MENU

Vorstelijke vakantie in de bergen

Piz Amalia, de Kungsleden en Rifugio Albert Premier... Voor een vorstelijke vakantie in de bergen hoef je niet per se naar Lech. Als Koninklijke Nederlandse Klim- en Bergsport Vereniging kunnen we niet om de kroon heen en delen we de mooiste tochten, hutten en bergen met een koninklijk tintje.

Vier vorstelijke bergroutes

Kungsleden (Zweden)

Vorstelijk wandelen op de Kungsleden, het Koningspad. Ontdek een van de wildste en minst bevolkte gebieden van Europa tijdens de Kungsleden hike in Zweeds Lapland. Deze trail van 440 kilometer neemt je in een maand mee door de ongerepte natuur tussen Abisko en Hemavan. Je wandelt onder andere door Abisko Nationaal Park en Sarek Nationaal Park, de parels van Zweeds Lapland. Denk aan gletsjervalleien, besneeuwde bergtoppen en met geluk een kudde rendieren die aan je voorbij trekt.

De Kungsleden in Zweden (Foto: Dim van den Heuvel)

Lees in Hoogtelijn meer over de Kungsleden

tochtenwiki

Caminito del Rey (Spanje)

Ooit was de Caminito del Rey in Spanje een groot avontuur. Het Koningspad werd in 1992 afgesloten omdat het zelfs een iets te gevaarlijke onderneming werd om het te bewandelen. Het verkeerde in een vervallen staat en slingerde op grote hoogte door de kloof van de Desfiladero de los Gaitanes. Dat ligt iets boven het Spaanse Málaga. Toen in 2015 het pad na een grondige renovatie weer heropende, vonden de echte avonturiers het best een tegenvaller. Van een uitdagende route was geen sprake meer; op je teenslippers kun je ook nog relatief veilig over het pad. Maar vanwege de spectaculaire uitzichten en beleving op hoogte is het pad toch nog een aanrader voor als je toch in de buurt bent.

tochtenwiki

Füssen (Duitsland)

In het Duitse Füssen wandel je rondom de koninklijke kastelen Neuschwanstein en Hohenschwangau in de voetstappen van koning Ludwig II. Meren, heuvels en hoge bergen, Füssen heeft gemakkelijke wandelpaden, maar je kunt ook flinke langeafstands wandelingen maken.

Neuschwanstein in het Duitse Füssen (Foto: Aart Markies)

Lees in Hoogtelijn meer over de wandeling door de sprookjeswereld van koning Ludwig II.

tochtenwiki

Köningsweg (Oostenrijk)

In het Oostenrijkse Salzburgerland vind je de Köningsweg, een meerdaagse bergtocht van vier etappes rondom de bekende berg - hoe kan het ook anders -Hochkönig (2941m). De route is zo'n 75 km lang en voert door lager gelegen berggebied, waardoor het voor beginners een uitstekende eerste kennismaking kan zijn met huttentochten.

Tochtenwiki

Drie monarchische hutten

Royaal overnachten doe je er niet, berghutten blijven immers eenvoudige onderkomens, maar deze berghutten hebben een vorstelijk tintje vanwege hun koninklijke geschiedenis.

Rifugio Vittorio Emanuele II

Treed in de voetsporen van voormalige Italiaanse koningen tijdens een bezoek aan berghut Vittorio Emanuele II. De geschiedenis van de hut gaat terug naar 1884 toen het diende als jagershutje van koning Vittorio Emanuele II. In 1961 is een nieuwe hut gebouwd, die in niks lijkt op wat het toen was. Van jagershutje naar een opvallend zilverkleurig gebouw. Het biedt onderdak voor 190 bergsporters.

Rifugio Vittorio Emanuelle (Foto: diego p, Tochtenwiki Community)

Salmhütte

In 1799 gaf prins-bisschop graaf Salm-Reifferscheid opdracht om een hut te bouwen voor een expeditie naar de top van de Großglockner (3798 m). De Salmhütte werd gebouwd, vernoemd naar de graaf. De Salmhütte wordt gezien als de oudste hut in de oostelijke Alpen. Maar eigenlijk is dat niet helemaal eerlijk, want de hut is drie keer opnieuw gebouwd. De eerste keer in 1799, alleen om de Großglockner te kunnen beklimmen. In 1800 werd de bergtop voor het eerst succesvol bereikt en al snel daarna raakte de hut in verval.

Refuge Albert Premier

Vlakbij het Franse Chamonix neem de kabelbaan van Le Tour voor een mooie tocht naar de Refuge Albert Premier, geopend door koning Albert de 1e van België. Je gaat over een smal pad langs de berg omhoog met een fantastisch uitzicht over Chamonix. Vooral het laatste stuk naar de hut is vroeg in het seizoen nog geheel besneeuwd en daardoor een conditioneel uitdagend klimmetje. Eenmaal in de hut word je getrakteerd op een koninklijk maal.

meer historische hutten

Twee koninklijke bergen

We noemden eerder de Hochkönig al in het Salzburgerland, maar er zijn meer koninklijke toppen.

Piz Amalia

In het oostelijkste puntje van het Unterengadin in Zwitslerand ligt een wel heel speciale berg voor koningsgezinde Nederlanders. De Piz Amalia werd in 2004 zo genoemd naar aanleiding van de doop van de toen pasgeboren kroonprinses. In het kader van de nauwe vrienschap tussen Zwitserland en Nederland, vindt sinds de herfst van 2015 rondom de berg jaarlijks een muziekfestival voor jong talent plaats: het Piz Amalia Music Festival.

Piz Amalia in Hoogtelijn

De kroon op de top van Männlichen (Foto: Jungrau Region Tourismus)

Männlichen

Op de Männlichen in Zwitserland heb je een fantastisch uitzicht op het majestueze bergengentrio de Eiger, de Mönch en de Jungfrau. De berg zelf heeft geen koninklijke naam, maar het is wel de enige met een echte kroon op de top.

Als een vorst op de bank

Met een bord kaiserschmarren op schoot kun je deze Koningsdag genieten van een mooi boeke met een bergachtig koninklijk tintje. Wat dacht je van 'De Speeltuin van Koningen', verhalen van 500 jaar bergbeleving, alpinisme en klimmen, vanuit de Lage Landen.