MENU

Markante toppen in de Alpen

Bovenop een bergtop staan geeft een overweldigend gevoel. De uitputting en trots gecombineerd met een waanzinnig uitzicht, daar kan niks tegenop. Sommige bergtoppen in de Alpen zijn zo bekend dat bergliefhebbers van over de hele wereld ze willen beklimmen. Wij geven je hieronder een overzicht van 11 iconische pieken. Op welke bergtop hoop jij ooit te staan?

1. Matterhorn

De piramidevormige top van de Matterhorn in Zwitserland is een van de meest gefotografeerde pieken ter wereld. Het is de droom van vele bergsportliefhebbers om eens op 4478 meter hoogte aan de top te staan. In 1865 werd de Matterhorn voor het eerst succesvol beklommen. De route die toen is gevolgd (nu bekend als Hörnligrat), wordt als de 'makkelijkste' gezien. De Hörnligrat route start in Zermatt. Vanuit hier loop je naar de Schwarzsee, of neem je de kabelbaan. Daarna door naar Matterhorn Base Camp; de Hörnli Hut. Vervolgens is het nog zo'n 6 hele zware uren naar de top en zo'n 5 uren afdalen. De klim is zowel technisch als fysiek erg veeleisend, ga alleen met genoeg ervaring en ga altijd met een gids op pad.

Het is een geweldige ervaring om de Matterhorn te beklimmen, maar dit is niet voor iedereen weggelegd. De berg van afstand bewonderen kan vanaf de eerder genoemde Schwarzsee of vanaf Klein Matterhorn (3883 m). Deze top bereik je met een kabelbaan, waardoor hij voor iedereen te bezoeken is. Een andere optie is een ritje met de Gornergrat Bahn. Deze panoramische treinrit van Zermatt naar Gornergrat geeft je perfect zicht op de piek. Eenmaal bij het eindstation geniet je nog eens van de machtige Matterhorn.

2. Drei Zinnen

De werldberoemde Drei Zinnen staan in het gelijknamige natuurpark in de Dolomieten in Zuid-Tirol, Italië. De Drei Zinnen bestaan uit drie rotspieken die opvallend boven het landschap uittorenen: de Grosse Zinne van 2999 meter, de Kleine Zinne van 2857 meter en de Westliche Zinne van 2973 meter hoogte. Er zijn diverse wandelingen die je in een aantal uur meenemen rond de pieken. Een eenvoudige route is van Rifugio Auronzo naar Rifugio Lavaredo via de Paternsattel naar de Dreizinnenhütte. Vanaf het terras van de Dreizinnenhütte geniet je met een verfrissend drankje van het beste uitzicht op de toppen.

De Dolomieten staan bekend om de via ferrata routes, zo ook rond deze iconische toppen. Waag je aan de Leiternsteig op de Toblinger Knoten (2617m), de Alpinisteig of de tunnels op de Paternkofel (2746m). Tijdens deze routes treed je in de voetsporen van soldaten uit de Eerste Wereldoorlog. Een beklimming met flinke historie dus. Bezoek je de Drei Zinnen in de winter? Dan ski of snowboard je in een winterwonderland met de Drei Zinnen als decor.

3. Weisshorn

In het Zwitserse Wallis vind je naast de Matterhorn nog een iconische piek: de Weisshorn van 4506 meter hoog. Hij is nog net iets hoger dan de Matterhorn en een beklimming vormt zowel fysiek als technisch een grote uitdaging. Massa's klimmers zul je hier niet tegenkomen. Het startpunt van de beklimming is veelal Randa. Van hier loop je in zo'n 4,5 uur naar de Weishorn Hut. Vanuit de hut loop je de makkelijkste route naar de top over de oostelijke bergrug. Je overbrugt 1600 hoogtemeters in gemiddeld 7 uur.

Er zijn ook vele opties om rond de Weisshorn te wandelen en te genieten van uitzichten op de berg. De tweedaagse Europaweg trail tussen Grächen en Zermatt biedt een van de beste uitzichten op de Weisshorn. Hierbij wandel je onder meer over de Charles Kuonen hangbrug die 85 meter boven een ravijn zweeft en omringd is door besneeuwde toppen, onvergetelijk! Mooi meegenomen: tijdens de Europaweg trail krijg je ook de Matterhorn te zien.

Vind jouw ideale berggebied

Vind jouw ideale berggebied

Weet jij al waar je je volgende huttentocht gaat lopen? Laat je inspireren door de mooiste berggebieden.

Ontdek

4. Barre des Ecrins

De Barre des Ecrins van 4102 meter hoog ligt in Frankrijk in het gelijknamige Nationaal Park. De bergtop wordt gekenmerkt door de gletsjers Glacier Blanc en Glacier Noir. De Barre des Ecrins is de meest zuidelijk gelegen vierduizender in de Alpen, waardoor het mogelijk is om bij helder weer de Middellandse Zee vanaf de top te spotten.

Het dorp Ailefroide dient als uitvalsbasis voor de beklimming. Er zijn twee manieren om de top te bereiken. De eerste, de normaalroute, loopt via de noordzijde van de berg over Glacier Blanc. De route is technisch niet ingewikkeld, maar wel zwaar omdat hij lang duurt. Voor de ervaren klimmers is de klimroute langs de bijna 1500 meter hoge zuidkant een geweldige uitdaging. Hier kies je je eigen pad. Waag je hier alleen aan als je een doorgewinterde rotsklimmer bent.

5. Mont Blanc

De hoogste berg in de Alpen, wie kent hem niet! Vele alpinisten voelen zich aangetrokken tot deze machtige reus van 4810 meter in Frankrijk. Wil je naar de top? Daar komt best wat bij kijken. Er zijn daarnaast ook diverse manieren om de top van afstand te bewonderen. Pak bijvoorbeeld de kabelbaan naar de top van Aiguille Du Midi. Deze brengt je naar een bizar uitkijkpunt tusen de rotsen op een hoogte van 3842 meter.

Al wandelend kun je ook genieten van uitzicht op de Mont Blanc. Wind in je haar, frisse berglucht in je neus. in strijd met de elementen, zo zie je een top tocht het liefst. Dit kan tijdens diverse wandelroutes. Wandel de langeafstandsroute Tour De Mont Blanc (170 km) of kies voor een wandeling naar Lac Blanc waar je wordt getrakteerd op een fel blauw meer met daarachter het machtige Mont Blanc massief.

6. Piz Bernina

De Piz Bernina is een berg van 4049 meter hoog in Graubünden in Zwitserland. Het is de enige berg boven de 4000 meter in de Oostelijke Alpen. Wie de top wil bereiken, kan kiezen uit 15 verschillende routes, waarvan de Biancograt route tot de meest indrukwekkende van het hele Bernina Massief is gedoopt. Startpunt is het Zwitserse Pontresina, van waaruit je loopt naar de Tschierva Hut. Daarna begint het echte werk. Een flinke gletsjerwandeling over de Vadret da Tschierva gletsjer en diverse rotsbeklimmingen over ijswanden leiden je naar het hoogtepunt van de tocht: de Biancograat. Deze kronkelende, besneeuwde bergkam leidt je uiteindelijk naar de top van de Bernina. het spreekt voor zich dat voor deze beklimming flinke ervaring is vereist.

Iets rustiger aan doen? Pak dan de Diavoleza lift en aanschouw de Piz Bernina vanuit het restaurant op 3000 meter hoogte. In de wintermaanden kun je hier met je ski's of snowboard een afdaling van 10 kilometer maken over de gletsjer.

7. Wildspitze

In de Ötztaler Alpen in Oostenrijjk ligt de 3770 meter hoge Wildspitze. De gletsjers rond de top zijn het meest opvallende aan de berg. Het is daardoor niet alleen een fijn gebied om te wandelen en klimmen, maar ook voor wintersport. De beklimming van de Wildspitze wordt vaak in twee dagen vanuit de Breslauer Hütte, Braunschweiger Hütte of de Vernagthütte gedaan.

Dankzij de komst van een kabelbaan heb je ook de optie om de Wildspitze in één dag te beklimmen. De Gletscherexpress gecombineerd met de Wildspitzebahn brengt je tot 3440 meter hoogte waardoor de top in ongeveer drie uur bereikbaar is over de Taschachferner gletsjer. Vanuit het café heb je ook direct mooi uitzicht op de Wildspitze en in de winter kun je gaan wintersporten op de verse sneeuw.

Alles over bergwandelen

Alles over bergwandelen

De NKBV is er om jou alles te laten halen uit je bergwandelactiviteiten. We helpen je alvast goed voor te bereiden voor je komende berwandelingen.

Bergwandelen

8. Großglockner

De Großglockner is met 3798 meter de hoogste berg van Oostenrijk. De Großglockner Hochalpenstraße biedt je mooiste panoramische verzichten op de berg. Tijdens een ritje over deze weg word je na elke haarspeldbocht weer verrast met een ander uitzicht op de drieduizenders in het gebied. De Großglockner staat bekend om de bijna 9 km lange Pasterze Gletsjer. Over deze gletsjer loopt de mooie, eenvoudige Gletscherweg Pastere die je onder begeleiding van een gids met oudere kinderen prima kunt afleggen. Je wandelt de hele gletsjer over. Een uitdagende wandeling is de 7-daagse huttentocht de Glocknerrunde die je rond de berg leidt. Op naar de top? Vergeleken met de andere genoemde bergtoppen is dit een makkelijke beklimming. Je wandelt omhoog vanauit Heiligenblut of Kals am Großglockner en bereikt via diverse hutten de top.

9. Zugspitze

Ook in ons buurland vind je al een iconische piek. De Zugspitze is met 2962 meter de hoogste berg van Duitsland. Hij is gelegen in Zuid-Beieren op de grens met Oostenrijk. Een uitdagende tocht naar de top is het niet; een ritje met de Eibsee Seilbahn brengt je helemaal omhoog. Hier vind je een panoramarestaurant en klim je de laatste meters naar de top. Bij helder weer kijk je over 4 landen en een hele hoop bergtoppen uit. De kabelbaan maakt het een erg toegankelijk gebied voor ouderen en families met jonge kindern. In de omgeving zijn volop mogelijkheden voor leuke activiteiten zoals wandelen, rodelen, wintersporten, gletsjertochten en langlaufen.

De top kan echter ook te voet bereikt worden. Dit kost je zo'n 10 uur vanuit Garmisch-Partenkirchen. De trail leidt je onder meer langs watervallen en mooie beekjes. Hutten bieden de gelegenheid om wat te eten en drinken.

10. Dom

Weer een Zwitserse berg, dit keer de Dom met de mooie hoogte van 4545 meter. De Dom vormt samen met de Alpenhubel, Taschhor, Lenzspitze, Nadelhornen Ulrichshorn de majestueuze Mischabelgroep. Je hebt prachtig zicht op deze bergketen vanuit het bergdorpje Saas-Fee of vanuit de Almagelleralp Vallei. Beklimming van de Dom wordt vaak gedaan vanuit Ronda via de Domhütte en de Festi- en Hohberggletsjer. Het kost je zo'n 6-7 uur om te top te bereiken vanuit de hut.

11. Eiger

In de Jungfrau regio van Zwitserland ligt het bekende bergtrio Jungfrau, Mönch en Eiger. We pakken de Eiger met zijn 3970 meter er even uit. Deze berg staat bekend om de gevreesde noordwand, die door zijn hoogte van 1600 meter ontzettend veeleisend is. Ijs en vallende rotsblokken maken de beklimming nog extra uitdagend. De beklimming via de bijna verticale noordwand is dan ook echt alleen geschikt voor heel ervaren rotsklimmers.

De 6 kilometer lange Eiger trail is een aanrader voor wandelaars die de berg liever van onder zien. Deze start bij station Eigergletscher en eindigt bij station Alpiglen. Je loopt voor een groot deel in de schaduw van de noordwand en kunt hem zelfs even aanraken. Misschien geeft dit je motivatie om hem ooit (na veel oefenen) tocht te verslaan. Het uitzicht dat je tijdens de Eiger Trail hebt op de Eiger, de Kleine Scheidegg, de Lauberhorn en de vallei van Grindelwald blijven je eeuwig bij. Neem zeker je verrekijker mee om de klimmers op de wand te kunnen zien. Een andere mooie hike is de wandeling van de Schynige Platte over de Faulhorn. Zo'n 16 kilometer lang vormen de Jungfrau, Mönch en Eiger het decor voor jouw hike.

Onderhoud aan paden en hutten

Als NKBV-lid draag je bij aan het onderhoud van paden en hutten. Elk jaar dragen de leden gezamelijk €400.000,- bij aan het Gegenrechtfonds. En wist je dat je als NKBV-lid korting krijgt in de meeste berghutten in de Alpen?

Gegenrechtfonds Korting in de hut

Terug naar overzicht