, dus neem als je alleen rijdt je eigen touw mee. Op die manier hebben we zeker genoeg touwen. Btw: liever een touw te veel als te weinig, dus laat het niet te snel thuis.

De meeste routes zijn met een enkel touw veilig te klimmen. Dubbeltouwtechniek (Brits) is hier eigenlijk nooit nodig. Bij de meeste rotsen in Bohuslän kun je bovenaan de route stand maken aan een boom en dan ofwel laten zakken ofwel je maatje omhoog zekeren. Soms is het in Bohuslän handig om een stukje static touw mee te nemen én een touwbeschermer om een vast punt te verlengen tot over de rand. Heb je dergelijk materiaal? Neem het dan mee.

In de streek kan ook goed sport worden geklommen en geboulderd.

Overnachting
We overnachten ofwel op de klimmerscamping Häller ofwel bij de klimmershut van de Bohuslän Klätterklub. In het eerste geval staan we midden in een van de belangrijkste klimsectoren en het grootste bouldergebied. Op beide locaties kan gekampeerd en gecamperd worden. Ook zijn er overnachtingsmogelijkheden in verhuurkamers/de hut. Bij slecht weer kan binnen gekookt en binnen in een huiskamer gezeten worden. Zorg in beide gevallen zelf voor je kampeerspullen.

Eten & levensonderhoud & klimaat
In het gebied zijn voldoende supermarkten. De kosen voor levensonderhoud in Zweden zijn vergelijkbaar met Nederland. Benzine en diesel zijn zelfs goedkoper en een afhaalpizza kost een tientje.

Het weer in het voorjaar in Zweden (april, mei, juni) is relatief stabiel en perfect geschikt voor het klimmen op graniet. De temperatuur en seizoensontwikkeling in dit deel van Zweden is rond eind mei/begin juni vergelijkbaar met de situatie in Nederland van ongeveer een maand eerder. Het is dus iets kouder en de ontwikkeling van de vegetatie loopt iets achter ten opzichte van Nederland. Voor muggen hoef je niet bang te zijn.

Vervoer
Het gebied ligt op grofweg 13 uur reizen met de auto van Utrecht. Je rijdt ofwel via het Deense vasteland en de Øresundbrug, ofwel via het veer Fähre Puttgarden Rødby (die hoef je alleen reserveren tijdens de vakantie'spits') naar Kopenhagen. Vandaar neem je of de brug naar Malmö of de veerboot van Helsingør naar Helsingborg (hoeft niet gereserveerd te worden). Je kan ook met het OV redelijk makkelijk in de regio komen. Er gaat een bus of trein vanaf Göteborg en vanaf Oslo. De busverbindingen in Zweden zijn betrouwbaar en niet duur. Om terplekke bij de klimgebieden te komen is een auto echter zo goed als onmisbaar.

Topo
De info over het klimmen staat in een inmiddels redelijk verouderde topo uit 2015. Alle info staat ook online in het Premium deel van 27 Crags. De info over het boulderen staat online op Gryttr.com. Van dit collectief is ook een bouldertopo te koop. Beide gidsjes kunnen in het gebied zelf gekocht worden bij de ICA Nära supermarkt in Brodalen.

Kosten
Alle kosten zijn voor eigen rekening.

Vragen?
Mail met CEAT@nkbv.nl

Groeten van de Commissie Expeditie en Alpiene Topsport NKBV: Court, Bas, Dennis, Maaike, Martin, Niek en Harald.

Terug naar overzicht