MENU

Trailrunnen in supergroen bergland Andorra

Hoog in de Pyreneeën ligt, enigszins verscholen, het ministaatje Andorra. Het land is misschien klein, maar het landschap is groots, ruig en supergroen. Met steile bergen en eindeloos veel technische paadjes een prachtige uitvalsbasis voor trailrunners. Tijdens de jaarlijkse Trail100Andorra by UTMB liep ik er voor het eerst een afstand van 105km.

Trailwedstrijden in Andorra

Andorra is een echt sportland. Jaarlijks vinden er veel (ultra) trailwedstrijden plaats, van korte steile skyraces tot ruige lange tochten. Voorbeelden zijn de Skyrace Comapedrosa en de Canillo Trailraces met verschillende afstanden. Sinds dit jaar is de Trail100Andorra één van de 30 kwalificatiewedstrijden voor UTMB, Ultra-Trail du Mont-Blanc, de goliath onder de trailrunwedstrijden. Voor Trail100Andorra schreef ik me in voor de afstand van 105 kilometer en reisde in juni af naar de Pyrenëen. Mijn eerste ultra van 100 kilometer en wat een ervaring!

Uitvalsbasis

Om te acclimatiseren zorg ik dat ik een paar dagen voor de start van de race al in Andorra ben. Ik vestig me comfortabel in een kamer in Hotel Nordic in het dorpje El Tarter. Hotel Nordic ligt op een hoogte van 1700 meter, en is één van de hoogstgelegen hotels in Andorra. Het hotel wordt met hart en ziel gerund door de broers Marco en Oscar Casal, wereldkampioen skyrunning op de ultra-afstand en bronzen medaillewinnaar op de combinatie. Het is voor mij de perfecte uitvalsbasis om me voor te bereiden op de wedstrijd, omdat het parcours van mijn wedstrijd hier vlak langskomt. De dagen voorafgaand aan de wedstrijd rust ik uit en verken ik de paden van mijn race.

Alles over trailrunnen

Alles over trailrunnen

Trailrunning is rennend de vrijheid opzoeken, over ongebaande paden, altijd door een natuurrijke omgeving. Ga je mee? Wij helpen je op weg.

Trailrunnen

Raceverslag Trail100Andorra

En dan is het eindelijk zover: de dag van de wedstrijd breekt aan. Hup naar Ordino, waar de race van start gaat. Meer dan 500 lopers verzamelen zich bij de startlijn en samen tellen we af. Om 7 uur ’s avonds klinkt het startschot en zijn we los. Het tempo ligt direct hoog, de eerste 3 vlakke kilometers over het asfalt.

Maar al snel slaan we een smal steil pad in. Nu begint het echte werk met een klim van 1500 hoogtemeters naar de top van de hoogste berg van Andorra, de Pic de Comapedrosa (2942m). Het terrein is zeer technisch en het parcours loopt over los blokkenterrein en een smalle rotsgraat. We passeren sneeuwveldjes. De zon gaat onder als ik de top bereik en aan de eerste afdaling begin. Wat is het landschap hier ruig!

De 22 uur die volgen leiden me door de nacht via smalle paadjes naar Andorra la Vella, daarna weer omhoog naar Collada Pessos (2828m) en het ruige Grau Roig, langs meertjes die bij zonsopkomst prachtig glinsteren en waar alles in bloei staat. Op 85 kilometer passeren we de nieuwe 600 meter lange hangbrug bij Canillo. En na iets meer dan 24 uur, 105 kilometer en bijna 7000 hoogtemeters komt Ordino eindelijk weer in zicht. Met een grote grijns op mijn gezicht ren ik over de finishlijn. Wat een prachtig avontuur. Andorra is een te gek land voor trailrunners en de Trail100Andorra een prachtige race voor lopers die van technische routes met veel hoogtemeters houden.

Trail100Andorra in het kort

De trail bestaat uit vier categorieën: Family, Trail21, Trail50, Ultra

  • Family

7,5 kilometer met 500 hoogtemeters. Deze race is ideaal voor atleten die hun eerste stappen in trailrunning willen zetten, maar ook voor familie en vrienden die reizen met hardlopers die langere afstanden rennen.

  • Trail21

De naam zegt het al. Bij deze trail loop je 21 kilometer met 1750 hoogtemeters. Ideaal voor trailrunners met een laag tot gemiddeld niveau en een goede conditie.

  • Trail50

Ook hier verklapt de naam al hoeveel kilometer je rent: 50 kilometer met 3600 hoogtemeters. De route is van gemiddelde tot hoge moeilijkheidsgraad, de oversteek van Casamanya en het natuurpark Comapedrosa is puur genieten tijdens je trail

  • Ultra

Het beest onder de races met 105 kilometer en 6900 hoogtemeters. Voor Ultra Trail-lopers. Een uiterst goede fysieke en mentale conditie is een must om een route te voltooien die zowel veeleisend als spectaculair is!