MENU

Topvrouwen

Bedwing deze zomer een Zwitserse vierduizender met de 100% Women Peak Challenge.

Door Rinske Brand

Vrouwen genoeg in de bergen. Maar toch, hoe hoger ik klim, hoe minder ik ze tegenkom. Meer dan eens stond ik met alleen maar mannen op een top. Nog nooit ging ik op pad met een vrouwelijke gids. Een extra zetje is dan mooi meegenomen, zal Zwitserland gedacht hebben. Want dit land riep deze zomer de ‘100% Women Peak Challenge’ in het leven. Het idee is simpel: alle 48 vierduizenders die het land rijk is, moeten door vrouwen worden beklommen. Oók Nederlandse vrouwelijke alpinisten (in wording) kunnen meedoen. Zo beklom ik in juli twee vierduizenders als onderdeel van een vrouwelijk touwduo.

Ongepast

Aanleiding voor deze challenge is het feit dat het dit jaar precies 150 jaar geleden is dat een vrouw de Matterhorn beklom. Op 21 juli 1871 stond Britse alpinist Lucy Walker als eerste vrouw op de top. In een witte jurk notabene. Ga er maar aanstaan. Het was in die tijd de moeilijkste vierduizender ter wereld. Over haar heldendaad is echter bar weinig geschreven. Het was een prestatie die voor een vrouw ongepast was. Gelukkig is er sindsdien veel veranderd, maar er is ook nog wel een weg te gaan. Zie daar de ‘100% Women Peak Challenge’ met de oproep: ‘We zijn op zoek naar vrouwen die het lef hebben om de hoogste pieken van Zwitserland te beklimmen!’

Nou, kom maar op. Als enthousiast amateur-alpinist is dat een uitdaging die ik maar al te graag aanga. Daar komt bij dat ik in Zwitserland nog niet veel beklommen heb. Plus, het zal mijn eerste ervaring zijn met een vrouwelijke berggids. Want, een belangrijke voorwaarde van de challenge is dat er in het touwteam alleen maar vrouwen zitten. Dus ook de gids. Een extra uitdaging, want nog steeds is slechts 2% van de berggidsen vrouw.

Meedoen is eenvoudig; beklim een vierduizender, maak een summit-selfie en deel die via eigen social mediakanalen met gebruik van de juiste hashtags. Vervolgens kun je via de website je succesvolle toppoging aanmelden. Als beloning ontvang je een pakket met onder meer een T-shirt van de challenge. Juist door al deze verhalen van vrouwen in de bergen te delen, kunnen andere vrouwen geïnspireerd en gemotiveerd raken ook de bergen in te trekken.

Tijd voor een summit selfie

Ik ga op pad met de Zweedse Johanna Stalnacke van Alpine Passion. Ze heeft een meer dan indrukwekkend CV; ooit een van de beste klimmers van moederland Zweden, professioneel skiër, opgeleid tot IFMGA-berggids in Noorwegen en nu woonachtig in Charmonix. Wegens een aanhoudende föhnwind en het daarmee samenhangende lawinegevaar moeten we ons initiële plan om de Dom te beklimmen laten varen. Het is sowieso verschrikkelijk weer in Berner Oberland en Wallis. Dat betekent heel slim gebruik maken van de minuscule tijdvakken met redelijk weer. We kiezen voor een acclimatisatietocht naar top van de Breithorn (4164 meter) en zetten vervolgens koers naar de Weissmies (4.017 meter). Daar is het plan niet de normalroute over de gletsjer, maar de route over de Zuidoostkant, waar de berg een PD-rotsflank heeft. Of die toppoging gaat lukken, is nog even spannend. De nacht ervoor woedt een sneeuwstorm, die pas tegen de ochtend gaat liggen. Wat achterblijft, is zeker 20 cm aan verse sneeuw. Hiermee heeft onze PD-rotsklim een extra dimensie gekregen. Desondanks staan we 4 uur na vertrek uit de hut – als eerste die dag - op de top van de Weissmies. Natuurlijk maken we onze summit selfie. Niet alleen voor de challenge, maar vooral vook oor onszelf. De afgelopen dagen hebben we – ondanks zeer ongunstige weersomstandigheden – een perfect plan B tot uitvoering gebracht en zijn we als een van de weinigen in staat geweest op deze dag een geslaagde toppoging te ondernemen. Plus, ik heb mijn comfortzone de afgelopen dagen weer een paar maatjes opgerekt.

Meer weten en ook meedoen?

De bedoeling is dat tijdens de 100% Women Peak Challenge, die op 8 oktober van dit jaar eindigt, alle 48 toppen bedwongen zijn door vrouwenteams. ‘We’ zijn inmiddels goed op dreef. Slechts een paar pieken zijn niet beklommen. Maar ook als je een piek verovert die al eerder beklommen is, kun je gewoon nog meedoen aan de challenge. Het is namelijk niet bedoeld als wedstijd, maar eerder als een community van vrouwen die elkaar inspireren de bergen in te trekken en grenzen te verleggen. Dat is voor mij in ieder geval gelukt. Volg jij?

Meer informatie over de challenge en alle pieken vind je op de website. Voor de besloten Facebook-pagina van 100% Women Peak Challenge kun je je (als vrouw) aanmelden.

Deze community heeft nu al bijna 700 leden! Onze beklimming van de Weissmies heb ik hier ook geplaatst (post is van 15 juli). Op Instagram kun je de summit-selfies vinden onder #peakchallenge en #peakchallenge[naam van de betreffende berg]. Voor ons zijn dit dus #peakchallengebreithorn en #peakchallengeweissmies.

Ook op pad met een vrouwelijke berggids?

Wil je ook meedoen met deze challenge? Of gewoon een keer met een vrouwelijke gids in de Zwitserse of Franse Alpen op pad? Ik kan onderstaande vrouwelijke gidsen van harte aanbevelen. Beide zijn IFMGA geaccrediteerd en spreken (ook) vloeiend Engels.

Is bergbeklimmen iets voor mij?

Is bergbeklimmen iets voor mij?

Bergbeklimmen is een duursport. Dat betekent dat je er een goede basisconditie voor nodig hebt. Daarnaast is bergbeklimmen ook mentaal en qua voorbereiding een stapje zwaarder dan bergwandelen.

Lees hier meer over alpinisme

Terug naar overzicht