MENU

Trainingsweekend skimo, beginnen bij de basis

Op zaterdag 17 december stond het skimountaineeringteam klaar in het Franse Chapelle d’Abondance om te starten met hun eerste trainingsweekend. Een vol weekend met lessen, van lawinekunde tot het perfectioneren van techniek en transities, waarbij ze onder andere gecoacht werden door skimo-topatleten Alexis Sevennec en Bastien Fleury.

Tekst: Paul van Leeuwen

Extra warming-up

In de dagen voorafgaand aan het trainingsweekend werd ik nerveus. Hoe zou het programma eruit zien en wat stond mij allemaal te wachten? Toen het idee geopperd werd om zaterdagmorgen nog een rondje te gaan skiën kwam mijn week in een stroomversnelling. Donderdag alles pakken, vrijdag uit werk via thuis naar het station racen om de trein naar Aigle te halen. Nahijgend in de trein het weerbericht bekijken, een ETA versturen naar Tom zodat we samen naar Chapelle d’Abondance zouden kunnen rijden. Bij aankomst was Anneloes al in Hotel Esprit Montagne, Jens kon er helaas niet bij zijn, die was ziek thuis. Na een heerlijke nacht stonden we klaar, ingepakt in donsjassen, en begonnen we aan een relaxed rondje in het skigebied om de hoek.

Volg het skimoteam op de voet

Volg het skimoteam op de voet

Volg Paul, Anneloes, Jens en Tom tijdens het trainings- en wedstrijdprogramma en zie hoe ze zich ontwikkelen als skimo-atleet. De stip op de horizon is deelnemen aan de Olympische Spelen van 2026, waar skimountaineering voor het eerst op het programma staat.

HET TEAM

Oefenen, oefenen en nog eens oefenen

Na de lunch begon het officiële programma. Voor vandaag betekende dat een Masterclass van gastdocent Alexis Sevennec met als hoofdthema transities. Na een eerste kennismaking gingen we direct van start. We moesten onze eerste transitie laten zien waarbij natuurlijk alles fout ging wat fout kon gaan. Alexis gaf ons de nodig feedback en tips: hoe kun je sneller je vel van je ski aftrekken, waar moet je op letten bij je materiaal, hoe kom je het snelste in je ski. En niet geheel onbelangrijk tijdens een wedstrijd.... waar kun je allemaal een 'penalty' voor krijgen. Daarna was het oefenen, oefenen en nog eens oefenen. Na een afsluitend praktisch rondje was het tijd voor een welverdiende late lunch en een korte douche voordat we lawinetheorie zouden bespreken in het hotel.

Hoogtemeters?!

Voor zondag stond er een portie hoogtemeters op het programma. Een heerlijk moment om aan mijn basisconditie te werken en mijn nieuwe materiaal nog een beetje beter te leren kennen. Na drie klimmen en iets meer dan 2500 hoogtemeters was het dagdoel behaald. We gingen voor de laatste keer naar beneden om te lunchen en op te laden voor het praktijkgedeelte van lawinekunde. Een belangrijk thema in het kader van veiligheid. Omdat ik vaak in de bergen onderweg ben vind ik het ontzettend belangrijk om de theorie en de praktijk omtrent lawines en het zoeken naar eventuele slachtoffers elk seizoen weer te oefenen. Kleine tip voor de wintersporters thuis, als je geïnteresseerd bent in toerskiën zorg dat je dit thuis oefent, online cursussen volgt en ter plaatse een praktische cursus doet.

Leer de basisprincipes van lawinekunde

Leer de basisprincipes van lawinekunde

In deze workshop leer je de basisprincipes van lawinekunde. Je start in je eigen tijd met de online theoriemodule 1 van wePower. Tijdens de gezamenlijke theorieavonden neem je de theorie samen met een NKBV-instructeur door en voer je praktijkopdrachten uit.

bekijk meer

Introductie olympisch raceformat

Met licht vermoeide bovenbenen begon ik aan dag drie. Vandaag hadden we Bastien Fleury als gastdocent. Het doel was het verder oefenen van de transities en deze te gebruiken in een kort parcours. Eerst het parcours maken, dat betekende 80 meter een helling omhooglopen, en weer naar beneden skiën. Een beetje ‘skin, ski, repeat’ zal ik maar zeggen. We sloten de ochtend af met een 'timed lap' van het parcours. De middag werd besteed aan het maken van bochten tijdens het omhoog lopen, het slijpen aan de verschillende transities en werd afgesloten met een nieuwe snelste ronde. Eigenlijk was mijn tweede ronde iets sneller, maar er valt nog veel te verbeteren. Tijdens het terugkijken van de verschillende video's die die dag genomen waren konden dit perfect analyseren.

De laatste meters

Dinsdag brak aan, een heerlijk zonnig dagje zou het worden. Mijn blaren begonnen hun tol te eisen. Desalniettemin was ik vastbesloten de laatste dag nog wat hoogtemeters te maken. Een schaduwhelling leek de juiste keuze. Helaas moest ik halverwege de tweede klim omkeren. Toch was ik blij dat ik was meegegaan en nam ik even de tijd om de afgelopen dagen nog eens de revue te laten passeren. Wat was nieuw voor mij en wat zijn aandachtspunten voor de komende tijd.

Eenmaal thuis realiseerde ik me pas echt dat skimo-racing zoveel anders is dan in het ‘toerskiën’ wat ik de afgelopen twee jaar gedaan heb. Eigenlijk moet ik weer opnieuw beginnen om deze uitdagende sport nog beter te beheersen. Dus… achter de laptop, video’s verzamelen, opnieuw bekijken, notities maken en oefeningen opschrijven waarmee ik mijn zwakke plekken kan verbeteren. Met veel plezier kijk ik de foto’s nog eens door en verheug ik me op het NK Toerskiën op 29 januari in Zwitserland en alle races die dit winterseizoen nog mogen volgen.

NK Toerskiën

Op 29 januari 2023 zal het skimoteam zich weer verzamelen tijdens het NK Toerskiën in het Zwitserse Rothwald. Dit is het eerste moment dat de atleten hun trainingen in de praktijk kunnen brengen en zullen laten zien wat ze in huis hebben. Als jij ook een toerskiër bent en op zoek naar een uitdaging? Het NK Toerskiën is toegankelijk voor iedereen en is de ideale mogelijkheid om eens te ervaren hoe het is om aan een wedstrijd mee te doen.

Meer informatie over het NK Toerskiën

Terug naar overzicht